Gündem

'Kontrollü normalleşme süreci başlamalı'

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Şubat ayı olağan Meclis toplantısı koronavirüs tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle yapıldı.

 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Şubat ayı olağan Meclis toplantısı koronavirüs tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle yapıldı.
 
Mecliste Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Okyay, yüksek enflasyona ve kapalı işyerlerinin sıkıntılarına dikkat çekerek, “İstihdam açısından özellikle kafe ve restoran sektörleri için hükümetimiz tarafından açıklanan destek paketini önemli buluyorum, ancak sektörün sıkıntılarının çok büyük olduğunu da biliyorum. O yüzden, tüm önlemlerin alındığı kontrollü bir normalleşme sürecinin başlaması da bu sektörlerin tekrar ayağa kalkması ve istihdamın normal seviyeye gelmesi açısından gerekli görünüyor. Bunun yanı sıra şehrimize değer katan, üniversitelerin de kontrollü bir şekilde açılması, normalleşmenin bir an önce başlaması esnafımızı olumlu bir şekilde etkileyecek ve yaralarını bir nebze de olsa sarmaya vesile olacaktır” dedi. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ise, “Salgın sebebi ile üyelerimizin yaşadıkları sıkıntıları iletiyoruz. İşyerleri kapalı, ancak üç harfliler olarak tabir ettiğimiz mağazalarda ürünlerin hepsi hafta sonu satılabiliyor. Haksız rekabetin yanı sıra kısıtlamanın da amacından uzaklaşmasına sebep oluyor” dedi.

Okyay konuşmasında, “Hepinizin bildiği üzere, bu yılın en önemli konuları arasında yüksek enflasyon geliyor. Arz-talep dengesinin kaybolması, üretim maliyetlerindeki artış, hammaddede ithalata bağlılık ve dolayısıyla kur krizinin yarattığı finansman sorunu enflasyonu olumsuz yönde etkiledi. Gelişmiş ülkelerde çözülen enflasyon sorununun ülkemiz için de bir an önce çözüme kavuşması için Merkez Bankası tarafından atılan adımları kıymetli bulduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.

“Sektörün sıkıntıları çok büyük”
Aşılama konusuna da değinen Okyay, “Hükümetimiz aşı çalışmalarını büyük bir gayretle sürdürüyor. İlk olarak sağlık çalışanlarımızın aşılanması çok önemliydi. Gece gündüz demeden fedakârca mücadele eden sağlık çalışanlarının hayatlarını korumak hepimizin sorumluluğu, onların çabalarına bir kez daha sizlerin huzurunda teşekkür etmek istiyorum. Önümüzde, yepyeni hedefler, umutlar ve beklentilerle dolu bir yıl var. Bu fırtınalı süreçte, gemimizi en sakin limana yanaştıracak, normalleşmeyle birlikte istihdamı artıracak, üretimi güçlendirecek adımları ivedilikle atacağımızı düşünüyorum. Bu doğrultuda istihdam açısından baktığımızda, özellikle kafe ve restoran sektörleri için hükümetimiz tarafından açıklanan destek paketini, moral açısından önemli buluyorum, ancak sektörün sıkıntılarının çok büyük olduğunu da biliyorum. O yüzden, tüm önlemlerin alındığı kontrollü bir normalleşme sürecinin başlaması da bu sektörlerin tekrar ayağa kalkması ve istihdamın normal seviyeye gelmesi açısından gerekli görünüyor. Bunun yanı sıra şehrimize değer katan, üniversitelerin de kontrollü bir şekilde açılması, normalleşmenin bir an önce başlaması esnafımızı olumlu bir şekilde etkileyecek ve yaralarını bir nebze de olsa sarmaya vesile olacaktır” diye konuştu.

“BARDAĞIN DOLU TARAFINDAN BAKMALIYIZ”
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu da salgın sürecine değinerek, “Bardağın dolu tarafından da bakmak durumundayız. Var olan marka değerlerine sahip çıkmak ve salgın sonrasını da planlamak durumundayız.  Marka değerimiz için geçmişte birçok yerel ürünümüzün coğrafi işaretler için tescili desteklerimiz olmuştu. Bu hafta da üreticilerimizin rekabet güçlerini arttırmak için coğrafi işaret çalışmalarına da her zaman destek veriyoruz. Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği ile birlikte Gökçeada Kuzusu’nun marka tescili için başvuruda bulunduk. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak hem proje desteği, hem de maddi destek veriyoruz” dedi.  Semizoğlu oda olarak yapılan ziyaretler hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. Semizoğlu, “Salgın sebebi ile üyelerimizin yaşadıkları sıkıntı ve mağduriyetleri TOBB Başkanımıza zaten sürekli iletiyoruz. En son olarak da, hafta sonu kısıtlamasında işyerleri kapalı olan konfeksiyon, elektronik ticaret, kırtasiye, oyuncak, mobilya, tekstil ticareti ile uğraşan üyelerimizin sıkıntılarını ilettik. Bu üyelerimiz kurallara uyuyor, işyerleri kapalı, ancak üç harfliler olarak tabir ettiğimiz mağazalarda bu ürünlerin hepsi hafta sonu satılabiliyor. Haksız rekabetin yanı sıra kısıtlamanın da amacından uzaklaşmasına sebep oluyor. Salgından çok fazlasıyla etkilenen turizm hizmet sektörüyle uğraşan arkadaşlarımız için hiç olmazsa Mehmet Akif Ersoy’u gündemde tutarak Bayramiç ve Çanakkale’nin diğer ilçeleri için bir fırsata dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu konularda ciddi çalışmalarımız var” diye konuştu.
 
ÇTSO 2021 Yılı Şubat ayı olağan Meclis toplantısında açılış konuşmaları ve bilgilendirmelerin ardından, Genel Sekreter Sema Sandal tarafından Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2020 Aralık ayı mizanı ile ilgili raporu, Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2020 yılı kesin hesaplarına ilişkin raporu, Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2021 Ocak ayı mizanı ile ilgili raporu, 2021 Ocak ayı mizanının tetkik ve onayı ile azami fiyat tarife talebi okundu.

Gündeme gelebilecek konularda söz alan Yönetim Kurulu Üyesi Semih Toprak restoran sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin kredi yükünün hafifletilmesi için uzun vadeli kredi paketlerinin açılması gerektiği, Meclis Üyesi Ali Karaman ekmek maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek fiyat artışlarının yetersiz olduğu, Meclis Üyesi İbrahim Şahinkaya koronavirüs sürecinde aynı sektörde faaliyet gösteren işletmelerin Esnaf veya Ticaret ve Sanayi Odası üyesi gibi bir ayrıma gidilmemesi gerektiği, Meclis Üyesi Ferdi Erdoğan maden sektörünün günlük hayatımızdaki birçok ürünün ana veya ham maddesini teşkil ettiğinin göz önünde bulundurularak sektör sorunlarına çözüm odaklı yaklaşılması, Meclis Üyesi Ahmet Çelik turizm sektörünün son yaşanan mutasyonla 2021 yılı turizm sezon beklentisinin tahminlerden 1-2 ay daha ileriye ötelenmeye başladığını, Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç Odamızın İstiklal Marşının 100. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinlikleri kapsamında yürüttüğü çalışmalar ile Meclis Üyesi Ersin Vural tarafından Çanakkale’de inşaat sektörünün son durumu hakkında bilgi verildi.