Gündem

“Doğa kendini onarmaya çalışıyor”

Çanakkale’de kent genelindeki sahillerde Müsilaj’ın azaldığı gözlemleniyor.

Bu duruma dikkat çeken ve değerlendirmelerde bulunan ÇOMÜ Emekli Jeoloji Profesörü Doğan Perinçek sosyal medyada yaptığı paylaşımda, ‘’Son üç gündür Müsilaj azaldı. Gözlemlerim bana doğanın kendini onarmaya çalıştığını söylüyor. Doğayı kendi haline bıraksak o dünyamız için en güzelini yapıyor. Doğanın bu hamlesi bizi rehavete götürmesin. Atık suları arıtıp sonra denize vermez isek bir daha ki sefere daha büyük felaket ile karşılaşırız. Doğanın uyarısını dikkate alalım” dedi.
Marmara Denizinde aylardır görülen Müsilaj’ın bir süredir, Çanakkale Boğazı’nda azaldığı görüldü. Özellikle son bir haftadır denizde şehir merkezi, Güzelyalı, Dardanos ve Kepez kıyılarında Müsilaj’ın azaldığı gözlemleniyor. Bir gözlem de Prof. Dr. Doğan Perinçek yaptı. Sosyal medyada paylaştığı fotoğraflarda iki farklı tarihte denizdeki Müsilaj’ın nasıl azaldığını anlattı.
Doğan Perinçek,‘’Son üç gündür Müsilaj azaldı ve bugün (1 Temmuz etiketli foto) artık pek görülmüyor. 27 Haziran tarihli fotoda Müsilaj öbekleri beyaz rengi ile çok belirgin. Gözlemlerim bana doğanın kendini onarmaya çalıştığını söylüyor. Doğayı kendi haline bıraksak o dünyamız için en güzelini yapıyor. Doğanın bu hamlesi bizi rehavete götürmesin. Atık suları arıtıp sonra denize vermez isek bir daha ki sefere daha büyük felaket ile karşılaşırız. Doğanın uyarısını dikkate alalım. Müsilaj denizde bulunan yosunların (alglerin) aşırı çoğalmasıyla oluşur. Marmara ve çevresinde görülen müsilajı veren yosunlar (algler) genellikle kanalizasyon ve dere ağızlarında çoğaldığını 1,5 ay önce gözlemlemiştim. Bu gözlemim basında dikkati çekmeyen bir köşede çıktı. Kanımca Marmara'da müsilajı oluşturan algler tatlı su algleri. Tuzlu suda yaşayan alglerde var. Tuzlu suda yaşayan alglerde var ama Marmara Denizi’nde çoğalan algler tatlı su kökenli. Görüntüler 4 gün ara ile Erenköy (Çanakkale) sahillerinden alındı’’ dedi.
İbrahim Akın Kazancı