Eğitim

'Dijital basına önem verilmeli, ama yazılı basın bitmemeli'

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Medya Derneği’nin birlikte yürüttüğü Yerel Medya Buluşmaları Projesi kapsamında Çanak Hotel’de düzenlenen toplantıda “Çok Kanallı Yayıncılık ve İçerik Yönetim Sistemi” anlatıldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Medya Derneği’nin birlikte yürüttüğü Yerel Medya Buluşmaları Projesi kapsamında Çanak Hotel’de düzenlenen toplantıda “Çok Kanallı Yayıncılık ve İçerik Yönetim Sistemi” anlatıldı. Yerel basın temsilcilerinin katılım gösterdiği toplantıda yayıncılığın geleceği masaya yatırılırken, sorunlar da ele alındı. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Medya Derneği’nin birlikte yürüttüğü Yerel Medya Buluşmaları Projesi kapsamında yerel medya temsilcileri ile bir araya gelindi. Proje Kapsamında dijitalleşme yaygınlaşırken içerik yönetiminin kullanıcıya hitap edecek şekilde en doğru biçimde nasıl yapılanması gerektiği anlatıldı.  

Projeye konuşmacı olarak Daily Sabah Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Altay, Medya Derneği Başkanı ve Takvim Gazetesi yazarı Ekrem Kızıltaş, Lacivert ile Sabit Fikir dergileri Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Akar ve Daily Sabah Gazetesi Editörü Can Kazancıoğlu katıldı.  Medya Derneği Başkanı ve Takvim Gazetesi yazarı Ekrem Kızıltaş İletişim Başkanlığı ile Medya Derneği’nin birlikte yürüttüğü Yerel Medya Buluşmaları Projesi kapsamında yerel medyada görev yapanlar ile bir araya gelerek  medyadaki sorunların tespit edilmesini amaçladıklarını kaydetti. Ekrem Kızıltaş, ‘’Yerel medyanın sorunlarının fotoğraf çekmek ortaya koymak tartışmak için ilk olarak Edirne’de 17 18 şehirde tespit edilen sorunları rapor haline getirmek için çalışmalara başladık. Belki sonraki senelerde de devam edecek bir faaliyet başlatmak kararı aldık. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyordu. Salgın biraz etkiledi. Ama sonrasında ortalığın biraz sakinleştiği bu günlerde yapalım dedik. Hatta Eylül'de olsa daha iyi olurdu ama ne yapalım bu sıcak günlerde bu toplantıyı yapmak durumunda kaldı. Öncelikle Medya derneği ve iletişim başkanlığının yürüteceği bu faaliyetin destek açısından bir kapak fotoğraf çekimi olduğunu söylemekte fayda var ‘’ dedi. Kızıltaş, internetin yaygınlaşması ve dijital basının öne çıkmasıyla yazılı basının bitip, bitmeyeceğinin tartışıldığını belirterek,  basılı yayın organlarının devam etmesi için yapılması gerekenleri aktardı.

“GAZETECİLİK DEĞİL, DERLEMECİLİK YAPIYORUZ”
Çok kanallı yayıncılıkla ilgili Daily Sabah Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Altay bir konuşma yaparak Daily Sabah tecrübesi çerçevesinde yaptıkları çalışmaları ve tecrübelerini anlattı.  Altay, “70- 80 yıldır aynı mecrada bizim gibi yayıncılık yapan kuruluşlar var. Onların arka tekerinin bir anlamda kırılması demek burada baktığımız zaman ulusal medya karşısında yerel meydanında durumu aynı, yani kimsenin özel olmadığı yerde herkes özeldir. Bir olay olduğunda gözler tek bir noktaya değil birkaç noktaya bakmayacak bu önemli bir şey bunu fırsat olarak değerlendirebiliriz. Sadece not olarak bırakayım keza önemli değişimlerde biri haber yapma biraz değişti, eski zamanlarda bu teknoloji araçlarla tanışılmadığı süreçlerde haber yapılan bir şeydi. Koşardınız haberin peşinden, bütün boyutları ile ele alır araştırır bir dosya halinde yapardınız. Haberi yapardınız fakat gazeteci haberi yapma durumun kaybetmiş gibi görünüyor büyük ölçüde, anlık olarak haberle akıyor biz ne yapıyoruz. Bizi bir derlemci yaptı bu dünya teknoloji bazılarını seçerek okuyuculara ulaştırıyoruz. Yazı işleri ikiye ayrıldı, birincisi internette görev yapan yeni mezunlar,  ikincisi ise eski ve tecrübeli editörler. Haber merkezleri yeniden yapılandırılmalı” dedi.

“WEB SİTESİ ARA YÜZÜ KULLANICIYA HİTAP ETMELİ”
Daily Sabah Gazetesi Editörü Can Kazancıoğlu Can Kazancıoğlu ise, yazılı basının görsel ve içerik anlamda en iyi şekilde okuyucuya ulaştırılmasının önemi yanında, web sitelerinin de içerik ve kullanıcı ara yüzü ile dikkat çekici ve ihtiyaca göre, günün koşullarına uygun geliştirilmesi gerektiğini kaydetti. Fark ortaya koymak için sadece hızlı değil, aynı zamanda estetik olmak gerektiğinin de altını çizen Kazancıoğlu, “’Bugün çok kanallı yayıncılık hem basılı hem dijital olarak düşündüğünde çok faydası olmasına rağmen ben özellikle dijitale odaklanmak istiyorum. Çünkü iki gündür ziyaretlerimizde gördüğümüz kadarıyla dijital eskiden de olduğu gibi ya hani bir gazetemiz var bir tane de web sitemiz olsun gitsin şeklinde açılmış birazcık göz ardı edinmiş aslında çok ufak ve pratik değişikliklerle çok ciddi kazanımlar elde edeceğimizi fark ettim, en azından kendi haber merkezimde görüştüğüm arkadaşlarla sizin istediğiniz küçük değişikliklerde küçük maliyetlerle çok cüzi şeylerle hayata geçirebilir. Burada önemli olan sizin kendi ihtiyaçlarınız ve istekleriniz ve bunu yazılımcıdan istemeniz. Bunu ciddi paralara mal olan bir şey olarak görmeyin. Dijital gelişse de, yazılı basın bitmemelidir ’’ dedi.
Toplantıya katılan yerel medya temsilcileri ise yayıncılık alanında yaşadıkları sıkıntıları ve yaşanan eksiklikleri dile getirdi.

 Mine Tarım