Gündem

'Devlet taban fiyatları açıkladı, asıl iş bundan sonra başlıyor'

Geçtiğimiz günlerde açıklanan hibe ve hububat fiyatları hakkında değerlendirme yapan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya; ‘’Devletin kurumlarını yönetenlerin, üreticinin ürettiği malları alım noktasında istekli davranmaları, ellerini taşın altına sokmaları gerekiyor’’ dedi.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan hibe ve hububat fiyatları hakkında değerlendirme yapan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya; ‘’Devletin kurumlarını yönetenlerin, üreticinin ürettiği malları alım noktasında istekli davranmaları, ellerini taşın altına sokmaları gerekiyor’’ dedi.

Geçtiğimiz hafta esnaflar ve çiftçiler için açıklanan desteklerle ilgili Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan Erdoğan konuşmalarında şu ifadelere yer verdi: ‘’Bilindiği gibi ramazan ayı boyunca 180 bin ton patates ve kuru soğanı üreticiden alarak ihtiyaç sahibi ailelere dağıttık. Ayrıca üreticilerimizin elinde bulunan çeltiğin 15 bin tonunu da fiyatı yeniden belirleyerek Toprak Mahsulleri Ofisi stoklarına dahil ettik. Bu yıl dünyada ve ülkemizin bazı bölgelerinde yaşanan kuraklık sebebiyle bazı ürünlerin rekoltelerinde nispeten azaltma olacağı anlaşılmaktadır. Mevcut stoklarımız ve yeni mahsul ile birlikte hububat ve bakliyata ülkemizin kendi ihtiyacını karşılama konusunda herhangi bir sıkıntısı olmayacaktır. Kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerimizin Ziraat Bankasına veya Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları da ertelenecektir. Üretim maliyetleri ile iç ve dış piyasalardaki gelişmeleri de dikkate alarak belirlediğimiz 2021 yılı alım fiyatları ise şu şekildedir: Toprak Mahsulleri Ofisinin geçen yıl ton başına 1650 lira olan sert ekmeklik buğday alım fiyatını 2 bin 250 liraya, geçen yıl ton başına 1275 lira olan arpa alım fiyatını da 1750 liraya yükseltiyoruz. Bakliyat alım fiyatlarımız ise ton başına kırmızı mercimekte 5 bin lira, yeşil mercimekte 4 bin 150 lira, nohutta ise 4 bin 50 lira olarak belirlenmiştir. Ayrıca ortalama veriler dikkate alınarak ton başına hububatta 275 lirayı, bakliyatta ise 910 lirayı bulan prim ve destekler verilerek üreticilerimizin giderlerine katkı sağlanacaktır. Açıkladığımız alım fiyatları, diğer kamu kurumları için de referans fiyat olacak, farklı fiyatlandırma yapılmayacak, aynı şekilde kabul edilecektir. Şimdi de çay üreticilerimiz için alım fiyatını açıklıyorum, geçen yıl yaş çay alım fiyatı kilo başına 3,27 lira destekleme ile birlikte 3,4 lira olarak belirlenmişti. Bu fiyat üzerinden 752 milyon tonun üzerinde çay alımı yaparak destekleme ile birlikte toplamda 2 milyar 760 milyon lira ödeme gerçekleştirdik. Bu yıl için yaş çay alım fiyatı kilo başına 3,87 liraya, destekleme ile birlikte 4 liraya yükseltilmiştir. Çiftçilerimizden tek isteğimiz bir karış toprağı dahi boş bırakmadan, ekmeleri, biçmeleri, üretmelidir. Destek bizden, gayret çiftçimizden, bereket Allah'tandır. Yeni hasat döneminin ülkemize, milletimize ve özellikle çiftçilerimize hayırlı bereketli olmasını diliyorum’’ demişti

Açıklanan fiyatlandırmalarla ilgili değerlendirmeler yapan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, ‘’Bu fiyatları vermekle iş bitmiyor hatta iş yeni başlıyor. Bundan sonra devletin milleti için, üreticisi için var ettiği kurumların sahada aktif bir şekilde çalışarak, verilmiş olan fiyatları sahaya yansıtması gerekiyor. Bu ürünleri almakta istekli olması gerekiyor’’ diye altını çizdi.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya sözlerine fiyatlandırma ile devam ederek, ‘’Geçen sene bin 250 lira olan arpa fiyatlarının, bu yıl bin 750 TL olarak açıklanması; bin 650 TL olan buğday fiyatlarının da bu yıl 2 bin 200 TL olarak açıklanmasını değerlendirecek olursak; girdi fiyatlarının hızla arttığı bir dönemdeyiz. Pandemiden, dolar kurundan, bazı fabrikaların kapanmasından kaynaklanan üreticinin üretimde kullandığı girdi maliyetleri ciddi şekilde arttı ve bu artıştan dolayı aslında üreticinin gözü kulağı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamış olduğu bu hububat fiyatlarına kilitlenmişti. Buradan nasıl fiyatlar çıkacağını merak ediyordu. Açıklanan fiyatlara üretici tarafından baktığımızda, olumlu bir karşılığı oldu ve üreticiyi sevindirdi. Açıklanan bu fiyatlar üreticiyi koruyan fiyatlar. Bu fiyatların verilmesi ile iş bitmiyor. Hükümetin vermiş olduğu fiyatlar değerli, üretici tarafından kabul görmüş fiyatlar. Ortalama verimleri alabilmiş, verim kaybına uğramamış üreticilerimiz kazanç elde edebilecek. Ama bu fiyatları vermekle iş bitmiyor hatta iş yeni başlıyor. Bundan sonra devletin milleti için, üreticisi için var ettiği kurumların sahada aktif bir şekilde çalışarak, verilmiş olan fiyatları sahaya yansıtması gerekiyor. Bu ürünleri almakta istekli olması gerekiyor’’ şeklinde konuştu.

Tarım Kredilere, Toprak Mahsullerine ciddi şekilde iş düştüğünü belirten Kaya, ‘’Bu devletin kurumlarını yönetenler, üreticinin ürettiği malları alım noktasında istekli davranmaları, ellerini taşın altına sokmaları gerekiyor. Bu saymış olduğum ve benzeri kurumlar sahada aktif bir şekilde alım politikaları oluşturur, üreticinin ürettiği ürünleri tüccar edasıyla alırlarsa bölgemiz için çok kıymetli ve kazançlı bir yıl olur. Ama bu kurumlar, açıklanmış olan fiyatları alım noktasında üreticiye yansıtamazlarsa, üreticiyi küstürürlerse, üreticiye pozitif davranmazlarsa üretici bu kurumlarla alışveriş yapmayı keser ve dolayısıyla iş biraz daha serbest piyasanın eline kalır. O zaman da üreticiler sıkıntı yaşar. Açıklanan fiyatları özetleyecek olursak, fiyatları yerinde buluyoruz ama daha işin başı. Bundan sonraki süreçte bu konuyu yönetecek kurumların üzerine işler düşüyor, sahada pozitif bir şekilde malları alabiliyor ve almak istiyor olması gerekiyor. Asıl bundan sonraki süreç önemli, Devlet taban fiyatları açıkladı aslında. Dedi ki; arpa bin 750 lira ama piyasa bunun üstünde alabilirdi. Kurumlar, bu fiyatların üstüne çıkıp ürün alabilirler. Bizim kulağımıza gelen bu fiyatın üstüne alım yapılmayacak yönünde. Hayır, burada söylenen şey; açıklanan fiyatların altında alım yapılmayacak. Üretici için var edilen kurumlar, malın kalitesine göre, piyasanın o anki durumuna göre yüksek fiyatlarda mal alabilir. Ama açıklanan fiyatlardan daha düşük fiyatlara mal alınmayacağı söylendi. Bazı kurumları yöneten arkadaşlarımız kendine göre yorumlayıp, hemen bir korku sarmış üreticiye. Bunu asla kabul etmiyor. Kimse kendine göre yorumlamasın açıklamaları. Burada açıklanan fiyatların altında alım yapamazsınız diyor, açıklanan fiyatların üstünde Tarım Kredi gibi kurumlar piyasadan daha fazla fiyatta ürün alabilir. Bunun önünde engel yok ama bu kurumları yöneten arkadaşlar, takip ettiğim kadarıyla ‘bu fiyatların üzerinde mal aldırmayacaklar’ gibi piyasaya korku salmışlar. Böyle bir şey yok’’ dedi.

Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Özkan Taşpınar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan hububat alım fiyatlarının hem çiftçi hem sanayici hem de tüccar tarafından olumlu karşılandığını belirterek; ‘’Hububat alım fiyatlarının hasat başlamadan açıklanmasının üreticinin mağduriyet yaşamaması açısından büyük önem taşıdığına işaret eden Taşpınar, "Fiyatın hasat öncesinde açıklanması çok olumlu ve doğru bir karar" diyerek, Taşpınar, hububat fiyatlarının geçen yıl çiftçinin beklentisinin üstünde belirlendiğini anımsatarak fiyatın bu yıl da yine çiftçinin beklentisinin üzerinde açıkladığını söyledi. Bazı üretici örgütlerinin ton başına 2 bin 200 lira alım fiyatı talep ettiğine işaret eden Taşpınar, bugün açıklanan ton başına 2 bin 250 liralık fiyatın da bu talebin üzerinde olduğunu belirtti. Açıklanan ton başına 2 bin 250 liralık fiyatın, gayet makul olduğuna işaret eden Taşpınar, "Çiftçi, sanayici ve tüccarın yüzde 80-90'ı fiyatın bu civarda olmasını talep ediyordu. Bana göre tüm kesimlerin istediği fiyat gerçekleşti. Ulusal Hububat Konseyi içinde hem çiftçi, hem sanayici hem de tüccar var. Ortak beklenti bu şekildeydi. Bence bu fiyatla orta yol bulunmuş oldu. Hem çiftçi hem sanayici hem de tüccarın beklentisine uygun fiyat açıklandı. Bu çok doğru bir fiyat oldu" dedi.

Ogün İnal