Gündem

‘’Çanakkale’de Konut Az, Talep Çok! Fiyatlar Yüksek!’’  

Çanakkale’de Pandemi’nin ardından konut sektöründe piyasalarda yeterli konutun olmaması nedeniyle fiyatların son dönemde yüksek bir şekilde artması hakkında Gayrimenkul danışmanı Hasan Alper Akkoca’ya konuyla ilgili değerlendirmelerini aldık. Akkoca; ‘’Evet konut arzı yetersiz ve talep yoğun.'

ÇANAKKALE’DE KONUT FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

Çanakkale’de Pandemi’nin ardından konut sektöründe piyasalarda yeterli konutun olmaması nedeniyle fiyatların son dönemde yüksek bir şekilde artması hakkında Gayrimenkul danışmanı Hasan Alper Akkoca’ya konuyla ilgili değerlendirmelerini aldık. Akkoca; ‘’Evet konut arzı yetersiz ve talep yoğun. Bu durum fiyatların artmasında etkili oluyor.’’ dedi.
 
Bir süredir Çanakkale’de konut fiyatlarında yaşanan artış ev arayanlarda ve konut bulma noktasında sıkıntılar yaşayan birçok vatandaş kiralık evlerde hem istedikleri konutları bulamazken hem de fiyatlardaki artışlardan dolayı mali anlamda kara kara düşünüyor.
 
Piyasalardaki konut fiyatlarından ötürü rahatsızlıklarını ifade eden Hasan Alper Akkoca; ‘’ Dışardan talebimizin çok olmasın ve yeni konut üretiminin yetersiz kalması etkili oluyor fiyat artışında. Tabi yeni konut üretimi kalemlerindeki maliyet artışı da sebepler arasında. Evet konut arzı yetersiz ve talep yoğun. Bu durum fiyatların artmasında etkili oluyor.’’ şeklinde konuşurken, Ev sahipleri piyasalardaki bu açığı fırsata mı çevirdiler sorusuna ise Akkoca; ‘’Mülk sahiplerinin fırsata çevirdiğini söyleyemem. Konut piyasası alıcı ve satıcılar açısından bir biriyle bağlantı. Tekrar önceki röportajlarımızda bahsettiğimi belirterek. Gözlemlemelerime dayanarak piyasa da konut almak isteyen alıcı adaylarının %50 si konutunu satıp yeni bir konut alma çabasında. (konutunu yenilemek, bölge değiştirmek veya konutunu büyütmek gibi.) Mülk sahibi olup ve aynı zamanda potansiyel alıcı adaylarının konutlarına fiyat belirlerken, yeni konut fiyatlarının yüksek olması ve bütçelerinin yetersiz kalması nedeniyle kendi mülklerinin fiyatını da yüksek tutma düşüncesine sahip olmaları etkili oluyor. Mülk sahiplerine ve alıcı adaylarına profesyonel bir gayrimenkul danışmanı edinmelerini, alım-satım işlemlerinde profesyonel destek alarak ilerlemelerini öneririm.’’ dedi.
 
Eylül ayında açılması beklenen üniversitelerin konut fiyatlarının kent genelinde kirada ve satışta öğrencilerin gelmesi ile bir artış yaşanıp yaşanmaması üzerine Akkoca; ‘’ Tabi etkili olmaya başladığını söyleyebiliriz. Öğrenci olarak Çanakkale’yi tercih eden kardeşlerimiz kiralık konut bulmak konusunda büyük sıkıntı çekiyor. Öğrencilerin ailelerinin durumu elverişli olanların satılık 1+1 konutlara yöneldiğini gözlemliyorum. Öğrencilerin gelmesiyle kiralık konut ve satılık konut fiyatlarında artış söz konusu diyebiliriz.’’ diye ifade etti.
 
Önümüzdeki süreçte ise konut satışları ile ilgili ve  Piyasalarda emlak piyasası bu saatten sonra düşüş görür mü yoksa trend yukarı doğru mu? Gider sorusuna Alper Akkoca; ‘’Satışlarda bir artış yaşanması yakın zamanda mümkün olacak mıdır? Temmuz ayında Çanakkale de 867 konut satışı gerçekleşti. (TÜİK verilerine göre) Ağustos ayında en az %20 daha fazla olacağını düşünüyorum. Emlak piyasası trend yukarı yönlü düşmesi için arzın artması talebin azalması gerekir. Türkiye de Emlak en güvenli yatırım aracı. Ekonomide güven ortamı oluşmadığı için güvenli liman olarak emlak yatırımları ve talepleri devam edecek gözüküyor. ‘’dedi.
 
Kente emlakçılık yapanlar çok fazla acaba bu durum hakkında neler düşünüyorsunuz, bazı kiracılar ve ev sahipler, piyasayı emlakçılar etkisi değişiyor diyor, sizce bu makul bir iddia mı? Sorusuna ise ; ‘’Evet Çanakkale de kayıtlı ve kayıtsız Emlak işi yapan sayısı nüfusa oranla yüksek. Çanakkale’nin başka iş alanlarıyla ilgili potansiyeli olmamasının etkili olduğunu düşünüyorum. Emlak- Gayrimenkul danışmanlığını hakkıyla yapanlar var bu şehirde, fakat etik ve ilkesiz çalışanlar mevcut maalesef. Fiyatı yükseltme konusuna gelirsek. İşini özenli ve değer katarak yapan gayrimenkul danışmanları mülk sahipleri ile satılık ve kiralık gayrimenkullerini portföylerine alırken piyasa değerlemesi yaparak doğru fiyattan piyasaya çıkmaları konusunda müzakereler yapıp talep görecek fiyatlar üzerinden yola çıkmaları gerektiğini belirtiyorlar. Rekabet ortamında bu İşte tutunmaya çalışan işine değer katmayan, özen gösteremeyen emlakçılarda portföyü alabilmek için ben daha yüksekten satarım diyerek yanlış yönlendirme yapıyorlar. Biz gayrimenkul danışmanları olarak yüksek fiyattan portföyümüze alamayacağımızı belirttiğimiz halde mülk sahipleri başka emlakçılarla yaptıkları görüşmeleri koz olarak önümüze koyuyorlar. “Siz bu fiyatı söylediniz ama X emlakçı daha yüksek fiyata satabileceğini söyledi.” Bu durumda gayrimenkul danışmanı olarak ben onlarla çalışmaları gerektiğini söyleyerek masadan kalkıyorum. Masadan kalkmayıp tamam ben daha da yüksek satarım gelin anlaşalım dediğim zaman. Hem yüksek fiyatla piyasa çıkmış fiyatları şişirmiş hem gayrimenkulü satamamış hemde zaman emek ve para kaybetmiş oluyorum. Profesyonel çalışmayan emlakçılar rekabet edemedikleri zaman daha fazla fiyata satacağını söyleyerek portföyü alıyor. Buna da mülk sahipleri inanıyorlar. Şimdi soruyorum size kabahat kimde yüksek fiyat verende mi buna inananda mı? Teşekkür ederim.’’ şeklinde konuştu.
 
 
İbrahim Akın Kazancı