Gündem

İl Özel İdaresi Ayvacık Sera İhtisas OSB’ye yüzde 51 ile hisse ile kurucu üye olacak

Çanakkale İl Genel Meclisinin Şubat ayı son bileşiminde komisyon raporlarının değerlendirilmesi maddeleri içinde yer alan “Ayvacık Organize Sanayi Bölgesi Kurulması” ile ilgili komisyon raporu da görüşüldü. ?

Çanakkale İl Genel Meclisinin Şubat ayı son bileşiminde komisyon raporlarının değerlendirilmesi maddeleri içinde yer alan “Ayvacık Organize Sanayi Bölgesi Kurulması” ile ilgili komisyon raporu da görüşüldü.

Komisyon raporlarında 7. Madde olarak görüşülen “Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması” konusu maddede ilk olarak komisyon raporu il genel meclisi üyelerine okundu. Komisyon raporunda “Plan Bütçe komisyonumuzca incelenen Kocaköy ve Kızılokeçili köylerinde bulunan jeotermal kaynakların daha etkin kullanabilmesi amacı ile bölgede kurulması planlanan Ayvacık ilçesi Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne İl Özel İdaresi olarak kurusu üye olarak katılmasına, İl Özel İdaresinin yüzde 51’den az olmamak koşulu ile temsil edilmesine, Bu katılık payını da İl Özel İdare bütçesinden karşılanmasına yönelik bu raporun il genel meclisinin takdirine sunulmasına oy birliği ile karar karar verildi” ifadesine yer verildi.

“PROJE BÜYÜK BİR İSTİHDAM SAĞLAYACAK”
Komisyon raporunun görüşülmesi sırasında konu ile ilgi söz alan Çanakkale İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz, “Komisyon üyelerimiz ve dairemizin ilgili birimi inceleme yapmak için bölgeye gittiler. Kızılkeçili ve Kocaköy’ de yapılan incelemelerde jeotermal enerjiden ekonomiye daha fazla katkı sağlanması konusu incelendi. Biz de yani Özel İdare olarak yüzde51’den az olmamak kaydıyla  “Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” ‘ ne katkıda bulunacağız ortak olacağız. Ayvacık ilçesi ekonomisine büyük bir oranda katkı sağlayacak önemli bir proje bu. Sadece ekonomiye katkı sağlamasının yanında, o bölgede kurulacak OSB’nin inşaatında ve proje tamamlandıktan sonra işletme aşamasında, ekim aşamasında, üretim aşamasında, üretilen ürünlerin pazarlanmasında proje ciddi bir istihdam sağlayacak. Proje Ayvacık’ a ve çevresine büyük katkı sağlayacak. Meclisimizin de takdir etmesi ile bu proje umarım en kısa sürede hayata geçer” dedi.

“TAŞLIK BİR ARAZI BU PROJE İLE EKONOMİYE KATKI SAĞLAYACAK”
Çanakkale İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz ardından “Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması” ile ilgili komisyon kararı konusunda konuşma yaparak görüşlerini açıklayan Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Ali Rıza Sayın “Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulmasını çok geniş bir komisyon ile inceledik. 3 bin, 310 dönüm bir arazi. Arazinin yapısı komple taşlık bir arazi. Yani bu proje için mükemmel bir seçim yapılmış. 3.100 dönüm atıl olan bir arazi b u proje ile ekonomiye katkı sağlayacak. Bu bölgede bu tesis yapılırsa yolların genişliği yani kamyonların yada tır’ların geçebileceği yolların genişletilmesi, yakalık 2 bin kişinin çalışması ile bölgede önemli bir istihdam sağlanacağını tahmin ediyoruz. Bölgede kantar kurulacak. Bölgede yine soğuk hava tesisleri ve depoları kurulacak. Ayni zamanda proje ile kurulacak seraların 12 ay ürün üreterek Ezine’ de yapılan Gıda Organize Sanayi bölgesine ürün desteklemesi yapacak. “Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” alanının belirli bir bölümü Mera idi. Ancak o bölgede meradan faydalanan ve hayvancılık yapan üreticileri bu durum etkilemeyecek. Bölgede hayvancılıkla uğraşan üreticilerin kullanabileceği meralarında bilgisini aldık ve yeterince mera var bölgede. “Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” ‘nin bölgeye çok büyük katkı sağlayacağını ve çok büyük yatırımlar getireceğini düşünüyoruz. Bu projenin bir an önce hayata geçmesini temenni ediyoruz” dedi.
 
AYVACIK TARIMA DAYALI GIDA OSB’Sİ 72 ADET 25 DEKARLIK PARSELDEN OLUŞACAK
Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Ali Rıza Sayın’ın konuşmasının ardından söz alan CHP Ayvacık İl Genel Meclisi Üyesi Şerafettin Alkan konu ile ilgili yaptığı açıklamada “ Bende Ayvacık İl Genel Meclisi üyesi olarak komisyon ile birlikte bölgede yapılan incelemelere katıldım. Bölgemize yapılan bu yatırım çok önemli. Bu bölgede de sıcak su seracılık devam ediyor. Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile bölgede bulunan termal kaynaklar etkin bir şekilde kullanılarak modern örtü altı tarımsal sera faaliyetlerinin yapılması sağlanacak. Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluşuna yönelik gerekli hazırlıklar yapılarak başvuru dosyası hazırlanacaktır. 3.210 dekarlık Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi alanı yaklaşık 2 bin dekar olup direk olarak 2 bin kişi dolaylı olarak da 6 bin kişi istihdam sağlamış olacak. Ayvacık Tarıma Dayalı Sera İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için önerilen alan toplam 3.210 bin metrekare. Alan kamu arazisi niteliğinde olup hazine vasfındadır. Toplam alandan,  sanayi alanı, idare ve sosyal alanlar ve teknik altyapı alanları yaklaşık % 15 çıkıldıktan sonra proje 72 adet ve her biri 25 dekar olan sera parsellerinden oluşacak. “ dedi.

Konuşmaların ardından “ Ayvacık Organize Sanayi Bölgesi Kurulması” ve il özel idaresinin %51 ile kurucu üye olması ile ilgili komisyon kararı yapılan oylamada oy birliği ile kabul edildi.
 
Ogün İNAL