Turizm

’Normalleşme süreciyle beraber turizme ilgi arttı’

Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) Yönetim Kurulu Bşakanı Cihan Müşterioğlu normalleşme sonrası turizme ilginin arttığını belirtti.

Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) Yönetim Kurulu Bşakanı Cihan Müşterioğlu normalleşme sonrası turizme ilginin arttığını belirtti.

Cihan Müşterioğlu İşte Çanakkale Gazetesi’ne yaptığı değerlendirmede, “Emek yoğun bir sektör olan turizmin pandemi sürecinde kısıtlamalardan en çok etkilenen sektörlerin başındaydı. Özellikle insanların seyahat alışkanlıkları olan hafta sonlarına denk gelen kısıtlamalar tam normalleşme sürecine geçişe kadar turizm sektörünü etkilemeye devam etti. Salgın dönemlerinde insanların verdiği ilk tepki büyük oranda kendilerini güvene almaktır. Zira bu dönemde bu dönemde karar vermede baskın olan psikolojik ve sağlık kaygıları, başta seyahat ve tatil iptalleriyle kendini gösterir ve bunun sonucu olarak da artan vaka dönemlerinde turizme ilginin azaldığını net bir şekilde gözlemlemekteydik. Pandemi’nin süreç yönetiminde düşen vakalar sonucu tam normalleşmeye geçiş dönemi başladı ve toplumdaki güven algısının yükselmesiyle seyahat hareketliliklerinde artışlar gözlemlenmeye başladı. Özellik yaz aylarına denk gelmesi ile deniz kenarı olan beldelere doğru turizm hareketliliklerinde artışlar gözlemlenmeye başlandı. Bayram tatili ile beraber 1,5 yıllık pandemi ve kapanma sürecindeki ertelenmiş talebin talebe dönüşmesini yaşadık. Ülkemizin güney sahilleri ile ege sahillerinde konaklama dolulukları 2019 yılını aratmayacak düzeye yeniden yükseldi. Şehrimizde deniz kenarı olan konaklama tesislerde doluluklar yüzde yüze yakın orana ulaştı. Kendi araçlarıyla tatile çıkanlar kadar Tur otobüsleri ile gezilere çıkanların sayılarında da artışlar gözlemlendi. Bayram tatili sonrasındaki hafta talepte bir miktar azalma yaşıyoruz ancak Ağustos ayı boyunca talebin devamını bekliyoruz, Vaka sayıları doğrultusunda ertelenmiş talep olarak nitelendirdiğimiz talebin Eylül ayında da devamını öngörmekteyiz” dedi.    

“Yurt içi yerleşiklerin önemli bir bölümünün artan yurt dışı tur fiyatlarından ötürü yurtiçinde tatillerini geçirme eğilimlerini gözlemlemekteyiz” diyen Müşterioğlu, “2019 yılında popüler olan balkan ve yakın Avrupa turları yerlerini yurtiçi gezilerine bırakması ve pandemi döneminde birikmiş ertelenmiş talebi temmuz ve Agustos aylarında bölgemizin yanı sıra ege ve akdeniz kıyılarında konaklama sayılarında artışlar görülmekte. Şehrimizde deniz turizminin amiral gemileri olan Bozcaada ve Gökçeadanın yanı sıra Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı yer olan Gelibolu Yarımadasındaki Şehitliklerimize de çok sayıda bireysel ziyaretçi geldiğini gözlemlemekteyiz. Normalleşme sürecinde tatile çıkanların çoğunluğunun aşı olan bireylerden oluştuğunu gözlemliyoruz. Çoğunluğun her ne kadar aşı olmuş olsa da kalabalık ortamlara girmekten imtina ettikleri ve gezilerinin süresince hijyene dikkat ettiklerini rahatlıkla gözlemliyoruz. Cesur yürek olarak ifade edebileceğimiz; bana bir şey olmaz düşüncesinde olanların sayısının azınlıkta olduğunu söylemek yanlış olmaz. Her ne kadar normalleşme süreciyle turizm hareketliliklerinde artış gözlemlense de pandemi öncesi olan 2019 sayılarına ulaşabilmemiz için biraz daha zamana ihtiyaç var. Hala insanların bir bölümü çeşitli kaygılardan ötürü kendini pandeminin etkilerinden korumak adına seyahate çıkmıyor. Yurt içi yerleşiklerin hareketlerini ülke genelinde incelediğimizde geçen seneye göre yüzde 60 düzeylerinde artış, pandemi öncesine göre %50 düzeylerinde düşüş gözlemlenmekte. Vaka sayılarında artışlar hızlanmaz ve yeni kapanmalar yaşanmazsa turizm hareketliliği eylül ayının devamında ekim ayında da gözlemlenebilir. Eylül ve Ekim ayının devam vaka sayılarının seyrine bağlı olacaktır. Gezilere çıkanların geçen sene pandemi döneminde olduğu gibi daha çok kendi araçlarıyla yolculukları yaptıklarını gözlemleyebiliyoruz. Tur otobüsleri araçlarıyla gezilere katılma eğiliminde geçen seneye göre nispi artış ve turlara katılan kişi sayılarında %50 e varan artış gözlemlenebiliyor ancak halen 2019 verilerine ulaşmak için biraz daha zamana ihtiyaç olduğu görülüyor.

‘’YABANCI TURİSTLERDE UMUTLAR BÜYÜK ORANDA 2022 YE ERTELENDİ’’
Yabancı ziyaretçi sayılarında 2019 verilerinin altında ancak 2020 e göre daha iyi durumdayız. Avrupa Birliği’nin covid 19 ve mutasyonlarına karşı AB dışında seyahatlere mesafeli duruş sergilemesi ülkemize gelen ziyaretçi sayılarının düşüşündeki temel sebeplerden biri olurken aynı şekilde Uzakdoğu ülkeleri de uzun mesafeleri tatile çıkmak yerine ülke içi veya yakın mesafeli destinasyonları tercih ettikleri için ülkemize gelen Uzakdoğulu turist sayısında düşüşler söz konusu. Ülkemize yurtdışından gelen ziyaretçilerin büyük bölümü Rusya ve Ukrayna’dan akdeniz ve güney ege bölgelerine yönelik talep gelmektedir. 2021 yılında  2020’ye göre turizmde daha iyi bir sezon geçiriyoruz, aşı ve aşılanma hızının pandemi yayılım hızından yüksek seyretmesi ile vakaların düşük seyrinin devamı turizm gibi tüm sektörler için önem arz etmektedir. Son haftalarda delta ve delta plus varyantlarının etkileriyle vaka sayılarında bir miktar görülen artış şuan için ziyaretçilerde şuan için kaygı yaratmamakla beraber herkesin vaka sayılarını takip ettiklerini söylemek yanlış olmayacaktır. Olası vakaların artması ve bir Eylül ayı kapanması söz konusu olursa zor günlerden çıkmaya çalışan turizm sektörü ve sektörden kazanım sağlayan diğer sektörler için büyük olumsuz etkileri olacaktır. Vaka sayılarının artmasını önlemek toplum olarak hepimizin elinde; herkesin kendi sağlığına azami hassasiyet göstermesi gereken bir dönemden geçiyoruz, Topluluk içersinde eski alışkanlıklarımıza göre biraz daha mesafeli bulunarak görüşmeli, kalabalık oranı yoğun olan ortamlar yerine daha sakin olan ortamları tercih etmeli ve her zamankine göre daha fazla hijyen ve bağışıklık sistemimiz için sağlıklı beslenmemize dikkat etmeliyiz” dedi.

İbrahim Akın Kazancı