Gündem

İletişimin babasından demokrasi tanımı Prof. Alemdar, “Demokrasi insanı insan yerine koymaktır”

Gazeteciler Cemiyeti tarafından, Avrupa Birliği finansmanı ile gerçekleştirilen, Türkiye’de gazeteciler için yeni bir destek programı kapsamında olan ‘Demokrasi İçin Medya / Medya İçin Demokrasi’ programı kapsamında düzenlenen eğitimlerden biri de Çanakkale’de hayat buldu.  

 
Eğitim programı kapsamında programda eğitim veren Türkiye’de iletişim biliminin kurucu isimlerinden olan Demokrasi İçin Medya / Medya İçin Demokrasi Program Ulusal Komite Üyesi Prof. Dr. Korkmaz Alemdar demokrasinin bir tanımını yaparak, “Demokrasi insanı insan yerine koymaktır ve gazetecilik bunun vazgeçilmez unsurudur” dedi ve genç gazetecilere önerilerde bulundu.

Gazeteciler Cemiyeti tarafından, Avrupa Birliği finansmanı ile gerçekleştirilen, Türkiye’de gazeteciler için yeni bir destek programı kapsamında olan ‘Demokrasi İçin Medya /Medya İçin Demokrasi’ programı kapsamında düzenlenen eğitimlerden biri de Çanakkale’de hayat buldu. 
Medyada algı operasyonları,  gazeteciliğin önündeki fırsatlar, medyada demokrasi konularında seminerlerin yapıldığı program sonunda katılımcılara sertifika da verildi.
Avrupa Birliği finansmanı ile Gazeteciler Cemiyeti tarafından demokrasinin güvencesi olarak  Türkiye’de çoğulcu medya ve özgür basının güçlendirilmesi için Ocak 2019’ da hayata geçirilmişti.  Çoğulcu medyanın oluşturulması için savunuculuk ortamının iyileştirilmesini ve gazetecilerin mesleklerini yapabilmeleri için dirençlerinin artırılmasını amaçlayan  ‘Demokrasi İçin Medya /Medya İçin Demokrasi’ programı, üç yıl boyunca çeşitli faaliyetler ve finansal kaynaklar araçlarıyla Türkiye’deki gazetecileri destekleyecek.
Düzenlenen programa, Çanakkale Gazeteciler Cemiyet Başkanı Hafize Akıncı, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı, Konya Gazeteciler Cemiyet Başkanı Sefa Özdemir,   Boğaz Medya Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akıncı, Demokrasi İçin Medya/ Medya İçin Demokrasi Program Direktör Yardımcısı Seva Ulman, ÇOMÜ Öğretim Üyesi Dr. Engin Çağlak, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhdan Uzun ve Türkiye'de iletişim biliminin kurucu isimlerinden olan Demokrasi İçin Medya / Medya İçin Demokrasi Program Ulusal Komite Üyesi Prof. Dr. Korkmaz Alemdar katıldı.

MEDYA VE DEMOKRASİ UZMANLARI EĞİTİM VERDİ

Açılış konuşmasını yapan Program Direktör Yardımcısı Ulman, “Programımızın eğitim çalışmasını Çanakkaleli genç arkadaşlarımızla yürütmek üzere buradayız. Konularında deneyimli akademisyenlerimizin bilgilerinden yararlanacağınızı ümit ediyorum.  Medya İçin Demokrasi programı kapsamında genç gazetecilere ve işinden ayrılmış ama mesleklerini sürdürmeyi amaçlayan meslektaşlarımızın yararlanabileceği çok çeşitli imkânlar ve teşvikler sunuyoruz. Bu tür teşviklerden faydalanmak üzere www.mediafordemocracy. org adlı internet sitesine göz atabilir. Daha fazla bil bilgi almak isteyen arkadaşlarımız Gazeteciler Cemiyeti Basın Evi’ne müracaat ederek, ilgilendikleri konuda her istediklerini sorabilirler, bilgiye kolaylıkla ulaşabilirler. Sizlerle buluşma imkânını sağlayan Cemiyet Başkanımız Hafize Akıncı’ya proje ekibimiz adına çok teşekkür ederim” dedi.
Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Akıncı da açılış konuşmasında söz alarak, “Gazeteciler Cemiyeti ve Avrupa Birliğinin ortaklaşa yürüttüğü bu eğitim programının Çanakkale’de gerçekleşmesinden dolayı çok mutluyum.   Demokrasi ve medya konusunda alanında uzman akademisyenler siz genç gazetecilere bir eğitim gerçekleştirecek.  Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Gazeteciler Cemiyet Başkanı Sefa Özdemir de söz alarak, “Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Gazeteciler Cemiyet Başkanı Sefa Özdemir de söz alarak , “Bu projede de ulusal komitesi olarak konfederasyonu temsilen yer aldım. Proje içerisinde iller de yapılan toplantılara değerli hocalarımız ile beraber ben de katılıyorum. Bizim amacımız Gazeteciler Konfederasyonu olarak Anadolu’da illerde eğitim çalışmaları ile ilgili bir şeyler yapabilmek. Kendi imkânlarımız dâhilinde böyle bir şey yapamadığımız için Ankara’da bulunan Gazeteciler Cemiyeti’mizin böyle güzel bir proje içerisinde biz de severek yer aldık ve bu konuda uzman, kıymetli hocalarımızın bilgilerinin sizlere aktarılmasına katkı sunmaya çalışıyoruz” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından ilk eğitim ÇOMÜ Öğretim Görevlisi Dr. Engin Çağlak tarafından verildi.  Dr. Çağlak, Medyada Algı Operasyonları kapsamında bir sunum gerçekleştirerek geçmişten günümüze yerel medyanın gücünü gazete kupürleri ve örnek olaylar ile anlattı.
 Sonraki eğitim Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ruhdan Uzun tarafından Gazeteciliğin Önündeki Fırsatlar ve Gelecekteki  Olanaklar konusunda gerçekleştirildi.

“DEMOKRASİ GAZETECİLİĞİN VAZGEÇİLMEZ UNSURUDUR”
Son olarak sözü Türkiye’de iletişim biliminin kurucu isimlerinden olan Demokrasi İçin Medya/ Medya İçin Demokrasi Program Ulusal Komite Üyesi Prof. Dr. Korkmaz Alemdar aldı. Prof. Alemdar, genç gazetecilere çok önemli bilgiler aktarırken medya ve demokrasi konusundaki bilgilerini de aktardı. Prof. Alemdar, “Demokrasi insanı insan yerine koymaktır ve gazetecilik bunun vazgeçilmez unsurudur. Genç gazeteci arkadaşlarımız hem mesleğin tarihini ve önemli isimlerini iyi öğrenmeli hem de demokrasi kavramını akıllarından çıkarmamalıdır” dedi.
 Eğitim programı, katılımcılara sertifika takdim edilmesi ile sona erdi.

Dilek Akşen