Gündem

Müsilaj Okyanus Ötesinin de gündeminde

Marmara kıyılarını son birkaç aydır kaplayan ve halk arasında deniz salyası olarak bilinen müsilaj, ülke gündeminin ardından uluslararası basının da gündemine girdi.

ABD merkezli The Washington Post tarafından yapılan haberde balıkçıların aylardır balık yakalayamadığı ve deniz salyasının su yüzeyinin 30 metre altına ulaşarak binlerce balık, mercan ve salyangozun ölümüne neden olduğu ifadeleri yer aldı. Çanakkale İstanbul ve Balıkesir müsilajdan etkileniyor.
 
Bir süredir yaşanılan ve Marmara'yı tehdit eden deniz salyası ABD basınında  gündemine taşındı. The Washington Post’ta yayınlanan haberde Marmara Denizi'ndeki balıkçılar aylardır bir sorunla karşılaşıyor: Balık tutamıyorlar. Bunun nedeni ise halk dilinde "deniz salyası” olarak bilinen kalın, yapışkan bir maddenin su yüzeyinde yüzerek ağlarını tıkamasına neden olduğu ifade edilen haberde, Marmara denizindeki haberin dünya gündeminde yer alması dikkat çekti.  Marmara denizinde devam eden Müsilaj başta İstanbul olmak üzere Çanakkale, Balıkesir, Yalova ve Marmara denizi çevresinde bir süredir kötü görüntüler oluşturuyor. Geçtiğimiz haftalarda Çanakkale'de Sarıçay’da görülen Müsilaj bu hafta içinde Bozcaada'da da görülmüştü, Sıcak havanın da artması ile Müsilaj’ın daha da yaygınlaşmasına sebep olduğu düşünülüyor.
 
MÜSİLAJ NEDİR?
Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Bu mikroorganizmalardan biri, müsilajı hareketleri için kullanan protistlerdir. Hareketlerinin yönü her zaman müsilaj salgısının tersidir.  Polar bir glikoprotein ve bir ekzopolisakkarittir. Bitkilerdeki müsilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. Kaktüsler (ve diğer sukulentler) ve keten tohumları, özellikle zengin müsilaj kaynaklarıdır.  Müsilaj, Kaykay ya da Deniz Salyası ismi ile de bilinmektedir.
İbrahim Akın Kazancı