Eğitim

ÜNİVERSİTELER AÇILMIYOR, ÖĞRENCİLER STRESLİ: 'Uzaktan eğitim bazı bölümler için tam bir çile'

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) aldığı senato kararıyla yüz yüze eğitim kararı yerine uzaktan eğitime devam etmek yönünde karar verdi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) aldığı senato kararıyla yüz yüze eğitim kararı yerine uzaktan eğitime devam etmek yönünde karar verdi. Sadece ÇOMÜ değil birçok üniversite birbirini takip edip entegre olarak aldığı bu kararı Pandemi’nin son günlerde artış yaşamasına bağladı.

Üniversitelerin birçoğu Pandemi surecinde nerdeyse tamamen, eğitimlerine uzaktan eğitim şeklinde devam ettiler. Bu süreçte yoğun bir bunalımda olan üniversite öğrencileri salgın sayısında geçtiğimiz haftalara göre düzelme olduğunu, aşılanma faaliyetleri ve Mart ayında yeni normale başlanacağı ümidiyle okullarının açılacağını bekliyorlardı. Ama üniversitelerin bir çok senatosu uzaktan eğitime  devam etme kararı aldı. Bu süreçten etkilenen üniversite öğrencilerine bu kararı ve uzaktan eğitimdeki durumlarını sorduk. Öğrenciler strese girdiklerini belirterek, “Çok kötü bir karar keşke hibrit şekilde diğer benzer ülkelerdeki gibi seyreltilmiş yani bir gün ders bir gün ara ile açılsaydı” dediler.
 
BAHAR CANDAN:
‘’Evde olmak güzel hoş da belli bir sınırı var, her şeyin bir ölçüsü var, artık katlanmaz hale geldim. Bu böyle devam ederse hepimizin bir rehabilitasyona ihtiyacı olacak bu onu gösteriyor. Evde özellikle ortamı olmayanları düşünün, benim odam var hadi, odası olmayan kardeşiyle kalan arkadaşlarım zaten kaliteli bir eğitim alamıyor. Buna eğitim denilirse tabii bu daha çok sadece kendimizi kandırmaktan ibaret bir şey oldu. Güvende kalalım, sağlıklı kalalım ama ne ölçüde bu kadar kalınabilir, bilmiyorum.

SERDAR KAVİS:
"Uzaktan eğitim bazı bölümler için tam bir çile özellikle, ders yükleri ağır olan ve çalışma ortamı saha ile buluşan bazı bölümler için mesela en başında mühendislik bölümleri ve staj olan, zorunlu stajı olan bölümler, valla açılmaması beni çok strese soktu. Çoğu dersi veremiyorum, arkadaşlarım ile toplanıp bir ders çalışamıyoruz. Ödevleri tek başımıza yapıyoruz yetersiz kalıyor, düşük not alıyoruz. Bu böyle gitmeyecek biliyoruz ama başka çare de yok. Bu virüs yüzünden evde kaldık ama sınıfta da kalacağız galiba, bu eğitim, eğitim değil, hiçbir şey yeterli olmayacak çok kayıp bir akademik yıl oldu’’

MAHİR ŞAHİN:
"Bu süreçte öğrendiğim ne var derseniz, üniversite sadece ders notları ders ve sınav değildir, bunu öğrendim, yani öğretmen ile temas kurmak göz teması kurmak, arkadaşlar ile dersten önce sohbet etmek sınıfta hazırlanmak, sosyalleşmek ve benzeri şeyler bunları yapamıyoruz şimdi bu süreç bize her şeyin önemini öğretti, şaka gibi ama hayatımızı baştan sona değiştirdi ve böyle değiştirmeye de devam edecek gibi, açılmama kararı beni şaşırtmadı ama çok kötü bir karar keşke hibrit şekilde diğer benzer ülkelerdeki gibi seyreltilmiş yani bir gün ders bir gün ara ile açılsaydı.’’
 
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı