Teknoloji

Siber suçlarla mücadele bitmiyor

Dünyada ve Türkiye'de büyük markaların Web temelli siteleri ve uygulamaları son dönemlerde problemler yaşayarak çöküyor. 

Dünyada ve Türkiye'de büyük markaların Web temelli siteleri ve uygulamaları son dönemlerde problemler yaşayarak çöküyor.  Geçtiğimiz haftalarda Akbank'ın başına gelen erişim sorununun ardından şimdilerde Ziraat Bankası'nda da sistem çöktü. Müşteriler kısa süreliğine işlem yapamadı. Özellikle banka müşterileri bu durumun neden olduğunu endişe ile karşılıyor. Peki ama sorunun sebebi ne?
Uzun süredir büyük markaların uygulama ve sitelerinin yaşadığı problemlerde Türkiye'de hizmet veren  Akbank'ın ardından Ziraat Bankası'nda da sistem çöktü. Ancak kamu bankasındaki arıza kısa sürede düzeltildi ve sistem normale döndü. Çarşamba günü gerçekleşen problem Saat 14.00 sıralarında gerçekleşen kesinti sonrası; bankanın internet şubesi, mobil şubesi ve ATM'leri kısa süreliğine hizmet dışı kaldı. Geçtiğimiz hafta milyonlarca müşterisi bulunan Akbank siber saldırı iddiaları hakkında açıklama yapmış. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Akbank, 6 Temmuz Salı günü meydana gelen "Oturum kapandı", "Bu siteye ulaşılamıyor" gibi sorunlar karşısında kullanıcıların merak ettikleri sorulara yanıt vererek açıklık konuya açıklık getirdi. "Müşterilerimize hizmet verdiğimiz tüm kanallarımız bu sorundan etkilenmektedir. İlgili birimlerimiz ve teknoloji iş ortaklarımız çözüm için çalışmalarına devam etmektedir" demişti. Şimdi geçtiğimiz günlerde de Ziraat Bankasının başına gelen durum endişelere sebep oldu. Peki ama bu problemlerin sebebi neden oluşuyor. Bu problemlerin neden oluşuğunun temelini Bilişim uzmanı Emre Karadağ'a sorduk.
“AYNI UYGULAMAYI KULLANMAK İÇİN ZORLAMAYIN”
Emre Karadağ, “Büyük markaların, büyük uygulamaların başına geçen bazı komplike hatalar aslında, çok basit olarak görülemeyen gözden kaçan şeylerden olabilir. Mesela şöyle düşünmek lazım siz bütün uygulamada hatasız bir yazılım kullanıyorsunuz. Ama bir yerde eksik bir şey var. O gözden kaçan eksiklik bazen böyle büyük şeylere sebep oluyor. Bir de diğer durumlar var ki bunlar dış müdahaleler ve siber saldırılar bunlar riskli elbette, ama bilinmesi daha güç çünkü bu kriminal bir şey peki kullanıcılar böyle bir durumda kalırsa ne yapmalı, benim önerim çok aynı uygulamayı kullanmaya zorlamayın neden mi? Alternatif bir uygulamaya geçin belki işlemler sonucunda yaptığınız veriler kayıt altına alınmadan yanlış bir takım transferler gerçekleşirse kanıtlayacak bir durumunuz olmaz Benim önerim o durumlarda biraz beklemek, çünkü biz bile bazen bu durumlarda bekliyoruz. Sonuçlarını görmeyi merak ediyoruz.’’
 
 Siber suç nedir?
Siber suç bilgisayar, bilgisayar ağı veya ağa bağlı bir cihazı hedef alan veya kullanan tüm suç faaliyetleridir. Siber suçların çoğu, para kazanmak isteyen siber suçlular veya korsanlar tarafından gerçekleştirilir. Siber suçların arkasında bireyler veya gruplar bulunur.Bazı siber suçlular organize olup gelişmiş teknikler kullanır ve teknik açıdan son derece beceriklidir. Diğerleri ise acemi bilgisayar korsanlarıdır.Nadiren de olsa kazanç sağlamaktan başka bir amaçla bilgisayarlara zarar vermeyi hedefleyen siber suçlarla karşılaşılır. Bunlar politik ya da kişisel olabilir. Siber suç türleri nelerdir? Aşağıda farklı siber suç türlerine ilişkin bazı örnekler verilmiştir: E-posta ve internet dolandırıcılığı. Kimlik dolandırıcılığı (kişisel bilgilerin çalınması ve kullanılması). Finans veya kart bilgilerinin çalınması. Kurumsal verilerin çalınması ve satılması. Siber gasp (saldırı tehdidinde bulunularak para istenmesi). Fidye yazılımı saldırıları (bir tür siber gasp). Cryptojacking (korsanların sahip olmadıkları kaynakları kullanarak kripto para madenciliği yapması). Siber casusluk (korsanların devlet veya şirket verilerine sızması). Siber suçların çoğu iki ana kategoriye ayrılır: Bilgisayarları hedef alan suç faaliyetleri. Başka suçlar işlemek için bilgisayarları kullanan suç faaliyetleri. Bilgisayarları hedef alan siber suçlar genellikle virüs ve diğer kötü amaçlı yazılım türlerini içerir. Siber suçlular, bilgisayarlara virüs ve kötü amaçlı yazılım bulaştırarak cihazlara zarar verebilir veya cihazların çalışmasını durdurabilir. Ayrıca verileri silmek veya çalmak için kötü amaçlı yazılımları da kullanabilirler.
İbrahim Akın Kazancı