Sağlık

‘’Her gripli, Covid oldum sanmasın’’

Son dönemlerde vaka sayılarının artması ile bir çok kişinin ateş ve baş ağrısını hissetmesi acaba Covid mi oldum? düşüncesini akıllara getiriyor. Peki ama her ateş ve baş ağrısı Covid belirtisi mi? Doktor Özgür Çalım grip ile Covid arasındaki farkları İşte Çanakkale Gazetesi için değerlendirdi.

Bulaş yolları temas, damlacık ve yüzey olduğu bilinen benzer iki virüsün semptomlarının insanları tedirgin ettiğini ve salgın zamanı endişe yarattığına dikkat çeken Dr. Özgür Çalım, “Her gripli Covid oldum sanmasın’’ dedi.
 
Grip ve koronavirüs belirtileri arasındaki en büyük farkın solunum zorluğu yaşanması olduğuna dikkat çeken Dr. Özgür Çalım, “Coronavirüse yakalanan kişide belirgin şekilde solunumda bir zorlanma, nefes darlığı görülür. Coronavirüs hastalığının başlangıcı da aynı grip ve soğuk algınlığındaki gibidir yanı kuru öksürük, yüksek ateş, boğaz ağrısı bu hastalıkların başlangıcında hastada görülen belirtiler olarak bilinir. Soğuk algınlığı genellikle ağır seyreden bir hastalık değildir ve istirahat ederek, ilaç kullanmadan hasta iyileşebilir fakat grip ve koronavirüs belirtileri hastada daha ağır seyreder” dedi.
Çalım, “Koronavirüs ve grip ayrımında bir diğer önemli nokta ise koronavirüsün çok hızlı şekilde akciğerleri de etki altına alması fakat influenza virüsünün akciğerlere inmesinin zaman almasıdır. Yanı kişi grip olduğunda virüsün akciğerlere inmesi zaman aldığı için bu hastalık genellikle zatürreye neden olmaz” diye konuştu.
“Koronavirüs hızlı bir şekilde akciğerlere indiği için zatürreye neden olabilir ve balgam yapabilir” diyen Dr.Özgür Çalım, “Aynı zamanda herkesin de bildiği gibi gripten korunmak için bir aşı bulunurken koronavirüsten korunmak için sadece dikkat edebileceğimiz bazı kurallar vardır. Koronavirüse yakalanmamak için bu kurallar uyulması önemlidir. Bir diğer önemli fark ise grip ve nezlede sıklıkla karşılaştığımız hapşırma, burun tıkanıklığı veya burun akıntısı durumu koronavirüse yakalanan kişilerde çok nadir şekilde görülür. Koronavirus belirtileri bazen mevsimsel alerji belirtileriyle de karıştırılabilir. Bunlar arasındaki en büyük fark ise koronavirüs ile enfekte olan kişilerde sıklıkla yüksek ateşe rastlanır fakat mevsimsel alerjisi olan kişilerin böyle bir belirti göstermesi beklenmez. Ayrıca mevsimsel alerjisi bulunan kişilerin sıklıkla hapşırdığı, gözlerinin sulandığı, burun tıkanıklığı veya akıntısı yaşadığını görürüz. Bu belirtilerin koronavirüse yakalanmış kişilerde görülme olasılığı oldukça düşüktür” dedi.
“GRİPTE SIKLIKLA ATEŞ DE GÖRÜLÜR”
Grip ile soğuk algınlığı arasında da fark olduğunu söyleyen Doktor Çalım, ‘’Gribin başlangıcı anidir, fakat soğuk algınlığında belirtiler kendini yavaş yavaş gösterir. Gripte ateş sıklıkla görülür ve 38 derecenin üzerinde birkaç gün kalabilir fakat soğuk algınlığında ateş nadiren görülür. Grip belirtilerinde öksürük yoğundur, soğuk algınlığında öksürük nadiren görülür ve görülse dahi orta şiddette seyreder. Baş ağrısı gripte belirgin şekilde hissedilirken soğuk algınlığında nadir olarak görülür. Kas ağrısı da gripte soğuk algınlığına kıyasla çok daha belirgindir ve çok daha şiddetlidir. Kırgınlık veya halsizlik durumu gripte çok daha fazla görülür ve daha uzun sürer bu nedenle istirahat oldukça önemlidir ancak soğuk algınlığında bu durum çok hafif şekilde görülür. Burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı belirtileri ise soğuk algınlığında çok daha sık görüldüğü halde gripte bazen görülebilir. Grip belirtileri ateş (38 - 41°C),baş ağrısı, yorgunluk hissi, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, adale ağrıları olarak sayılabilir. Bu belirtiler ne kadar önemsiz gibi görünse de bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde, herhangi bir kronik rahatsızlığı olan kişilerde ve yaşlılarda bu hastalık ciddi sonuçlara neden olabilir. Hastalığa yakalanan kişiler genellikle 1-2 hafta içinde iyileşir ancak bazıları zatürre, bronşit, sinüzit ve orta kulak enfeksiyonu gibi farklı hastalıklara da dönüşebilir veya ikinci bir hastalık geliştirebilir’’ şeklinde ifade etti.
Gripten kurtulmanın yollarına da değinen Özgür Çalım; ‘’ Grip tedavisinde bilinen en büyük yanlış antibiyotiklerin etkili olduğudur. Grip virüs kaynaklı bir hastalık olduğu için aslında antibiyotikle tedavi etmeye çalışmak oldukça yanlıştır ve bu durum antibiyotik direnci gelişmesine de neden olabilir. Bu nedenle grip tedavisinde oldukça dikkatli olmak gerekir. Ancak hastalığa yakalanan kişilerde bazen ikinci hastalık olarak gelişebilen zatürre, bronşit, sinüzit ve orta kulak enfeksiyonu gibi hastalıkların tedavisinde doktor kontrolünde antibiyotik kullanılabilir. Grip tedavisinde genel olarak bol şekilde su tüketmek ve istirahat etmek önemlidir. Grip tedavisi için aynı zamanda birkaç viral ilaç da vardır. Hastalık virüs kaynaklı olduğu için tedavisinde viral kaynaklı ilaçlar kullanılır ve bu ilaçlardan bazıları da Amandatine, Rimandatine, Zanamivir ve Oseltamivir etken maddesini bulunduran ilaçlardır. Bu ilaçların kullanımı da doktor kontrolünde olmalıdır” dedi.
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı