Gündem

Çanakkale Domatesinin Coğrafi İşaret ve Nefes Kredisi Konuşuldu

Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Koronavirüs tedbirleri kapsamında Ticaret Borsası Konferans Salonunda gerçekleştirildi.


Gerçekleştirilen Mayıs toplantısının konuğu Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya oldu. İsmail Kaya, Çanakkale Domatesi Coğrafi işaret çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Çanakkale Tarımında ve Ticaret Borsası Bünyesinde yapılan çalışmaların değerlendirildiği Çanakkale Ticaret Borsası (ÇTB) Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısının konusu Çanakkale Domatesinin Coğrafi işaret alınması çalışmaları oldu. Meclis Başkanı Abdullah Deniz başkanlığında ve Meclis Üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıya Çanakkale Domatesi hakkında bilgi vermek amacı ile   Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya katıldı.  Çanakkale Ticaret Borsası Mayıs Ayı Toplantısı   TOBB Çanakkale İli Oda Borsa Akademik Danışmanı Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Kanten, Meclis Üyelerine Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Temel Ekonomik Göstergelerine ait Çanakkale İl Ekonomik Sunumları ile başladı.
Akademik Danışman Kanten’in ardından ÇTB Meclisine katılan Çanakkale Ziraat odası Başkanı İsmail Kaya ile Çanakkale ürünlerinin markalaşma çalışmaları ile ilgili görüşülerek Çanakkale için önemli bir değer olan Çanakkale Domatesinin Coğrafi işaret çalışmaları ile ilgili istişarelerde bulunuldu. Başkan İsmail Kaya Ziraat Odası olarak geçmiş dönemde yaptığı Çanakkale Domatesi Coğrafi işaret çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Nefes Kredisi 1 Haziran'da Yeniden Başlıyor
 Yapılan Bilgilendirmelerin ardından Meclis Başkanı Abdullah Deniz  2 Haziranda  8’inci kez başlayacak olan  Nefes Kredisi hakkında bilgiler verdi. Abdullah Deniz “Covid-19 salgınının işletmeler üzerindeki etkisini hafifletmek üzere TOBB Nefes Kredisi 8. defa hayata geçiyor. TOBB ve 365 Oda- Borsa olarak tüm kaynaklarımızı seferber ediyoruz. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomik etkilerinin sınırlanmasına katkı sunmak ve KOBİ'lerimize uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla, 2021 Nefes Kredisi,10 bankanın katılımıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Kredi Garanti Fonu (KGF) iş birliğinde 1 Haziran itibarıyla uygulamaya alınacak.  Nefes Kredi Paketi ile yıllık cirosu 10 milyon liranın altında olan ve 2020 yılı cirosunda 2019'a göre yüzde 25 kayıp yaşayan, ticaret, deniz ticaret, sanayi, ticaret ve sanayi odaları veya ticaret borsasına kayıtlı üyelere işletme sermayesi finansman imkânı sağlanacak.  2020 yılı cirosu 1 milyon lirayı aşmayan KOBİ'ler azami 50 bin lira, cirosu 1-10 milyon lira olan KOBİ'ler ise azami 200 bin lira kredi kullanabileceğini belirten Meclis Başkanı Deniz, Çanakkale Ticaret Borsası olarak kaynaklarımızı bu bankalarda değerlendirerek projeye destek sağlayacağız” dedi.

6 Ay Ödemesiz Dönem' 2021 Nefes Kredisi Faiz Oranı
Meclis Başkanı Abdullah Deniz “İşletmelere 6 ay ödemesiz dönem imkânı sağlanacak 2021 Nefes Kredisi uygulamasında, kredi geri ödemeleri 12 eşit taksitte yapılacak. Söz konusu uygulamada Hazine destekli KGF kefaleti sağlanacak olup, faiz oranı yıllık yüzde 17,5 olarak belirlendi.  Projenin hayata geçirilmesine imkân sağlayan, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfi Elvan ve Ticaret Bakanı Sayın Dr. Mehmet Muş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile projeye kaynaklarını seferber eden oda ve borsalarımıza, finansal sektörün temsilciler bankalar ve KGF’ ye teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Toplantıda söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen  ise yaptığı açıklamada Çanakkale’yi marka şehir olarak dünya çapında tanıtmak, kültürel mirasın geliştirilmesi teması ve sürdürülebilir turizm amacıyla Çanakkale turizminin değerlendirildiği Vali İlhami Aktaş başkanlığında turizmin paydaşları ile gerçekleşen toplantıya katıldığını belirtti. Üzen “Çanakkale’nin turizm potansiyeli, sahip olduğu tarihi, doğal ve turistik zenginlikleri, Çanakkale turizminin sürdürülebilir tanıtımının gelişmesi için kurumsal bir yapının hayata geçirilmesi, Çanakkale gastronomisinin ön plana çıkarılması, Çanakkale turizmi ile sürdürülebilir ekonominin sağlanması, Çanakkale turizminin geliştirilmesi konusunda gerekli fizibilite çalışmalarının yapılması, bölgenin turizm alt yapı ve üst yapı çalışmalarının iyileştirilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile Çanakkale’nin ulusal ve uluslararası alanda tanıtım faaliyetleri ile Çanakkale Ticaret Borsası olarak her türlü desteği vermeye hazırız.  Ayrıca dünya gündeminin en önemli konulardan biri olan iklim değişikliği   dünyanın her kesimini ciddi biçimde etkiledi” dedi.