Gökçeada’dan Havran’a sakin yolculuk
Troya müzesi ile hareketlenen Çanakkale turizmi ve tanıtımı, ÇARO tarafından hayata geçirilen ‘Cittaslow Projeleri’ ile yeni bir soluk kazanacak.
2011 yılı Haziran ayında almış olduğu Cittaslow (Sakin Şehir) unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası olan Gökçeada’nın ardından, Edremit Körfezi Turizm Platformu paydaşları ve ÇARO, Havran 'ın da (Cittaslow) ünvanı kazanması sürecinde birlikte çalışacak. ÇARO Başkanı Cihan Müşterioğlu, “ÇARO olarak Edremit Körfezi Turizm Platformu paydaşlarımızla Havran'ın Sakin Şehir (Cittaslow) ünvanı kazanması sürecinde belediyemizle beraber çalışmalarımız sürecek. Göz kamaştıran Osmanlı mimarisi konaklar, hanlar, serhat, İnönü ve Eybek kışlası mesire yerlerine ev sahipliği yapan Havran’ın heyeti ile önümüzdeki günlerde Gökçeada ziyaretimizi takiben cittaslow a Türkiye’den ilk üye olan Seferihisar ı ziyaret edeceğiz. Akabinde Cittaslow heyetinin Havran a davet ederek bölgede ilk çalışmalara başlayacağız” dedi.
Forbes dergisinin yaptığı araştırmada Türkiye’nin en yaşanabilir şehri seçilen Çanakkale, World Happiness Report verilerine göre Avrupa’nın en mutlu şehirleri arasına ismini yazdırmayı başardı. World Happiness Report’un verilerine dayanarak yapılan açıklamada, Türkiye’de yüzde 50 mutluluk oranının üzerinde 9 il bulunuyor. Çanakkale, bu raporla birlikte yeniden kendini dünyaya tanıtmış oldu.
2011 yılı Haziran ayında almış olduğu Cittaslow (Sakin Şehir) unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası olan Gökçeada’nın ardından, Edremit Körfezi Turizm Platformu paydaşları ve ÇARO, Havran'ın da (Cittaslow) unvanı kazanması sürecinde birlikte çalışacak.
Havran heyeti ile önümüzdeki günlerde Gökçeada ziyareti gerçekleştireceklerini ifade eden Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Müşterioğlu, yavaş şehir kavramını ve turizm anlamında getirilerini gazetemize anlattı.
Sakin Şehir hareketi nasıl başladı?
“Sakin şehir anlayışı, küreselleşmenin kentler üzerinde yarattığı aynılaşmayı ortadan kaldırmak amacıyla atılmış bir adım olarak kabul edilmektedir. Sakin şehir anlayışının, kentlerde tarihi kimliği koruma, sürdürülebilirliği sağlama, yerel değerlere, el sanatlarına, gelenek ve göreneklere sahip çıkma gibi kapsamlı bir felsefesi bulunmaktadır. Turizm coğrafyasında yeni bir turizm faaliyeti olarak yer alan ‘’yavaş şehirler’’ aslında yerel kalkınma modeli olma özelliğiyle giderek önem kazanmaya başlamışlardır. Bu hareketin veya turizmin yaygınlaşmasıyla, Türkiye’deki birçok bölge doğal, tarihi ve kültürel zenginliğini ortaya çıkarma fırsatı yakalamıştır. Böyle bir ayrıcalığa sahip olan bu yerleşmelerin, sadece ekosistemleri korunmakla kalmaz, bu alanlar aynı zamanda uluslararası önemli turistik yerleşmelere dönüşebilirler. Tüketim odaklı hayatın insanlara mutluluk ve huzur getirmediği, insanların farklı yaşam biçimi aramaları kentsel boyutta Yavaş Şehir (Cittaslow) hareketinin başlamasına neden olmuştur.”
Türkiye’nin Sakin Şehir unvanını alan ilk ve tek adası Gökçeada oldu, ne düşünüyorsunuz?
“Gökçeada; Türkiye’nin en batı noktasında yer alan ve en büyük adası olan Gökçeada, nostaljik evleri, doğal yaşamı, organik ürünleri ve alternatif spor olanakları ile son yıllarda önemli bir turizm merkezi haline gelmiştir. Bozulmamış bir doğaya sahip olması, tarihi özellikleri ve çok kültürlülüğün uyumunu açık bir şekilde hissettiren Gökçeada, 2011 yılı Haziran ayında almış olduğu Cittaslow unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası olmuştur. Ada, tarihi Rum köyleri, biyolojik çeşitliliği, sualtı parkı, doğal yollardan enerji üretimi, organik tarımı ve festivalleri, geleneksel yemekleri, kültürel değerleri ile ön plana çıkmıştır.”
Sakin şehirlerin turizme katkılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
“Çok yakın tarihlerde turizm coğrafyası literatürüne katılan yavaş şehirler ve yavaş turizm; çevreyi ve kültürleri koruyan önemli bir görev üstlenmiştir. Doğal ve kültürel farklılıklar, turistlerin ilgilerini çeken temel faktörlerin başında gelmektedir. Yavaş turizm, turistlerin bu taleplerini karşılayacak bir anlayış çerçevesinde ortaya çıkmış bir hareketin sonuçlarıdır. Turizmde benimsenen sürdürülebilirlik kavramı; turizm kaynaklarının tüketilmeden, kirletilmeden, sahip olduğu en doğal yapısıyla gelecekte de kullanılmasını sağlayacak şekilde korunması ve düzenlenmesini ifade etmektedir. Turizmin kitlesel ölçek kazanmasıyla, ortaya yeni turizm şekilleri çıkmıştır. Bunlardan bazıları; alternatif turizm, uygun turizm, ekoturizm, çevre dostu turizm, topluma dayalı turizm, yeşil turizm, sürdürülebilir turizm gibi. Yavaş turizm sahip olduğu özellikler ile aslında bütün bu turizm şekillerini de içerisinde barındırmaktadır. Yavaş şehirlerde; ‘’yöre halkı tarafından, yerel, doğa ve kültüre dayalı bir küçük ölçekli turizm faaliyeti’’, ‘’çevre koruması ve yerel halkı gözeten bir anlayış, yerel halkın karar verme mekanizmalarında yer alması ve hatta sürdürülebilirlik’’ ilkeleri hâkimdir.”
Havran’ın Sakin Şehir olma yönündeki çalışmalar hakkında bilgilendirme yapar mısınız?
“Bölgemizde sürdürdüğümüz projelerimizin paydaşlarından Havran’ın da sakin şehirleri kapsayan yeni gezi rotalarında yer alması adına cittaslow üyesi olması için yola çıkıyoruz. Havran köklü bir tarihe sahip ve Balıkesir'in İlk ve tek Kent Müzesi, ilçemizde bunun yanında restorasyon çalışması devam eden Atatürk'ün bir gece konakladığı konak ve eski Belediye binamızın restorasyon çalışması sona erdiğinde Havran tarihini gün yüzüne çıkartacağız. Bunun yanında sokak iyileştirme ve eski binaların giydirilmesi Kavaklı bölgesindeki Millet parkı İnönü yolu üzerindeki Millet bahçesi ile Havran yerli yabancı turistlere ev sahipliği yapacak. ÇARO olarak Edremit Körfezi Turizm Platformu paydaşlarımızla Havran 'ın Sakin Şehir (Cittaslow) ünvanı kazanması sürecinde belediyemizle beraber çalışmalarımız sürecek. Göz kamaştıran Osmanlı mimarisi konaklar, hanlar, serhat, İnönü ve Eybek kışlası mesire yerlerine ev sahipliği yapan Havran’ın heyeti ile önümüzdeki günlerde Gökçeada ziyaretimizi takiben cittaslow a Türkiye’den ilk üye olan Seferihisar ı ziyaret edeceğiz. Akabinde Cittaslow heyetinin Havran a davet ederek bölgede ilk çalışmalara başlayacağız. Herkesi bu huzur ve mutluluğu hissedebilmesi için şehrimize davet ediyoruz”
Özel Haber: Dilek Akşen