Gündem

'TABLOYU DEĞİŞTİRMEK ELİMİZDE': 'Çanakkale’mize düşük riskli mavi bölge olmak yakışır'

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mart 2021 ayı olağan Meclis toplantısı Covid-19 salgının tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mart 2021 ayı olağan Meclis toplantısı Covid-19 salgının tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Mecliste risk haritasında turuncu olan ve salgında kırmızı dönmesi beklenen en yüksek riskli iller arasında yer alan Çanakkale’nin durumu masaya yatırıldı.
 
Meclis Başkan Yardımcısı Hayrettin Çetinkaya, “Çanakkale yüksek risk grubu ile turuncu kategoride yer alırken son açıklanan rakamalar ile kırmızıya dönerek çok yüksek riskli iller arasına girecek gibi görünüyor. Bu tabloyu değiştirmek ise elimizde, yakın temastan mümkün olduğunca kaçınalım. Çanakkale’mize mavi yakışır. Kurallara uygulamak için artık sadece denetimleri beklemenin akıl ve mantıkla bir izah edilir bir yanı yok. Hep birlikte en üst seviyede kurallara uyarak bu virüsü yeneceğiz” dedi. ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu da, “Korona’nın yıldönümünde en büyük temennimiz bir yıl dönümü daha geçirmeden en kıza zamanda sonlanması ve tamamen normalleşmeye geçmemizdir. Mart başı itibariyle kontrollü geçtiğimiz normalleşme sürecinin iyileşerek sürdürülebilir olması için hepimize görev düşüyor. Çanakkale’yi düşük riskli iller arasına sokmak bizim elimizde” dedi.
 
Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Hayrettin Çetinkaya, “Bu ay 12 Mart’ta İstiklal Marşımızın 100. Yılını ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliklerini ve hemen ardından 18 Mart günü Çanakkale Zaferinin 106. Yıldönümünü idrak edeceğiz. Dünyanın en büyük kara ve deniz savaşlarından birisi olan ve topraklarımızın vatan toprağı olduğunu bir kez daha tarih sayfalarına altın harflerle yazdıran Çanakkale Savaşı’nın her anı ayrı bir kahramanlık hikâyesidir. Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere ebediyete intikal etmiş tüm kahramanlarımızı huzurlarınızda bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum” dedi. Covid-19 salgının bahar aylarında aşılamalarla beraber azalmasını ümit ederken mutasyon virüs tüm hesapları alt üst etti. Salgın haritasında şehirlerimiz 4 farklı kategoriye ayrıldı. Çanakkale Yüksek Risk Grubu ile turuncu kategoride yer alırken son açıklanan rakamalar ile kırmızıya dönerek Çok Yüksek Riskli iller arasına girecek gibi görünüyor. Bu tabloyu değiştirmek ise elimizde; hiçbir surette kalabalık ortamlara girmeyelim ve yakın temastan mümkün olduğunca kaçınalım. Çanakkale’mize Mavi yakışır. Kurallara uygulamak için artık sadece denetimleri beklemenin akıl ve mantıkla bir izah edilir bir yanı yok. Hep birlikte en üst seviyede kurallara uyarak bu virüsü yeneceğiz” dedi.
 
