Sağlık

'Kıyılardan Başlayarak Aşılama Hızı Artıyor!': 'Eylül Sonunda Aşılama Oranı Yüzde 65’i Bulur'

Sağlık Bakanı, Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaşmıştı.

Sağlık Bakanı, Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde corona virüs için son gelişmeleri ve günlük tabloyu paylaşmıştı. Açıklanan tabloda vefatlarda artış olduğu görülürken, Bakan Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada aşı ile mücadele çağrısının devam etmesi gerektiğini vurguladı. Bakan Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada aşı ve mücadele çağrısı yaparak, "Aşımızı yaptırırsak salgına son vermek için harekete geçmiş oluruz. Aşı ve tedbirle yeniden mücadeleye dönelim" dedi.
 
Ayrıca Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşı, aşılama ve yüz yüze eğitim ile ilgili merak edilenleri yanıtlamıştı, “Salgın nedeniyle kapanma düşünmüyoruz, gündemimize almıyoruz” dedi. Koca, varyantların ülkemizde yayıldığına ve bulaşılığı  artırdığına dikkat çekti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı öncesi salgınla ilgili Koca, yeni dönemde salgın nedeniyle kapanma düşünmediklerini, gündeme de almadıklarını söyledi.
 
Aşılmayla ilgili Sağlık Bakanı’nın ifadelerini değerlendiren Doktor Özgür Çalım; ‘’Kısa vadede artan aşılama oranları bu hızla giderse büyük kazanımlar elde edileceği görülüyor. Bu vaka artışına karşı bütün tıp dünyasının gördüğü koruyuculuk gördüğümüz, aşılama oranlarında ki artış vaka sayılarında ki düşüşe de yansıyor. Dikkat ederseniz bu düşüş en çok aşılama yüksek olan şehirlerde bu hız devam ederse şayet, elde edilecek oran eylül ayının sonunda yüzde 65’i bulur gibi görünüyor. Bu aşılama ne kadar artarsa vaka sayıları o kadar düşecek bunu görüyoruz. Şimdi bizim yapmamız gereken şey etrafımızda aşı olmayan yakınlarımızdan arkadaşlarımıza aşı konusunda biraz öneri hatta baskı yapmalıyız. Delta varyantının etkisinin yüzde 90 olmasına gelince evet bu en çok aşılanma olmayanlarda daha fazla görülüyor.’’ dedi.

AŞILAMADA SON DURUM
18 yaş üstü nüfusta birinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 73,78, ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 56,33 olarak kayda geçti. Türkiye'de bugüne kadar yapılan aşı sayısı 45 milyon 796 bin 679'u birinci doz, 34 milyon 963 bin 740'ı ikinci doz, 7 milyon 572 bin 792'si üçüncü doz olmak üzere 88 milyon 443 bin 350'ye yükseldi. Böylece Kovid-19'la mücadele kapsamında son 24 saatte birinci, ikinci ve üçüncü doz toplam 383 bin 910 aşı uygulandı.
 
En az bir doz aşı uygulananların oranı en yüksek 10 il sırasıyla Muğla, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Amasya, Aydın, Tekirdağ, Eskişehir ve Yalova oldu. En az bir doz aşı yapılanların oranı en az iller ise Şanlıurfa, Mardin, Gümüşhane, Bitlis, Diyarbakır, Muş, Batman, Bingöl, Bayburt ve Iğdır olarak sıralandı.
 
DELTA VARYANTI NEDİR?
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 1 Haziran 2021'de Covid-19 varyantları için duyurduğu yeni adlandırma sistemi kapsamında ülke isimleri yerine Yunan alfabesindeki harflere göre sınıflamaya geçildi. Bu çerçevede İngiltere varyantı "Alfa", Güney Afrika varyantı "Beta", Brezilya varyantı "Gama" ve Hindistan varyantı da "Delta" olarak adlandırıldı.
Delta varyantının bir türü olan Delta Plus ise K417N adı verilen, daha önce Güney Afrika'da tespit edilen Beta varyantında da açıklanan "spike" protein mutasyonuna sahip. Söz konusu varyant, bu mutasyon eklendiği için "plus" olarak adlandırılıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 19 Ağustos'ta Kabine Toplantısı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Covid-19'un Delta varyantının Türkiye'de yüzde 90'ı geçtiğini, şu an yüksek oranda olmayan Delta Plus'ın da hızlı şekilde arttığını bildirmişti.

Ogün İnal