Gündem

“En çok görülen kanser türü akciğer ve mesane”

21-28 Nisan Ebeler Haftası kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ÇanakkaleDeniz Polis Evinde, tüm ebelerin katılımı ile yemek düzenlenen yemekte konuşan İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı sayısal veriler paylaşarak son iki yılda Çanakkale’de hiç anne ölümü yaşanmadığını dile getirdi.  

Kanser tarama hizmetlerini hızla sürdürdüklerini de sözlerine ekleyen Müdür Taşçı, “İlimizde görülen kanser türlerinden en çok Akciğer ve Mesane kanserleri ön sıralarda yer almakta ayrıca görülen ölümlerde de en sık olarak dolaşım sisteminden kaynaklanmaktadır. Kök neden ilişkisi olarak değerlendirildiğinde bu ilimizde yoğun bir şekilde kullanılan tütün ve alkol ürünlerinden kaynaklanmaktadır. Bu konuda siz ebelere büyük görev düşmektedir” dedi.
21-28 Nisan Ebeler Haftası kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Çanakkale Deniz Polis Evinde, tüm ebelerin katılımı ile yemek düzenlendi. Düzenlenen yemeğe İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı ve Vali Yardımcısı Celil Ateşoğlu da katıldı. Açılış konuşmasına tüm ebeler adına Ebe Sezer Özer gerçekleştirerek günün anlam ve önemine değindi.
Yılın ebelerinin plaket ile ödüllendirildiği törende konuşan İl Müdürü Taşçı, “Ülkemizde 2002 yılında yüzde bin 49 olan anne ölüm oranımız 2017 yılı verilerine göre yüzde bin 14,6’lara kadar gerilemiştir. İlimizde son iki yılda hiç anne ölümü yaşanmamıştır. Bebek ölüm oranımız ise ülke genelinde binde 38,3’ten binde 7,6’lara, ilimizde ise binde 3,8’lere kadar gerilemiştir” dedi.
“İLİMİZDE YOĞUN ALKOL VE TÜTÜN KULLANIMI VAR”
Kanser tarama hizmetlerini hızla sürdürdüklerini de sözlerine ekleyen Müdür Taşçı, “İlimizde görülen kanser türlerinden en çok Akciğer ve Mesane kanserleri ön sıralarda yer almakta ayrıca görülen ölümlerde de en sık olarak dolaşım sisteminden kaynaklanmaktadır. Kök neden ilişkisi olarak değerlendirildiğinde bu ilimizde yoğun bir şekilde kullanılan tütün ve alkol ürünlerinden kaynaklanmaktadır. Bu konuda insanları bilinçlendirmek konusunda siz ebelere çok büyük görevler düşmektedir Bu konuda sağlık çalışanlarımız eğer varsa öncelikle kendileri bu bağımlıklardan kurtulmalı ve halkımızı da bu illetlerden kurtulması için emek verilmesini beklemekteyim.
“HEDEFLERİMİZE SİZLERLE ULAŞACAĞIZ”
Bu çerçevede 2018 yılında yaptığımız çalışmaların katlanarak 2019 yılında da sürdürülebilmesi için, kolon kanserinde hedefimiz olan 67.000 vatandaşımıza, meme kanseri taramasında 52.000, rahim kanseri taramasında da 26.000 kadınımıza ulaşmayı hedefliyoruz ve bunu siz ebelerimizle başaracağız” dedi.
Dilek Akşen