Sağlık

TEDİRGİNLİK SÜRÜYOR: Öğretmenler aşı bekliyor

Sağlık Bakanlığı tarafından hafta sonu açıklanan yüz binde Corona Virüs vaka sayılarında Çanakkale 149.76’dan 202. 75’e yükseldi.

Sağlık Bakanlığı tarafından hafta sonu açıklanan yüz binde Corona Virüs vaka sayılarında Çanakkale 149.76’dan 202. 75’e yükseldi. Vaka sayılarının son dört haftadan bu yana çok hızlı yükselmesi Çanakkale’de endişeleri daha da arttırdı.

Eğitimde ise okullar ve sınıflar karantina altına alınırken eğitimdeki vaka artışlarını değerlendiren Eğitim Sen Çanakkale şube Başkanı Yasin Hacımusaslar,“Vaka sayıları artarken yüz yüze eğitim ve yüz yüze sınavlar devam ediyor. Öğretmenlerin aşılanması konusunda da bir gelişme yok “ dedi.

“ÇANAKKALE MERKEZ VE TÜM İLÇELERİNDE EĞİTİMDE ÇOK HIZLI VAKA ARTIŞLARI VAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son verdiği bilgide Türkiye genelinde illerin vaka sayılarına göre ilan edilen renkli haritanın 2 hafta sonra açıklanacağını ifade etmişti. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamasının üzerinde bir  hafta geçmesine rağmen tüm Türkiye’de ve Çanakkale’de vaka sayılarında azalma değil, yüksekdüzeyde artış görüldü. Çanakkale’ de karantinaya alınan köylerden sonra kısa bir süre önce “okullarda, öğretmenlerde ve öğrencilerde Coronavirüs görülme oranı artmaya başladı“ ifadeleri ile önlem alınması gerektiğini ifade eden Çanakkale Eğitim Sen Şube Başkanı Yasin Hacımusalar’ın bu açıklamasından bir süre sonra Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde, Coronavirüs nedeniyle aralarında Rum okullarının da bulunduğu 5 eğitim kurumunda yüz yüze eğitime ara verildi. Gökçeada Atatürk Anadolu Lisesi ile Gökçeada Özel Zeytinli Rum İlkokulu'nda testi pozitif çıkan öğretmen, Cumhuriyet İlkokulu'nda testi pozitif çıkan öğrenci ile Gökçeada Özel Tepeköy Rum Ortaokulu ve Gökçeada Özel Tepeköy Rum Lisesi'nde temaslı öğrenci bulunması nedeniyle, 5 okulda salgının yayılımını önlemek için yüz yüze öğretime 29 Mart tarihine kadar ara verildi. Ayrıca, Gökçeada Atatürk Anadolu Lisesi'ndeki bütün öğretmen ve öğrencilerin, Cumhuriyet İlkokulu'nda enfekte öğrencinin bulunduğu sınıftaki tüm öğrenciler ile bu sınıfta eğitime giren tüm öğretmenlerin de 10 gün süreyle karantina altına alınmasına karar verildi. Eğitimde de hızla görülmeye başlanan Coronavirüs vakalarını değerlendiren Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, “Gün geçtikçe Çanakkale’deki Coronavirüs vaka oranı hızlı bir şekilde artıyor. Aynı şekilde Çanakkale’ de Milli Eğitim bünyesinde çalışan eğitim çalışanları ayrıca okullarda yüz yüze eğitim gören öğrencilerde de yoğun bir şekilde pozitif vakalar olduğuna yönelik sürekli bilgiler ulaşıyor bize. Çanakkale’de merkez ilçe dahil tüm ilçelerde 2 hafta öncesine göre 2 kat, 3 kat daha fazla pozitif vakaların olduğu ve okullarda karantina uygulanan sınıfların artığı yönünde bilgiler var. Özellikle Biga ilçemizde çok sayıda öğretmenin pozitif olduğu, izinli öğretmenlerin olduğunu bilgileri var. Hatta izinli öğretmenlerin kim olduğu ile ilgili okulda bulunan öğretmenlere bilgi verilmemesi yönünde bir talimat verildiği ifade ediliyor. Yani okullarda pozitif olan vakalarında gizlendiği yönünde bilgiler geliyor. Bu durum hem öğretmenleri hem velileri çok yoğun tedirgin ediyor. Örneğin bir öğretmen arkadaşımız kendi okulunda iki öğretmenin pozitif olduğunu tesadüf olarak öğrenmiş” dedi.

