Tam kapanmanın ardından değerlendirmeler yapan İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener vaka sayılarındaki düşüş hakkında çok önemli noktalarda bulundu. “ Vaka sayısı azalıyor, ağır hasta sayısında azalma yavaş, normal, yapılan test sayısının azalması normal, şikayeti olan ve başvuru azaldı’’ diyen Alper Şener aşı karşıtlığı içerisinde olanları da eleştirerek, “Aşı kararsızlığı, karşıtlığı, bilim karşıtlığıdır. Bilimle, akılla zıtlaşanın sonu hüsran olur’’ şeklinde konuştu.
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Alper Şener azalan vaka sayıları hakkında değerlendirme yaptı. Şener, ‘’Vaka sayısı azalıyor, ağır hasta sayısında azalma yavaş, normal, Yapılan test sayısının azalması normal; şikayeti olan ve baş vuru azaldı, Salgında normalleşmeyi konuşmak için aşılama hızımızın artması lazım aşılar geliyor. Haziran Ağustos yaygın aşılama, Eylül- Ekim üçüncü doz Kasım, normalleşme konuşuruz, Üçüncü doz için Sinovac için 6 ay, Biontech için 9 ay olabilir. Vektör aşılar için henüz bir fikir birliği yok. Sinovac, Biontech olabilir, Aşılanmadan ( Yüzde 60), normalleşme hızlı olur ise sayılar yeniden artar. Örneğin Şili, İstanbul gibi 3 belki 5 büyük şehre özel aşı kampanyası düşünülmeli iki doz arası açılmasında bir sakınca yok. 6-12 hafta olabilir.’’ Vaka sayıları düştü ama halen kritik eşik aşılmadı. Kritik eşik günde 1500-2000 vaka Düşüş hızı yavaşladı ama azalmaya devam edecektir... normalleşme için düşme hızına çok aldanmamak lazım; aşılama hızımız daha önemli...Haziran-Temmuz-Ağustos aşı poliklinikleri yoğun çalışacak’’ dedi.
Aşılarla ilgili değerlendirme de yapan Şener Sinovac ile Biontech arasında farklar ciddi mi? sorusuna ‘’Koruyuculuk açısından Biontech yüzde 90, Sinovac yüzde 60-80'’ dedi. Sinovac'ın klasik aşı tanımına uyduğunu söyleyip onu tercih edenler var, bu tez doğru mu? sorusuna Şener, ‘’Klasik modern söylemlerin yan etki açısından hiç bir bilimsel değil. Biontech de ateş, kas ağrısı gibi yan etkiler daha sık, ama gebe ve çocuklar içinde çalışmalarda daha güvenilir olduğu gösterildi’’ ifade etti.
Biontech'in koruma oranı yüksek ve daha iyi diye onun tercih edenler var, bu düşünceler doğru mu? sorusuna da, ‘’Koruma oranı daha yüksek, varyantlara etkisi daha çok’’şeklinde konuştu. Sinovac veya Biontech aşısı ile kalpte pıhtı, aşı sonrası ölüm, alerjik reaksiyonlar arasında ilişki var mı? Sorusuna da ‘’Alakası yok, diyeceğim bir sürü şey yazacaklar.2 doz aşı olmuş ve aşılama sonrası pıhtı ile ilişkili bulunanlar vektör aşılar ama örnek İngiltere buna rağmen devam dedi çünkü aşıya bağlı pıhtılaşma ile komplikasyon riski 3milyon dozda 1 Kovid kapıp; pıhtılaşma oluşma riski ise %3-10 arasında değişiyor, yaş grubu ve risk faktörü var ise daha yüksek tabii’’ dedi Alper Şener aşı karşıtlığı içerisinde olanlara da, Aşı kararsızlığı, karşıtlığı, bilim karşıtlığıdır. Bilimle, akılla zıtlaşanın sonu hüsran olur’’ şeklinde konuştu.
Hasan Sami Er