Gündem

'Ramazan ayı için alınan karar esnafın umutlarını yok etti'

Çanakkale Kasaplar Fırıncılar Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Selahattin İş, son kabine toplantısından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın lokanta ve kafeteryalar için tam kapanma kararını İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirdi.

Çanakkale Kasaplar Fırıncılar Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Selahattin İş, son kabine toplantısından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın lokanta ve kafeteryalar için tam kapanma kararını İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirdi.

Kafe, lokanta ve restaurantların Ramazan aylarında çok ciddi iş yapmaları nedeni ile Ramazan ayını beklediklerini, ancak alınan bu karar ile esnafın iş yapma hayallerinin suya düştüğünü belirten iş “Esnafın durumu her geçen gün daha kötüye gidiyor” dedi. İş, “Büyük ihtimalle bu esnaflar ramazan boyunca işyerlerini kapatacaklar. Bu esnafa yine büyük bir yük demek.1 Mayıs normalleşme sürecinde işyerlerini açan esnaf çalışanlarını geri çağırdı. Malzeme aldı, Ramazan ayına hazırlık yaptı. Şimdi tüm bu hazırlıklar boşa gitmiş oldu. Yine esnaflar kira ödeme, işçilerin maaşını ödeme, sigorta primleri ödeme gibi çok ağır bir yükün altına itilmiş oldu. Bu ağır yük nedeni ile verilecek destekler de yeterli olmayacaktır. Esnaf zaten çok zor durumdaydı. Şimdi daha da zor bir durum ile karşı karşıya kaldı” dedi.

“ESNAFIN RAMAZAN AYI BEKLENTİLERİ DE YOK OLDU”
Tüm Türkiye’de gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında yapılan son kabine toplantısına çevrilmişti. Uzun süren kabine toplantısının ardından kameraların karşısına çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk olarak iki hafta önce ertelenen Türkiye’nin yüz binde vaka sayılarına göre renklendirilmiş Türkiye haritasını açıkladı. Haritada Türkiye genelinde vaka sayılarının büyük bir hızla artığı ve birçok ilin renginin bir üst seviyeye çıktığı görüldü, 1 Mart yeni normalleşme sürecinin başlaması ile beraber yüz binde vaka sayısında Türkiye haritasında yüksek riskli iller olan turuncu iller arasında bulunan Çanakkale’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son açıkladığı vaka sayısı haritasında çok yüksek riskli iller arasın yer aldığı görüldü.  Erdoğan Türkiye’nin yeni risk haritasını açıklamasının ardından  vaka artışlarının çok yüksek derecede artması nedeni ile Türkiye genelinde Ramazan ayında kapanmaya gidileceğini açıkladı. Buna göre tüm illerde Cumartesi ve Pazar sokağa çıkma kısıtlamaları geri geldi. Ramazan boyunca kafe, lokanta ve restorantların sadece paket servis vererek hizmet edecekleri kararını da açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan sadece ramazan ayında uygulanacak olan paket servis hizmetinden dolayı da esnafa yeni destekler verileceğini de sözlerine ekledi.

Çanakkale Kasaplar Fırıncılar Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Selahattin İş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından alınan kararları değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son kabine toplantısının ardından açıklanan Türkiye geneli risk haritasında Çanakkale’nin son haftalarda yaşanan vaka sayısı artışı ile çok riskli iller olan turuncu renkten çok yüksek riskli olan kırmızı iller arasına yükselmesinin üzücü ve endişe verici olduğunu söyleyen Selahattin İş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm Türkiye genelinde ramazan ayı için ek tedbirler getirmesinin iş yapmak için Ramazan ayını bekleyen esnafa büyük bir darbe olduğunu ifade etti. Çok uzun süreden bu yana kapalı kalan ve 1 Mart itibari ile 90 günden fazla bir süre sonra iş yerlerini açan esnafın iş yapmak için Ramazan ayını beklediğini ifade eden İş, kararının alınmasının esnafın iş yapma hedefini de tamamen bitirdiğini söyledi. İş ramazan ayına özel alınan karar ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Çanakkale’de olduğu gibi tüm Türkiye’de vaka sayılarının çok arttığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Türkiye geneli risk haritasında görüldü. Vaka sayıları da artınca tedbir almak adına Ramazan ayında yine tam kapanmaya gideceğiz. Tabii Ramazan ayından büyük beklentileri olan kafe, lokanta ve restaurantların sadece paket servis hizmeti verecek olması esnaflar için büyük bir yıkım oldu. Çünkü ramazan ayında iş yapılıyordu” dedi.

SON ALINAN KARAR NEDENİ İLE BİRÇOK ESNAF RAMAZAN AYINDA İŞYERLERİNİ KAPACAKTIR”
İş değerlendirmesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ramazan’da esnaflara ekstra destek vereceklerini yönündeki açıklamayı da değerlendirerek, “Devletin üç ay önce esnafa destek olmak için verdiği bin lira desteklemeler vardı. Başvuru yapan esnaflarımız bu desteklerden faydalandı. Bu desteklemeden sonra da 2019 ciroları üzerinden belirli desteklerin yine esnafa ödeneceği söylendi. Ancak 2019 ciroları üzerinden yapılacak olan esnaf desteklemeleri henüz ödenmedi. Şunu yeri gelmişken söyleyeyim odamıza bağlı esnaflar için önemli olan bu süreçte kapanmamak ve işlerini devam ettirebilmek. Esnaf geldiği bu noktada, “ Biz destekleme falan istemiyoruz, yeter ki işyerlerimiz açık kalsın ve normal bir şekilde çalışalım” diyor. Ama hem Çanakkale’de hem de Türkiye genelinde çok ciddi bir vaka sayısı artışı olduğu için Ramazan ayında tam kapanma sağlayarak vaka sayısının düşürülmesi için bir karar alındı. Zaten Ramazan ayında birçok vatandaşımız oruç tuttuğundan dolayı kafe, lokanta ve restaurantlar iş yapamıyordu. Bu esnaflarımız çok yoğun bir şekilde iftar saatinde iş yapabiliyordu. Ramazan ayında tüm umutlarını iftar saatinde yaşanacak iş yoğunluğuna bağlayan esnaflarımız bu karar ile birlikte bu umutlarını da kaybetmiş durumda. Çünkü iftar saatinde kafe, lokanta ve restaurantlar paket servis yöntemi ile iş yapamaz. Büyük ihtimalle bu esnaflar ramazan boyunca işyerlerini kapatacaklar. Bu da esnafa yine büyük bir yük demek.1 Mayıs normalleşme sürecinde işyerlerini açan esnaf çalışanlarını geri çağırdı. Malzeme aldı ramazan ayına hazırlık yaptı. Şimdi tüm bu hazırlıklar boşa gitmiş oldu. Yine esnaflar kira ödeme, işçilerin maaşını ödeme, sigorta primleri ödeme gibi çok ağır bir yükün altına itilmiş oldu. Bu ağır yük nedeni ile verilecek destekler de yeterli olmayacaktır. Esnaf zaten çok zor durumdaydı. Şimdi daha da zor bir durum ile karşı karşıya kaldı” dedi.

Özel Haber: Ogün İnal