YÜZ YÜZE EĞİTİM VE SINAVLAR OKULLARDA HALA DEVAM EDİYOR
Hacımusalar vaka sayısı artarken yüz yüze sınavlarında devam ettiğinin altını çizerek “Basında da çok gündeme geldi yine Gökçeada’ da okullar karantinada şu anda. Ada’nın tamamında uzaktan eğitim yapılıyor. Rum okulları da dahil. Sadece meslek lisesinde uygulamalı bölümlerde eğitim yapılıyor. Türkiye’nin birçok ilinde, ilçesinde benzeri pozitif vakalar ile ilgili sorunlar gelmeye başladı. Bu süreçte yüz yüze sınavlar geçen Cuma itibari ile bitti. 29 Mart’ta yüz yüze yapılan 2. sınavlar yapılacak. Yani bu vaka artışlarının yaşandığı dönemde yine yüz yüze sınavlar var. Bir örnek vereyim Vahit Tuna okulunda 900 öğrenci var. 1 öğretmen arkadaş günde 2-3 sınıfta sınavda görevli oluyor. O kadar çok sayıda öğrenci ile muhatap olunuyor ki aynı günde 100-150 öğrenci ile sadece bir öğretmen muhatap oluyor. Yine Cevatpaşa’da bu örnek verdiğim okullar kalabalık okullar. Bir öğretmen günde 3-4 sınavda görev almak zorunda kalıyor. Dunlar çok ciddi sorunlar. Öğretmenler çok kaygılı bir şekilde bu sınavlara görevli olarak giriyor. Ayrıca yine yüz yüze telefi sınavları var. Telafi sınavı dediğimiz geçen iki hafta önce karantinaya alınmış ve sınavlara giremeyen öğrenciler yada pozitif olan öğrenciler önümüzdeki hafta telafi sınavına girecekler. Sınavlar okullarda hala devam ediyor. Üstelik vakaları atlatan öğrenciler bu telefi sınavına girecek” dedi.

“ÖĞRETMENLER ETKİN VE VERİMLİ DERS İŞLEYEMİYOR”
Hacımusalar öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının aşılanmasının çok önemli olduğunu da yineleyerek “Ortada çok kirli bilgi dolaşıyor. Net bilgiler dolaşmıyor. Bu ne demektir? Milli Eğitim Bakanlığının ve il Milli Eğitim Müdürlüğünün öğretmenlere, velilere ve öğrencilere şeffaf bir bilgi vermesini ve kişilerinde ona göre tedbir alarak okula gitmesini istiyoruz. Zaten olmazsa olmaz koşulumuz öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının mutlaka aşılanması. Yine eğitimde aç kapa, aç kapa yöntemine gidilecek ve öğretmenler ve öğrencilerin moralleri gerçekten bozuk. Veliler çok büyük sıkıntıdalar. Öğretmenler zaten etkin ve verimli ders işleyemiyor. Bu belirsizlik devam ettiği sürece de  öğretmenler verimli ders işleyemeyeceği görülüyor. Bu kaygıların bir an önce giderilmesi lazım. Gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. En azından test yapılması gerekiyor. Öğrenci v e öğretmenlere test yapılması gerekir. Çünkü öğretmen ve öğrencilerin Coronavirüs ile ilgili durumları her hafta değişebilir. Okullara yeterli maskede verilmesi halen sınavlara maskesiz gelen öğrenciler var. okullardaki temizlik konusunda sıkıntılar var. Personel yetersiz. Tekrar söylüyorum öğretmenler ve eğitim çalışanları olarak olmazsa olmazımız aşı. Ben 30 yıllık öğretmenim. Başvuru yaptığımda “Henüz öncelikli sırada değilsiniz“ deniliyor. Neden? Şu anda 200 öğrenci ile aynı ortamda eğitim öğretim yapıyoruz. Yani özetle hepimiz kaygılıyız. Tabii tedbirler alınıyor ama anlık vaka değişimlerini bilemiyorsunuz. Buda tedirginlik ve sıkıntı yaratıyor” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal