Tarım ve Sanayi

Tarımda Tehlike Çanları Çalıyor! “Mercimeği Kanada’dan ithal eder hale geldik”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin ithalat politikasının Türkiye tarımına ve üreticiye yansımasını değerlendirdi.  

İthalat rejimi kararlarında değişiklik yapıldı. Bazı hububat ve bakliyat ürünlerinde gümrük vergisi oranları yılbaşına kadar yüzde sıfır olarak uygulanacak. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin ithalat politikasının Türkiye tarımına ve üreticiye yansımasını değerlendirdi.
 
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, mercimek, nohut ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı. Bu uygulamanın 31 Aralık 2021 tarihine kadar süreceği bildirildi.
Bazı tarım ürünlerinin ithalatında gümrük vergisi sıfırlanmasını İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin, “Yerli üretim çöküyor. Türkiye uzun süredir uyguladığı ithalat politikalarıyla yerli üretimi adeta çökertiyor. Un ihracatı için kaliteli buğday ithalatı aldatmacasıyla yoğunlaşan buğday ithalatı, Türkiye’de buğday ekim alanını 95 milyon dekardan 70 milyon dekarın altına düşürdü. Buğday ithalatı yıllık bazda 10 milyon tonu yakaladı. Arpa üretiminde de benzer senaryo yaşandı ve arpa ekim alanı 10 milyon dekar azaldı. Arpada üretim fazlası veren Türkiye, arpa ithalatında ilk ona girdi. Kanada’ya nohut ve mercimek satan Türkiye, aynı ülkeden nohut ve mercimek ithal eder hale geldi” diye konuştu. 
 
Bir zamanlar mercimek üretiminde ihtiyacının fazlasını üreten Türkiye’de ekim alanları ve üretim miktarı azalınca bugün ihtiyacı olan mercimeği Kanada’dan ithal ederek karşılar duruma düştü. 1970’li yıllarda Türkiye’den götürdüğü mercimeği kendi iklimine uygun hale getiren Kanada ise, bugün dünyanın en büyük mercimek ihracatçısı konumuna geçti. Kanada Dünyada tüketilen mercimeğin yaklaşık yüzde 70’ini karşılarken, Türkiye ise Kanada’ya nohut ve mercimek satarken, ithal eder durumuna düştü.
 
İthalat rejimi kararında değişiklik yapan diğer Cumhurbaşkanı kararına göre de, kahve ithalatının gümrük vergisi Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkeleri için yüzde 11'den yüzde 6'ya, Kosova için yüzde 13'den yüzde 8'e, D-8 ülkeleri için yüzde 10'dan yüzde 8'e, ve diğer ülkeler için yüzde 13'den yüzde 8'e düşürüldü. Bu ürünün en az gelişmiş ülkelerden yapılan ithalatında ise gümrük vergisi yüzde 11'den yüzde 6'ya indirildi. 
 
“TÜRK ÇİFTÇİSİ CANINDAN BEZDİ”
 
Kararla ilgili İşte Çanakkale Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Harun Baytekin, “İktidarın uzun süredir uyguladığı politikalar Türk Çiftçisini canından bezdiriyor. 8 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ve ithalat rejimi kararında değişiklik yapan Cumhurbaşkanlığı kararı ekinde yer alan listeye göre, nohut, yeşil ve kırmızı mercimek, buğday, mahlut, tohumluk çavdar, beyaz ve maltlık arpa, tohumluk yulaf, mısır ve buğdaygiller ailesinden bir yem bitkisi olan sorgum tohumu ithalatında gümrük vergisi 31 Aralık’a kadar sıfır olarak uygulanacak.  Türkiye uzun süredir uyguladığı ithalat politikalarıyla yerli üretimi adeta çökertiyor. Un ihracatı için kaliteli buğday ithalatı aldatmacasıyla yoğunlaşan buğday ithalatı, Türkiye’de buğday ekim alanını 95 milyon dekardan 70 milyon dekarın altına düşürdü. Buğday ithalatı yıllık bazda 10 milyon tonu yakaladı. Arpa üretiminde de benzer senaryo yaşandı ve arpa ekim alanı 10 milyon dekar azaldı. Arpada üretim fazlası veren Türkiye, arpa ithalatında ilk ona girdi. Kanada’ya nohut ve mercimek satan Türkiye, aynı ülkeden nohut ve mercimek ithal eder hale geldi. İthalatta gümrük vergisi, yerli üretimi korumak için uygulanır. Eğer kaldırılmış ise, yerli üretici korunmuyor demektir. İktidar sahipleri uzun süredir enflasyonu düşürmek için fiyatı artan ürünleri ithal etme yoluna gitti. Bu politika halen önemini koruyor. Türk insanı mercimek çorbası içerken Kanadalı çiftçiye para kazandırıyor. Diğer yandan, yerli mercimek üreticisi, ithalatta gümrük vergisi kaldırıldığı için, fiyatların düşmesi nedeniyle para kazanamıyor ve üretimden vazgeçiyor. Bugün nadas alanları dışında, ekime uygun, ancak ekilmeyen arazi miktarı 50 milyon dekara ulaşmıştır. Bu alanlar ekilmiş olsa Türkiye’nin buğday, arpa, çavdar, mahlut, yulaf, mercimek ve nohut gibi kuru tarım ürünlerinde ithalata ihtiyacı kalmaz. Üretmeyen, üretemeyen ülkenin parası değer kaybeder. Üretmeyince enflasyon yükselir. Tarım ürünleri ithalatı içerde oluşan fiyatları belirleyici düzeylere ulaşmıştır. Bütün tarım ürünlerinde üretici memnuniyeti azalmaktadır. Desteklemeler yetersiz olduğu gibi ithalat politikaları yerli üretimi çökertmekten başka işe yaramamaktadır. Türkiye’de üretim alanları azalırken üretici sayısı da azalmaktadır. İçerdeki fiyatları ithal edilen ürünlerin maliyetleri belirlemektedir. Bu durum, Türk tarımı için tehlike çanlarının çaldığını göstermektedir.
 
Özel Haber: Mine Tarım