Çevrimiçi gerçekleşen panele, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, TÜB Alt Kurul Başkanı Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Çağlar, ÇOMÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Hürmüz Koç, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
ÇOMÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hürmüz Koç; “Son yıllarda hızla artan ve insan sağlığını tehdit eden dijital bağımlılık, sanal kumar, alkol, tütün ve uyuşturucu madde bağımlılığı başta olmak üzere etik, ahlaki ve toplum değerlerine karşı oluşturulan olumsuz algı yönetimine karşı birey ve toplum sağlığını korumak ve bu tehditleri önlemek adına ÇOMÜ Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi” bilgisini vererek toplumu ve bireyi tehdit eden bu tehlikelere karşı farkındalık yaratmak için dijital bağımlılığı bilimsel bir oturumda ele alarak bu alanda hocaları dinleme fırsatı bulacağız dedi.
TÜB Alt Kurul Başkanı Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ünal Çağlar, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengör adına tüm konukları selamlayarak, panelin verimli geçmesini temenni etti.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, internetle birlikte dijital bağımlılığın toplumun gündemine giren önemli konulardan biri olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Dijital bağımlılık son yıllarda sıkıntılı bir hal almaya başladı. Gençlerimizin teknolojiyi bilgi ve eğitim amaçlı kullanmaları önemli ancak bu teknoloji kullanımının zaman içinde bilgi amaçlı kullanılmasından daha çok bugün tanımladığı gibi artık bir hastalık halini alması iyi bir durum değil. Pandemi dönemi ile birlikte dijitale olan bağımlılık daha da arttı. Artık bütün kurumlarda bu bağlamda bir değişim dönüşüm başladı. Zamandan, paradan, mekândan tasarruf sağlayan bu dönüşüm toplumsal olarak hareketsizliğimizi daha da arttırdı. Zaten toplum olarak sporu çok seven bir toplum olmadık. Bu yönde son yıllarda değişim olmasına rağmen halen istenilen düzeyde spor yapan bir toplum değiliz. Pandemiden önce üniversite olarak sportif faaliyetlerle ilgili birçok projemiz vardı ancak pandemiden dolayı daha gerçekleştiremedik. Trakya Üniversiteler Birliği olarak birlikte güzel etkinlinler yapıyor ve birbirimizi teşvik ediyoruz. Bu bağlamda düzenlenen panelin başarılı bir panel olmasını diliyorum.”
Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz yaptığı açılış konuşmasında böyle bir panelde bir arada bulunmaktan sevinç duyduğunu belirterek şunları aktardı:
“Üniversiteler bilgiyi üreten ve kamuya, özel sektöre ışık tutması beklenen kurumlardır dolayısıyla üniversitelerle daha çok işbirliği içerisinde olmalıyız. Yapılan tüm çalışmalar bilimsel verilerle aydınlatılmalıdır. Bu bağlamda bugün üniversitelerimizin temsilcileri ile birlikte bağımlılık konusunu konuşacağız. Dijital bağımlılık madde bağımlılığı kadar önemli bir konu. Bu anlamda düzenlenen bu toplantının çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Son çeyrek yüzyıldır dijital bağımlılık artmaya başladı. Pandemi ile bu durum daha da derinleşti. Aslında baktığımızda pandemi bütün toplum ilişkilerini değiştirdi. Yeni çalışma ilişkileri ortaya çıkarmaya başladı. Eğitim, kültür, alışveriş anlamında önemli değişimler oluşturdu. Evde kalmayla beraber boş zamanları değerlendirmede dijital araçlar daha fazla yer almaya başladı ve karantina süreçleri dijital süreçlere ihtiyacı artırdı.
Yapılan araştırmalar ile bilgisayar cep telefonu kullanımlarının arttığı ortaya konulurken, dijital oyunların bu artış içindeki payı da arttı. İnsanların sosyal alışkanlıklarının şekli değişti ve sosyalleşme ve serbest zaman aktivitelerinin yerini dijital araçlara erişim aldı.
Pandemi sona erse bile dijital alışkanlıkların devam edeceği öngörülüyor. Bu konuda yapılan pek çok araştırma var ve bu araştırmalar teknolojik araçların kullanımının arttığını ortaya koyuyor.
Bu noktada ortaya koyacağımız etkinlikler ile bu süreci yönetmemiz gerekiyor. Ülkemizde spor yapma alışkanlığı az. İnsanlar hayatlarının bir zamanında bir spor dalı ile uğraşıyor ama devamlılığı olmuyor. Bu alışkanlığı değiştirmemiz ve insanları spor, egzersiz ve hareketliliğe yönlendirmeliyiz.
Bakanlığımız bu noktada pek çok çalışma gerçekleştiriyor. Bu çalışmalar ile birlikte dijital bağımlılığı ve madde bağımlılığını azaltmayı planlıyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığının yaptığı tüm faaliyetleri bağımlılıkla mücadele kapsamında değerlendiriyoruz. Bu bağlamda düzenlenen her faaliyet bizim için çok önemli. Bakanlığımız adına bu etkinliğe katkı sunanlara teşekkür ediyorum.”
Moderatörlüğünü ÇOMÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Hürmüz Koç’un yaptığı panelde; Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci “Koronavirüs Salgını Süreci ve Dijital Bağımlılık Paradoksu”, Kırklareli Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Fulya Maner “ Çeşitli Davranış Bağımlılıkları; Yeme Davranışı Dijital Bağımlılık”, Trakya Üniversitesi Kırkpınar Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Toksöz“ Pandemi Döneminde Bağımlılıklar için Sportif Çözüm Önerileri”, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurettin Konar “Dijital Bağımlılığın Engelliler Üzerindeki Etkisi”, Namık Kemal Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Kilit “Dijital Bağımlılığın Önlenmesinde Fiziksel Aktivitenin Önemi” başlıklı konularda sunumlar gerçekleştirdiler.