Eğitim

'Bu sınav ne ilk ne de son'

Bu hafta sonu gerçekleşecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) yüz binlerce üniversite adayı öğrenci sınavda ter dökecek.

Bu hafta sonu gerçekleşecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) yüz binlerce üniversite adayı öğrenci sınavda ter dökecek. Sınav öncesi adayların merak ettiği bir konu var. Bunlardan biri de sınav süresinde sınava girerken nelere dikkat edilmeli. Bu konuda neler yapılası gerektiğini PDR öğretmeni Zeki Dönmez ve Gülsemin Başak değerlendirdi.  
 
 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bu hafta sonu gerçekleşecek. Sınavdan önce ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün Sınava katılacak öğrenci sayısını açıkladı. ÖSYM Başkanı Aygün, YKS'nin 26 Haziran Cumartesi günü saat 10.15'te yapılacak birinci oturumuna ilişkin, "Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 2 milyon 592 bin 579 aday katılacak. TYT'ye engel gruplarına göre oluşturulan tekli ve toplu salonlarda toplam 10 bin 231 engelli aday girecek. TYT'de 420 bin 178 kişi görev alacak." Bilgidini verdikten sonra, Aygün, "27 Haziran Pazar günü saat 10.15'te yapılacak 2. oturum olan Alan Yeterlilik Testlerine (AYT) 1 milyon 781 bin 760 aday katılacak. AYT'ye 6 bin 799 engelli aday girecek. AYT'de 282 bin 484 kişi görev alacak. 27 Haziran Pazar günü saat 15.45'te gerçekleşecek 3. oturum olan Yabancı Dil Testinde (YDT) ise 130 bin 522 aday sınava girecek. YDT'ye 512 engelli aday katılacak. Sınavın 3. oturumunda 25 bin 158 kişi görev alacak." diye açıklama yaptı.
 
Hafta sonu milyonlarca Sınava girecek öğrenciler ve velilerin neler yapması gerektiğini konusunda gazetemize özel açıklama yapan öğretmen Zeki Dönmez ve Gülsemin Başak sınavlarda öğrencilerin stres ve fazla düşüncelerden uzak durmalarını, bunun kaygı ve beraberinde de yanlış kararlara yol açabileceğinin altını çizdi.
 
Zeki Dönmez; ‘’Sınavlara girecek öğrencilere ilk önerim artık saatler kalmışken ders ve sınav konusunda hala konuşmayı ve düşünmeyi sürdürmeyin. Bir şey düşünmeyin sınavdan bahsetmeyin, ailenizle vakit geçirin, daha çok kafa dağıtıcı şeylerle uğraşın, bu stresi arttıracak bir şey çünkü sürekli bir şeyi düşünmek olumluda olsa olumsuzda olsa negatifliği arttırır. Bir şeyi fazla düşünmek asla kimsenin yararına değil, artık öğrenciler ellerinden geldiğini yaptıklarının bilincinden olarak zihinlerini bir süre dinlendirmeleri lazım, genelde bunlar yapılmazsa çok başarılı öğrencilerin sıvan sonuçlarında ellerindeki başarısızlıkları görmüş oluyoruz. Ondan dolayı şunu bilmemiz lazım sınava girecek arkadaşların sağlam zihni bir sakinliği olması gerek derin bir sükûnete erişmesi lazım. Bu eğer olmazsa sınavda başlayan kaygı sarmalı yanlış kararlar vermesini sağlayabilir. Kaygılı ve fazla düşünceli bireylerde artan yüksek düzeydeki kararsızlık ve bu kararsızlık ile birlikte yanlış değerlendirmeler beraberinde geliyor. Lütfen öğrenciler kaygılanmasın velilerde kaygı verici düşüncelerden uzaklaştırmaya çalışsın gençleri o rahatlık ile beraber doğru kararlar verilebilir. Diğer bir husus ise gece uykusu zihinsel olduğu kadar bedenselde rahat olması gerekiyor bunun içinde sağlıklı bir uyku gece boyu yine bir şeyler izlemek ve oyalanacak sohbetler yerine derin ve sağlıklı bir uyku çekmek daha faydalı olacaktır. Sınavda bizim varlığımız sağlayan iki temel şey var. Biri fiziksel diğeri zihinseldir.’’ şeklinde konuştu.
 
Başak Şahin; ‘’ Sınava girerken ilk akıllarına gelecek şey şu olmalı, bu sınav benim hayatım için önemli ama bu bir son ya da bir başlangıç meselesi değil ya da başka bir şey bu sınav benim için tecrübe verici bir durum, bu sınav benim için bir değerlendirme verisi, yani kazanamaz isem hayatımın en kötü durumu olmaz. Kazanırsam da her şey bitmiş, her şeyi elde etmiş olmam, bu bir süreç meselesi ve bu süreç hayat boyu bizi çok sayıda sınavlara sokacak. Bunun farkında olmamız lazım, bu sınav bizim ne ilk sınavımız, ne son sınavımız olacak. Hayatımız boyunca sınavlar vazgeçilmeyecek. Bunları kendimize telkin ederek bir şeylerin farkında varmamız lazım. Telkin etmiyorsak eğer olumlu düşünceler bizim olamaz. Boş vermişlik değil bu elbette sadece elimizden geleni yaptıktan sonra sakin olma metodu, yıl boyunca çalıştık çabaladık uykusuz kaldık şimdi sakin kalıp bu emeklerin karşılığını almak lazım’’ dedi. 

İbrahim Akın Kazancı