Sağlık

’VAKALARIN YÜZDE 90’I AŞISIZ, YA DA TEK DOZ AŞILI': 'Kısıtlama gelirse aşısızlara gelmeli'

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, ‘’ Vaka sayısı artıyor; gördüğümüz vakaların yüzde 90’ı aşısız, tek doz aşılı’’ diyerek aşı olmayanlara dikkat çekti.

Korona virüs vakalarının son dönemlerde tekrar artması, yukarıya doğru vaka artışı yaşamasına ilişkin değerlendirmeler yapan Bilim Kurulu üyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, ‘’ Vaka sayısı artıyor; gördüğümüz vakaların yüzde 90’ı aşısız, tek doz aşılı’’ diyerek aşı olmayanlara dikkat çekti. Kısıtlama konusunda da konuşan Şener, “Kısıtlama gelirse aşısızlara gelmeli” dedi.

Alper Şener,  “Vaka sayısı artıyor, gördüğümüz vakaların yüzde 90’ı aşısız, ya da tek doz aşılı. Kısıtlama gelir mi? Gelmemesi için aşılılar elinden geleni yapıyor. Çünkü maske, mesafe ve el hijyenine uyum aşılılarda daha iyi kısıtlama gelirse, aşısızlara gelmeli (kişisel görüşüm) trafikte yeşilde geçene mi ceza uyguluyoruz aynı mantık özgürlük ve benzeri haklar sadece aşısızlar için mi geçerli?  Sahada gördüğümüz kadarı ile Türkiye’de aşı karşıtı oranı çok yüksek değil. Tereddüt yaşayan fazla. sorularına cevap verince konu netleşiyor ama diğer taraftan da aşı karşıtı hekimler bu durumu körüklüyor.  Sade vatandaşta sadece tereddüt var” dedi.

Aşı karşıtlarına yönelik kısa kısa paylaşımlarda yapan alper şener defeatle aşı yapılması konusunda uyarılarda bulundu:
‘’Aşı söz konusu olunca kendini 300 Sparta’lıdan biri sanan bir grup var.
Tek vasfı ‘’aşı karşıtı hekim’’ olarak tanınmak olanlara kanmayın aşınızı olun.
‘’Buralar eskiden hep korona hastası doluydu’’ diyebilmek için aşınızı olun.
Obsesyon ve Paronoid sanrılarını bilimsel fikir sanan bir gruba kanmayın, aşınızı olun ‘’
 
Peki ama Prof.Dr. Alper Şener’in Aşı karşıtlarını suçladığı Obsesyon ve Paronoid ne demek?
 
Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu
 
Bu bozukluk, kusursuz hata yapma korkusuyla mükemmeliyetçilik, kontrol ve düzen ile karakterize bir hastalıktır. Bu korku çoğu zaman karar verememe, işleri bitirme zorluğu ve ayrıntılarla meşgul olma ile sonuçlanır. İnsanlar birden fazla kişilik bozukluğunun karma semptomlarına sahip olabilirler.
 
Paranoid Kişilik Bozukluğu
 
Paranoya bu bozukluğun simgesi olarak kabul edilmektedir. Paranoyak kişilik bozukluğu olan kişilerin sürekli güvensizlik duyma ve başkalarına karşı şüpheleri vardır. Başkalarının onları küçümseme, tehdit etmeye veya zarar vermeye çalıştığına inanırlar.

İbrahim Akın Kazancı