 “GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK”
Söz alan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu; “Bu ay çanakkale’miz için ayrı bir anlam taşımaktadır. 18 Mart 2021 milli birlik ve beraberliğimizi taçlandıran şehitleri anma günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106’ıncı yıl dönümü. Yalnız Türk Ulusu ve tarihi için değil yakın dünya tarihinin de en büyük savaşlarından birinin ardından ‘Çanakkale geçilemez’ sözünün tarihe yazıldığı gün. Mustafa Kemal Atatürk’ün askerlerine “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum.” dediği en büyük zaferlerden biridir Çanakkale Zaferi. Tüm şehitlerimize rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun. Bugün onların sayesinde başımız dik ve gururla dünyaya bakıyoruz” dedi. Ekolojik sıkıntılara da dikkat çeken Aydoğdu, “Birleşmiş Milletlere göre 2020 yılında 2019 ‘a göre %7 daha az karbon salınımı gerçekleşti. Ve yine BM’ye göre 2030 yılına kadar her sene karbon salınımını %7,6 azaltmaz isek bizi ekolojik bir felaket bekliyor. Sizlere rakamlar ile olayı daha da net anlatmak istiyorum. 2019 yılında insanoğlu havaya 100 birimlik karbon salınımı yaptı, covid 19 virüsü ve pandemi  ile bu salınım 93 birime düştü. BM 2021 yılı için bu miktarı yaklaşık 86 birime düşürmemiz gerektiğini söylüyor. 2022 yılı için bu rakamın 80 seviyelerine düşmesi gerekiyor. Bizim için en büyük felaket küresel ısınma. Peki bu durumda nasıl hareket etmemiz lazım. Önümüzdeki 10 yıl boyunca her yıl %7 karbon salınımını azaltmak için gittikçe artan enerji ihtiyacını kömür yakarak yâda petrol tüketerek sağlamamız mümkün değil. Burada önümüze tek seçenek çıkıyor alternatif enerji kaynaklarını kullanmak.  Bu alternatif enerji kaynaklarının en büyük özelliği doğal yollardan elde edildiği için yenilenebilir olması. Güneş enerjisi, akarsu ve dalgaların kinetik enerjisi, rüzgâr enerjisi, jeotermal enerji ve biokütle enerjisi en bilinen alternatif enerji kaynaklarıdır. Bu bağlamda hem örnek olmak hem de öncülük etmek adına odamız binasının enerjisini karşılamak için güneş enerji santrali çalışmalarına başladığımızı belirtmek isterim. Yine Ayvacık da kurulacak olan jeotermal enerji ile ısıtmalı sera organize sanayi bölgesini çok önemsediğimizi belirtmek istiyorum. Bugün meclisimizin de gündeminde de var. Ayvacık Tuzla’da hayata geçirilmesi planlanan Jeotermal enerji ile ısıtmalı sera OSB için Valilik bünyesinde toplantılar düzenleniyor. Son toplantıyı da odamızda gerçekleştirdik ve kurulma aşamasına geldik. Tarım ürünlerimizin ihracatına ivme kazandırması, uygun fiyatlarla tüketiciye ulaşmasına da katkı sağlayacak bu projenin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Meclisimiz uygun bulursa bir pay ile müteşebbis heyette yer alacağız” diye konuştu.
 
“EN BÜYÜK TEMENNİMİZ KORONA’NIN SONLANMASIDIR”
Aydoğdu konuşmasının devamında, “Türkiye’de ilk korona virüsü bundan tam 1 yıl önce 10 Mart 2020 yılında görülmüştü. Bugün koronanın yıldönümünde en büyük temennimiz bir yıl dönümü daha geçirmeden en kıza zamanda sonlanması ve tamamen normalleşmeye geçmemizdir. Mart başı itibariyle kontrollü geçtiğimiz normalleşme sürecinin iyileşerek sürdürülebilir olması için hepimize görev düşüyor. Çanakkale’yi düşük riskli iller arasına sokmak bizim elimizde” dedi.
 
Mecliste oda faaliyetlerinden eğitime verilen tablet desteklerinden, Pandemi denetimlerine katılımdan ve afet eğitimlerinden, 2021 yılının İstiklal Marşı Yılı ilan edilmesiyle birlikte gerçekleştirilecek olan etkinliklerden bahsedildi. ÇTSO 2021 Yılı Mart ayı olağan Meclis toplantısında açılış konuşmaları ve bilgilendirmelerin ardından, Ekonomist Fatih Keresteci “Pandemi Sonrası Dönemin Değişen Koşulları Altında Makro Ve Mikro Ekonomik Gelişmelere Yönelik Stratejik Bir Bakış” konulu sunum yaptı. Sunumun ardından Genel Sekreter Sema Sandal tarafından, Çanakkale İl Özel İdaresi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nün Çanakkale Ayvacık Tarıma Dayalı İhtisas ( Jeotermal Sera) OSB Projesi ve Yönetim Kurulu Başkanlığının Çanakkale Ayvacık Tarıma Dayalı İhtisas ( Jeotermal Sera) OSB Projesi yazısı okunarak onaya sunuldu. TOBB’nin faaliyet kodu güncellemeleri ile ilgili yazısı hakkında Meclis’e bilgi verildi. ÇTSO Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2021 Şubat ayı mizanı ile ilgili raporu okundu ve 2021 Şubat ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı. Azami Fiyat Tarife taleplerinin  görüşülmesinin ardından gündeme gelebilecek konuların görüşülmesiyle Meclis oturumu tamamlandı.