Pandemi sürecinde ekonomik anlamda zorluk çeken işverene yönelik, istihdamda büyük azalma yaşanmasın diye Devlet tarafından, geçen yıl Mart ayından beri devam eden kısa çalışma ödeneği desteğinde süre 30 Haziran'da doluyor. Yeni bir düzenleme olmazsa kısa çalışma ödeneği, işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izin desteği uygulamaları da Çarşamba gününden itibaren sona erecek. İş dünyası ise uygulamanın yeniden uzatılmasını talep ediyor. Kısa Çalışma ödeneğinin ortadan kaldırılmasını ve ekonomik anlamda etkilerini Bankacı ve Finans uzmanı Ömer Karabay, “’Asıl şimdi uzatılmalı’’ dedi.
Pandemi sürecinde ekonomik anlamda hem işverenin hem işçinin süreçten etkilenmemesi için devlet tarafından ödenen kısa çalışma ödeneği pandemi sürecinde büyük katkıları vardı. Piyasalarda Ekonomik anlamda kısa çalışma ödeneğinin bu ay ortadan kaldırılması halinde ekonomik anlamda ne gibi etkileri olacağı merak ediliyor. Birçok işverenin bu ödeneğin devam etmesi isteniyor.
30 Haziran tarihi itibariyle sadece kısa çalışma ödeneği son bulmuyor; 2020'nin nisan ayında işvereni tarafından ücretsiz izne çıkartılan, kısa çalışma ödeneğinden ve işsizlik maaşından yararlanamayanlara ödenen nakdi ücret desteği ile birlikte işverenin, çalışanı işten çıkarma yasağı ya da bir başka isimle fesih yasağı süresi de haziran ayı sonunda bitiyor. Bu süreçten sonra ekonomik olarak ne gibi etkileri olabileceğini Finans Uzmanı Ömer Karabay ile değerlendirdik.
“PANDEMİ ETKİLERİ ŞİMDİ BAŞLIYOR”
Ömer Karabay, ‘’Kısa Çalışma Ödeneği pandemi sürecinde birçok kesimin işine yaradı, işçinin de işvereninde tam anlamıyla gelişmesini sağladı. Düşünsenize asıl pandemi etkileri şimdi başlıyor. Bize gösterdiği şey tam anlamıyla bu olmalı bu ilk birkaç ay eğer işveren v işçi anlamında bir süre rahat edilir ücretler düzenli ödenirse o zaman ekonomik anlamda da bir olumlu süreç elde edilebilir. Hepimiz ekonomik ölçütlerde iyileşmenin olmasının ilk yöntemleri arasında gelişen daha fazla istihdam, üretmek olduğunu biliyoruz. Bunun için daha fazla çalışan kesime ihtiyaç var. Üretime ihtiyaç var. Bir ölçüte gelişmeye ileriye dönük yatırımlara ve fazlasına ihtiyaç var. Ama eğer bunlar sağlanmaz ise işte o zaman tekrar ekonomik büyüme yerine daralma olabilir” dedi.
Türkiye, haziran ayı ile birlikte yeni bir normalleşme dönemine de girdi. Bu noktada sosyal hayattaki yeniliklerle birlikte çalışma düzeninde de bazı değişiklikler yapıldı. Pandemi ile birlikte İş Kanunu'na eklenen geçici onuncu madde ile getirilen fesih yasağı, daha sonra gelişmelere göre uzatılmış ve son tarih olarak da 30 Haziran 2021 açıklanmıştı. 30 Haziran itibariyle fesih yasağı ve dolayısıyla tek taraflı ücretsiz izne gönderme hakkı veren geçici onuncu madde hükümleri ortadan kalkıyor. Yeni bir uzatma kararı alınmaz ise, bu tarihten sonra artık normal düzene geçiliyor. Kısa çalışma ödeneği de biteceğinden işçilerin primleri 30 gün üzerinden yatırılacak, mesailer haftalık 45 saat olarak uygulanıp maaşlar ise tam ödenecek.
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı