Üniversite

Tarımda bilişim sistemleri masaya yatırıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin Koordinatör ve Bayramiç Ziraat Odasının ortak olduğu, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ‘Tarımda Bilişim Sistemlerinin Kullanımı’ konulu Eğitim Toplantısı ÇOMÜ Ziraat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin Koordinatör ve Bayramiç Ziraat Odasının ortak olduğu, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ‘Tarımda Bilişim Sistemlerinin Kullanımı’ konulu Eğitim Toplantısı ÇOMÜ Ziraat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi.
 
Toplantıya Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sedat Murat, Ziraat Fakültesi Dekanı Murat Yıldırım, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Öğretim Üyeleri, Tarım Teşkilatlarından çalışanlar, Kooperatiflerden çiftçiler, Arıcılar ve Öğrenciler katıldılar. Toplantıda Prof.Dr. Kemal Çelik ve Prof.Dr. Harun Baytekin, bitkisel ve hayvansal üretimde bilişim sistemleri kullanımının her geçen gün yaygınlaştığını, birçok sektörde insansız üretim ve iş yapılabildiğini, şoförü olmayan traktörlerin, sağım robotlarının, sulama otomasyonlarının, akıllı cihazların insan hatalarını da ortadan kaldırdığını dile getirdiler. Detaylı bir sunu gerçekleştirilen toplantıda, bilişim sistemleri kullanımının yaygınlaşmasıyla, çevre koruma tedbirlerinin daha iyi alınacağı, konvansiyonel tarımın doğayı kirletmede önemli rol oynadığı, bu tahribatın Tarım 4.0 hareketiyle önüne geçileceği anlatıldı.

Çelik ve Baytekin, birlikte gerçekleştirdikleri sunuda, kırsal kesimde gençlerin bilişim sistemlerine yoğunlaşmasıyla daha geniş iş ve istihdam imkânı bulabileceklerini, arıcılığın bunun için önemli bir sektör olduğunu, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ‘Tarımsal Becerilerin Geliştirilmesi ve Gençlerin İstihdamı’ konulu projede bu alanda önemli mesafeler kat ettiklerini belirttiler.

Toplantının başlangıcında söz alan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Murat Yıldırım, bundan 50 yıl önce bir çiftçinin 16 kişiyi, günümüzde ise 168 kişiyi beslemek zorunda olduğuna dikkat çekerek, insanın iş verimini artıracak bütün teknolojilerin kullanılmasında yarar bulunduğunu anlattı. Toplantıyı değerlendiren Rektör Prof.Dr. Sedat Murat, Avrupa Birliği projelerinin bilim insanları arasında diyaloğun gelişmesinde önemli rol oynadığını, bu tür projelerde üniversitemizin üzerine düşen görevi her zaman yaptığını, bilim insanlarının piyasada daha fazla yer alması gerektiğini, sahada olan bilim insanlarının daha verimli olduğunu örneklerle anlatarak, bu konuda Ziraat Fakültesi’nin de sahada yer almasının önemli olduğunu vurguladı. Toplantı üretici ve arıcıların soru, görüş ve önerileriyle sona erdi. Toplantı sonunda pilav ikram edildi.
 
Ogün İnal