Kültür ve Sanat

'Kadınlar gün paralarını toplayıp seramik alıyorlar'

Kent genelinde 58. Troia Festivali etkinlikleri kapsamında Halk Bahçesinde stant açan Çanakkaleli seramik sanatçısı Zeynep Köroğlu Sığırcı’nın ürünleri ilgi gördü.

Kent genelinde 58. Troia Festivali etkinlikleri kapsamında Halk Bahçesinde stant açan Çanakkaleli seramik sanatçısı Zeynep Köroğlu Sığırcı’nın ürünleri ilgi gördü. Ev kadınlarının seramiklere ilgi gösterdiğini belirten Sığırcı, “Kadınlar gün paralarını toplayıp seramik alıyorlar” dedi.

Çanakkaleli sanatçılar Halk Bahçesi içinde kurdukları stantlarda kendi eserlerini sanatseverlerle buluşturuyor.  Halk Bahçesinde stant açan Güzelyalı’da Vareste Art Design seramik atölyesi sahibi Zeynep Köroğlu Sığırcı, festival kapsamındaki etkinlikler hakkında, ‘’Güzel bir etkinlik oluyor. Halk Bahçesi’nde beş gün süre tanıdılar seramikçilere ve sanatçılara. Ressamlar geliyor öğrencileriyle, yazarlarla söyleşi yapmak isteyenler geliyor. Amfide vatandaşlara çanak çömlek ile torna çekmeyi gösteriyoruz. Amacımız sadece burada satış yapmak değil, neler yaptığımızı da göstermek’’ dedi.

“BENİM KİTLEM EV HANIMLARI”
‘’Benim kitlem ev hanımları’’ diyen Zeynep Köroğlu Sığırcı, ‘’Ben ev hanımları için üretiyorum.  Sanat için değil; önce ev hanımları sonra sanat. Herkesin kitlesi çok farklı ben kitlemi tanıyorum. Kadınlar gün paralarını toplayıp geliyor mesela. Onlar evdeler, onların tüm hayatları evde. Evlerini güzelleştirip hayatlarına bir nebze güzellik katmak için benim ürünlerimi kullanıyorlar. Bazıları pazar paralarını biriktirip benden fincanlar, tabaklar alıyor. Bu alanda ev hanımlarına yönelik seramik sektöründe çok fazla çalışan seramik artisti kalmadı. Ev hanımlar için de birilerinin bir şey yapması gerekiyordu. Seviyorum da yapmayı’’ dedi.

İlk kez 58. Uluslararası Troia Festivalinde stant açtığını belirten Sığırcı, ‘’Ben çok yeniyim, Belediye beni ilk kez bir etkinliğe davet etti. Hayır diyemezdim. Güzelyalı’da tek atölye olduğum için Güzelyalı’yı temsil etmek için buradayım.  İçimizde çok başarılı sanatçılar var. 30 yılı aşkın süredir seramik sanatı ile ilgilenen insanlar var. Burada olduğum için mutluyum’’ dedi.

Festival boyunca kurduğu stantta vatandaşların beğenilerini aktaran Sığırcı, ‘’Ürünlerime çok güzel tepkiler geliyor, İnsanlar şaşırıyor; ‘Gerçekten elde mi yapıldı?’’ diye.  Bu tezgahlardaki her şey elden geçiyor. Elde işleniyor’’ derken, Seramik sanatı ile hikayesini anlatan Sığırcı, kendisi için büyük anlam taşıdığını ifade ederek,  ‘’Hayatta ve ayakta kalmak için seramik. Ben geçmişinde çok ciddi sağlık problemleri barındıran biriyim. Ve beyaz yaka hayatıma veda ettim. Sonrasında hayatta ve ayakta kalmak için tutundum o da seramik oldu. Baktım buna tutku ve aşkla bağlanırsam bu beni besliyor. Hem insanlarım çoğalıyor. Etrafımda çok güzel insanlarım oluştu. Hem üretmek insana daha değerli hissettiriyor. Hayatta ve ayakta kalmak için bir neden oldu benim için’’ şeklinde konuştu.

Hasan Sami Er