Sağlık

’Aşı karşıtlığının büyük kısmı yurt dışından mı yapılıyor?'

Pandemi boyunca en çok tartışılan konuların başında aşı karşıtlığı geliyor. Bilim Kurulu Üyesi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Prof. Dr. Alper Şener, “Sosyal medyada yürütülen aşı karşıtı hashtag (etiket) çalışmalarının 5’te 1’i yurt dışı kaynaklı” dedi.

Pandemi boyunca en çok tartışılan konuların başında aşı karşıtlığı geliyor. Bilim Kurulu Üyesi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Prof. Dr. Alper Şener, “Sosyal medyada yürütülen aşı karşıtı hashtag (etiket) çalışmalarının 5’te 1’i yurt dışı kaynaklı” dedi.
 
Kovid 19’ a karşı en etkin koruyucu olan aşı olmasına rağmen hala  aşılama karşıtları aşı yapmaktan uzak duruyor. Bir kısım da aşı yaptıkları halde aşı karşıtlığında devam edenlerin olması bu konuda Sosyal medyada yürütülen aşı karşıtı hashtag (etiket) çalışmalarının 5’te 1’i yurt dışı kaynaklı. Yapılan bir araştırmaya göre #asıolmayacağım etiketi kullanılarak 17 bin 500 tweet atılmış. Türkiye kamuoyunu doğrudan etkileyen tweetlerin yüzde 18.2’lik kısmı ise Almanya’dan atılıyor diyen Alper Şener aşı karşıtları söylemlerinin büyük bir kısmının yurt dışından atıldığını ifade etti.

Aşı olduğu halde aşı karşıtlığı yapanların olduğunu da aktaran Şener, “Yurt dışında sürdürülen söylemler, Türkiye’ye kopyala yapıştır ile dayatılıyor. Bazı doktor unvanlı kişiler bu söylemleri yayıyor. Bunun kasıtlı olduğunu düşünüyorum. Bu doktor unvanlı kişilerin bu işten maddi menfaat elde ettiğini düşünüyoruz, insanlarımız lütfen olumsuz söylemlere kulak asmayıp aşısını olsun” değerlendirmesinde bulundu.

Aşı Karşıtlığı Nedir?
Aşı karşıtlığı, aşı hizmeti kendisine sunulmasına karşın çocuğu adına aşılamaya yanaşmaması veya tamamen karşı çıkma durumudur. Dünya Sağlık Örgütü, aşı karşıtlığını 2019'un en büyük on sağlık tehdidinden biri saymıştır. Terim, genel olarak aşılar hakkında olumsuz görüşler yaymayı, aşıları ertelemeyi ve kimi aşıları daha makbul görmeyi içerir. Aşılamaya karşı çıkan argümanlar, aşıların güvenliği konusunda sağlanmış bilimsel konsensüs ile de çelişmektedir. Aşı karşıtlığı, aşılar hakkındaki tıbbi, ahlaki ve hukuki tartışmalardan kaynaklanmaktadır. Aşıya karşı kuşkuyla yaklaşmak, kişinin kendine veya aşıyı sağlayan kuruma güven duymaması ve aşıya erişimin kolaylığı gibi nedenlerden kaynaklanır. Aşı icat edildiğinden beri aşı karşıtlığı da olmuştur. Aşı karşıtlarının argümanlarının sürekli değiştiği saptanmıştır.Aşıya olan karşıtlığın toplum nezdinde hızlı bir şekilde yayılması salgınlara ve aşıyla önlenebilir hastalıklardan dolayı ölüme neden olabilir. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çeşitli ülkelerde zorunlu kılınan birtakım aşılar vardır. Bu aşıların bazıları ücretsiz yapılırken bazıları ücrete tabidir. Zorunlu aşıların ücretli olması aşı karşıtlığına bir gerekçe olarak öne sürülebilmektedir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri gibi Batı ülkelerinde aşı karşıtlığı vücut dokunulmazlığı veya sivil özgürlükler ile ilişkilendirilmektedir. Leonard Horowitz gibi bazı komplo teorisyeni sağlıkçılar da aşı karşıtlığı göstermektedir.

Ogün İnal