Turizm

'Bayramda kısa mesafeli tatil yerleri ve özel araçlar tercih edildi'

Pandemi süresi boyunca temkinli bir şekilde hareket eden turizm sektörü, dokuz günlük bayram tatili ile talep patlaması yaşayarak zirve noktasına ulaştı.

Pandemi süresi boyunca temkinli bir şekilde hareket eden turizm sektörü, dokuz günlük bayram tatili ile talep patlaması yaşayarak zirve noktasına ulaştı. Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası ( ÇARO) Başkanı Cihan Müşterioğlu bayram tatilini sektörel açıdan İşte Çanakkale Gazetesi’ne özel değerlendirdi.

Kurban bayramı’nda turizmin hareketlenmesi talepler ve beklentiler üzerine değerlendirme yapan Çanakkale Bölgesel Turist Rehbeleri Odası (ÇARO) Başkanı Cihan Müşterioğlu bu seneki bayram hareketliliği ile ilgili, ‘’2018 ve 2019 yıllarına kıyasladığımızda bu sene bayramda yoğunluğun o yıllar kadar olmadığını ancak geçtiğimiz seneye göre daha yoğun olduğunu belirtmek yanlış olmayacaktır. Pandemi etkisiyle ise bayramda kısa mesafeli tatil yerleri ve özel araçlar tercih edildiğini gözlemledik’’ dedi.

“İNSANLARIN TATİLE ÇIKMA EĞİLİMLERİNDE DEĞİŞİKLİK VAR”
 ÇARO Başkanı Müşterioğlu sözlerinin devamda, ‘’Kurban Bayramı yurt genelinde turizm hareketliliğini artmasına ve tüm sahil tatil beldelerinde talep patlamasına neden oldu. Geçtiğimiz bayramlarla karşılaştırdığımızda insanların tatile çıkma eğilimlerinde kendi araçlarıyla gitme oranının arttığını gözlemliyoruz. Bundaki temel etkenlerden birinin pandemi dönemindeki kısıtlamalardan normalleşme sürecine geçişin yakın dönemde gerçekleşmesine bağlıyoruz. 2018 ve 2019 yıllarına kıyasladığımızda bu sene bayramda yoğunluğun o yıllar kadar olmadığını ancak geçtiğimiz seneye göre daha yoğun olduğunu belirtmek yanlış olmayacaktır. İnsanların tatile çıkma eğilimlerine baktığımızda ikamet ettikleri ilden kısa mesafeli noktalara kendi araçlarıyla gitme eğilimlerinin arttığını, uzak mesafelere ise eskisi gibi tur otobüsleriyle gitme eğilimleri olduğunu da gözlemleyebiliyoruz’’ dedi.

“PAKET TURLARDA AZALMA VAR”
Seyahat acentalarının paket turları hakkında konuşan Müşterioğlu, ‘’Seyahat acentaları marifetiyle gerçekleştirilen paket tur olarak ifade ettiğimiz konaklamalı bir günden uzun süren gezilerde gün sayılarında hafif azalma görüyoruz, eskiden 5 günlük olan turlar 3 gün,  3 gün gerçekleşen turlar 1 gece konaklamalı 2 günlük turlar haline dönüşmüş durumda devam ederken araçlardaki misafir sayısında geçen yıla göre artış gözlemlemekteyiz’’ şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz senelere göre ve Pandemi’nin turizmi üzerinde etkileri hakkında değerlendirme yapan Müşterioğlu, ‘’Geçtiğimiz sezon Pandemi öncesine göre tur araçlarının sayısında ortalama yüzde 85 bir daralma hissettiğimiz noktadan 2019'a göre yüzde 40 daralma noktasına geldiğimizi belirtebiliriz. Geçen seneye göre bir miktar iyileşme var. Gerek aşılanma sürecinin kesintisiz şekilde etkin devam etmesi gerek Pandemi’nin etkilerinin hafiflemesiyle insanların kendilerini daha güvende hissederek seyahat etme eğilimlerinin arttığını gözlemleyebiliyoruz. Pandemi sürecinde sık sık karşımıza çıkan yeni mutasyon türleri turistlerin yurtdışından ülkemize gelişlerin hala zayıf kalmasına sebebiyet veriyor.  Tüm dünyada aşılamanın devam ettiği bu süreçte ülkelerin tedbirli davranarak uluslararası seyahatlerde kısıtlamalara devam etmesi ülkemize gelen turist sayısında önemli düşüşler göstermeye devam ediyor. Bayramın getirdiği uzun tatil süresi yurtiçindeki yerleşiklerin uzun Pandemi sürecinde ertelenmiş tatile çıkma eğilimiyle beraber bayram tatilinde tüm otellerin dolmasına sebep oldu’’ dedi.

Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı