Gündem

Perinçek bölgesel aktiviteye dikkat çekti

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek geçtiğimiz hafta gerçekleşen depremlerle ilgili bir değerlendirme yaptı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek geçtiğimiz hafta gerçekleşen depremlerle ilgili bir değerlendirme yaparak paylaştığı 11 Mayıs 2014 den önceki 30 günde içinde tüm Türkiye’ de olan depremleri gösteren haritanın İzmir, Balıkesir, Çanakkale ve Ege’deki bölümlerine dikkat çekerek, “Diğer kısımlarına baktığınızda bu ölçüdeki bir aktiviteyi ülkemizin başka bir alanında görmüyorsunuz’’ dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek geçtiğimiz hafta gerçekleşen deprem ile ilgili yeni bir değerlendirmeyi sosyal medya hesabından paylaşarak şu ifadeleri kullandı: ‘’6.5 büyüklükteki 24 Mayıs 2014 Gökçeada depreminden 13 gün önce sayfamda paylaştığım uyarım. Harita11 Mayıs 2014’den önceki 30 günde içinde tüm Türkiye’ de olan depremleri gösteriyor. O tarihte yaptığım bu paylaşımımın altındaki not ise aşağıda; Bu haritada 3 tanesi Türkiye'de biri Yunanistan kıyılarına yakın bir alanda olan 4 depremin büyüklüğü 3-5 arasında değişiyor. Haritanın diğer kısımlarına baktığınızda bu ölçüdeki bir aktiviteyi ülkemizin başka bir alanında görmüyorsunuz’’ dedi.

EN SON OLARAK BİGA'DA 4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLMUŞTU
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) verilerine göre, saat  5 Mayıs Çarşamba günü 09.42’de merkez üssü Çanakkale’nin Biga ilçesi Bozlar Köyü açıklarında 4,2 büyüklüğünde deprem kaydedilmiş. Yerin 15,2 kilometre altında oluşan sarsıntı Biga ilçesi başta olmak üzere Çanakkale kent merkezinde de hissedilmişti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı ise depremin Erdek Körfezi Biga açıklarında 4,0 büyüklüğünde olduğunu açıkladı. AFAD verilerinde depremin merkez üssüne en yakın yerleşim yeri 4,19 kilometre ile Biga ilçesinde bağlı Bozlar Köyü olarak gösterildi.   Biga Kaymakamlığından yapılan açıklamada; "Bugün saat 09:42'de ilçemiz Bozlar Köyü merkezi 4,0 büyüklüğünde meydana gelen depremde Bozlar Köyümüzde ve ilçe merkezimizde herhangi bir olumsuz durum yaşanmamıştır. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun" denilmişti

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek bu depremden sonra yaptığı değerlendirmede, ‘’Değerli hemşerilerim; biz jeolog ve jeofizikçi olarak hiç birimiz depremin saat ve tarihini önceden söyleyecek donanıma henüz sahip değiliz. Depremi önceden günü gününe söyleyecek bir teknolojide henüz yok. Fakat önceden olan depremlerin sıklığı, 6-7’den büyük depremlerin birbiri arasında kalan zaman aralığı, günümüzde olan depremlerin sıklığı ve büyüklüklerinin dağılımlarına bakarak yakın tarihte olabilecek depremlerin uyarısını yapıyoruz. Bildiğiniz gibi Biga-Çan-Bayramiç fay zonu için 2-3 yıldır uyarı yapıyorum. Amacım yetkilileri harekete geçirip zaman varken tedbir almalarını sağlamak. Ben petrol jeologuyum bu alanda 72 yaşıma rağmen halen aktif olarak petrol sektöründe çalışıyorum. Deprem ile ilgili hiç bir ticari bağlantım yok. Uyarılarımı yetkilileri uyandırmak için yapıyorum. Başka bir hedefim yok. Uyarılarım yerel basında yer alıyor, konferans davetleri alıyorum fakat maalesef yetkililerin uyarılarımı dinlediği yok. Çok basit ve maliyetsiz tedbirlerle can ve mal kurtarabiliriz. Kanımca Çanakkale dolayında olacak deprem Marmara Denizi’nde beklenen depremin önüne geçecek. Bunun bilincinde olarak uzun ve kısa vadede yapmamız gerek işleri almamız gereken tedbirleri almamız gerekmektedir. Depremleri durdurmamız mümkün değil fakat can kaybını sıfıra yaklaştırmamız alınacak tedbir ve sağlam yapılaşma ile mümkün’’ dedi.

Hasan Sami Er