Gündem

'Acil ve uzun süreli kapanma gerekiyor'

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Doktor Güleda Erensoy tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de çok yüksek oranda vaka artışlarının yaşandığını, Çanakkale’deki hastanelerde hem Coronavirüs servislerinde, hem de yoğun bakım servislerinde sınıra geldikleri uyarısında bulundu.

Çanakkale Tabip Odası Başkanı Doktor Güleda Erensoy tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de çok yüksek oranda vaka artışlarının yaşandığını, Çanakkale’deki hastanelerde hem Coronavirüs servislerinde, hem de yoğun bakım servislerinde sınıra geldikleri uyarısında bulundu. Erensoy uzun süreli kapanma olmaması halinde vaka sayıları daha da artacağı öngörüsünde bulunarak,  “Artık devletin ölen ölür, kalan kalır düşüncesine girdiğini düşünüyorum” dedi.

 “ÇANAKKALE’DE VAKA EN YÜKSEK GÖRÜLDÜĞÜ SEVİYEYİ DE AŞMAK ÜZERE”
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de Coronavirüs vaka sayıları hızla artmaya devam ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından hafta sonu açıklanan yüz binde Coronavirüs vaka sayılarında Çanakkale 149.76 ‘dan 202. 75’e yükselmiş üç 4 haftadan buyana artan vaka sayıları endişe verici bir boyuta yükselmişti. Vaka sayılarının artması Çanakkale’nin bazı ilçelerinde bulunan köylerden karantina altına alınması neden olurken yüz yüze yapılan eğitimi de etkisi altına almış birçok okullarda sınıflar Coronavirüs vakası görülen öğretmenler ve öğrenciler nedeni ile karantina altına alınmıştı. Çanakkale’ de özellikle Biga, Çan ve Yenice’de vaka artışı devam ederken Çanakkale merkezde de ‘Hayat Eve Sığar’ uygulamasında artan vaka sayıları nedeni ile haritanın kırmıza ya dönmeye başladığı da açıkça görüldü. Çanakkale’de vaka sayıları artarken Çan’da ve merkez de bulunan üniversite ve Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde Corana servislerinde yatakların dolmaya başladığı ve yoğun bakım ünitelerinde de aynı durumun yaşandığı bilgileri tedirginliği üst seviyeye çıkartı. Tüm bunlar yaşanırken  65 yaş kategorisindeki birçok vatandaşın 2. Coronavirüs aşılarını olamadığı bilgileri de kent geneline yayılmaya başladı. Çanakkale genelinde Coronavirüs vaka artışlarını ve  Coronavirüs aşılama çalışmaların ı değerlendiren Çanakkale Tabip Odası Başkanı Doktor Güleda Erensoy  yatak kapasitesinde ve servislerde vaka sayısında sınırda olduklarını belirterek, “Uzun süreli kapanma olmazsa tablo daha da ağırlaşacak” dedi. Erensoy açıklamasında, “Artık Devletin izlediği politikayı ölen ölür, kalan kalır mantığında olduğunu düşünüyorum” diyerek “Çanakkale’nin Coronavirüs vakaları açısından genel durumu çok kötü. Hatırlarsanız Kasım 2020 Çanakkale vaka sayılarında en kötü dönemi yaşamıştı. O duruma geldik. Gerçekten vaka artışı konusunda çok kötü durumdayız. Türkiye geneline de baktığımda ben artık devletin tamamen Coronavirüs ile mücadeleyi bıraktığını düşünüyorum. Söyle bıraktığını düşünüyorum.  Öğle bir duruma gelindi ki ölen ölecek kalan kalacak. Tabiİ maalesef insanlarımızda bu büyük tehlikenin farkında değil” ifadelerine yer verdi.

“SERVİS VE YOĞUN BAKIM YATAKLARI DOLULUK ORANINDA SINIRDAYIZ”
Erensoy değerlendirmesinin devamında Çanakkale’de bulunan hastanelerin Coronavirüs servis ve yoğun bakım yatakları doluluk oranına da dikkat çekerek, “Şu an Yoğun bakımlarda doluyor tabii ölen oluyor onun yeri boşalıyor, tekrar hasta yatıyor. Bu ölümler olunca yatak açılıyor yoksa yatak konusunda sınırdayız. Bu arada sadece yoğun bakım servislerinde değil hastanelerin Coronavirüs servislerinde de durum aynı yani servislerde de yatak konusunda sınırdayız. Birde bir bilgi daha vereyim zaten hafif ayakta Coronavirüs hastalarını zaten servislere yada yoğun bakımlara yatırmıyoruz. Bizim hem Covit servislerinde yatan hastalar yada yoğun bakımda yattan hastalar ciddi solunum güçlüğü çeken hastalar. Yani hafif hastaların hiçbiri yatırılmıyor ve durumumuz sınırda. Unutulmasın tekrar ediyorum ciddi nefes darlığı çeken satalar yatırılıyor. Buna rahmen  Coronavirüs servisi yataklarında yada yoğun bakım yataklarında sınırdayız. Zaten aktif hasta olanlar dışarda. Ve bu aktif hastaların sayısı çok.” dedi.

“TIBBİ AÇIDAN TAM KAPANMA GEREKİYOR”
Erensoy vaka sayışlarının çok yükselmesi nedeni ile tam kapanma olması gerektiğinin de altını çizerek, “Ne evdeki karantinaya alınan insanlara dair sosyal bir destek var, ne de kapatılan esnaflara sosyal bir destek var. Biz doktorlar olarak kapatın demeye de artık rahatsız oluyoruz. Kapatsınlar da insanlar nasıl geçinecek? Kapatsınlar diyeceğiz ama bir yandan da Türkiye’yi ilgilendiren kararlar patır patır alınıyor. Kongreler de patır patır yapılıyor. Bütün bu olaylar olurken insanları eve kapatın mı diyeceğiz? Böyle bir dönemde yapılacak işler mi bunlar? Hem Türkiye genelinin, hem de Çanakkale genelinin vaka artışı çok kötü. Durum bu mevcut durumdan daha da kötüye gidecek ve tam kapanma uçurumdan önceki son çıkış gibi olacak. Ama tabi insanlar neyi tercih edecek Coronavirüsten ölmeyi mi? Yoksa açlıktan ölmeyi mi? Tercih edecekler ne yapacaklar? Böyle bir durum ile karşı karşıyayız. Sosyal destek olmadan 3 hafta ya da 1 ay kapanmayı nasıl sağlayacaksınız. Tıbbi açıdan bu vaka sayıların ulaşılmışsa tam kapanma mutlaka gerekiyor. Bu duruma rağmen kapanma olmazsa bu dönemden sonra artık Covid-19 nedeni ile ölecek olan insanlar ölümü göze alınmış demektir. Eğer dediğim gibi bu durumda kapanma gerçekleşmiyorsa bu insanlar ölsün dediğimiz için ölecekler” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal