Sağlık

'Olgu sayılarında kısmi artış olabilir'

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener Pandemi sürecinde yeni normalleşme sürecine geçilmesi ile birlikte, içinde olduğumuz yeni süreç hakkında değerlendirmeler yaparak görüşlerini paylaştı.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener Pandemi sürecinde yeni normalleşme sürecine geçilmesi ile birlikte, içinde olduğumuz yeni süreç hakkında değerlendirmeler yaparak görüşlerini paylaştı. Okulların açılmasına bağlı olarak, ‘’Olgu sayılarında kısmi artışlar olabilir, ani sıçrama olmaması için takip ve izlenmeli, erken müdahale önemli” dedi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, “ Okullar açıldı, olgu sayılarında kısmi artışlar olabilir, ani sıçrama olmaması için, takip ve izlem ve erken müdahale önemli. Bildiğim kadarı ile eğitimcilerin ciddi kısmı halen aşılı değil. Okullarda belli aralıklarda tarama yapılması düşünülebilir. Aktif okula gelen öğrenci sayısı 500’den düşük olan okullarda haftalık beş aktif okula gelen öğrenci sayısı 500’den çok olan okullarda haftalık 10 öğrenciden alınan sürüntü örneği bir arada, ayırılmadan PCR çalışılmalı, pozitif çıkması durumunda standart ayırım, filyasyon, karantina uygulanmalı, okulda aşılı eğitimci oranı yüzde 60'ı geçenlerde buna gereksinim duyulmayabilir. Çocuklarda aşılanma çalışmaları başladı; yaygın aşılanmaya gerek var mı? Çocuklarda hafif seyretmesi ve ölümcül vakaların sadece ciddi yandaş hastalığı olanlarda olması, toplumun zaten çocuklar dışında yüzde 60 bağışık olması durumunda. Riskli popülasyon için durum değerlendirmesi gerekir. Varyant yoğunluğu olan ülkelerde yaygın 18 yaş altı aşılanma olabilir. Eğer yok ise saha da sadece ciddi yandaş hastalığı olan çocuklara aşı yapılması şeklinde öneri gelmesi olası görünüyor” dedi.

Aşılama ile ilgili de değerlendirmeler yapan Alper Şener; ‘’Aşılanma hızını arttırmak artık vatandaşın elinde, aşı randevuları açıldı ve yeterli aşı geliyor. Toplumda yüzde 60 oranına ulaşmak hayal değil. Normalleşmek için tek ve uygun yol bu, artık doğal beslenme, bütüncül tıp, sağlıklı yaşam gibi kavramlara daha çok eğileceğiz. Çünkü Covid bize şunu öğretti. Ölüm riski çok yüksek. Ne yazık ki Türkiye belki de Avrupa'da en hızlı kilo alınan ülke artık’’ dedi.

Ogün İnal