Bacaklarında giderek artan kuvvetsizlik ve hissizlik şikâyetleriyle hastaneye başvuran ve kendisine omurilik tümörü teşhisi koyulan 42 yaşındaki hasta, Medical Park Çanakkale Hastanesi’nde yapılan başarılı operasyon sonrasında sağlığına kavuştu.
Çerkezköy’de yaşayan ve 2 aylık bir süre içerisinde bacaklarında giderek artan kuvvetsizlik ve hissizlik şikâyetleriyle hastaneye giden Esengül Özbek’e yapılan kontroller ve tetkikler sonrasında omurilik tümörü teşhisi koyuldu. Takip eden günlerde tedavi için Medical Park Çanakkale Hastanesi Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi polikliniğine başvuran 42 yaşındaki Esengül Özbek, ameliyat kararının verilmesinin ardından hassas bir bilgisayar sistemi yardımıyla gerçekleştirilen operasyon sonrasında sağlığına kavuştu.
DÜNYADA SADECE 90 HASTADA BİLDİRİLDİ
Hastanınkine benzer bir patoloji sonucunun 2010 yılına kadar dünyada sadece 90 hastada bildirildiğini belirten Rumeli Üniversitesi öğretim üyesi ve Medical Park Çanakkale Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Özkan Özger, “Tıp literatürüne vaka raporu olarak girebilecek bu sonuç, iyi huylu olması nedeniyle hem hastamızı hem de beni oldukça mutlu etti” ifadelerini kullandı.
ESKİ SAĞLIĞINA KAVUŞTU
Rahatsızlığının başladığı ilk günden itibaren şikâyetlerinin yarattığı tedirginlik ve bu dönemde yaşadığı olumsuzluklara rağmen tedavi sürecinin başarılı geçtiğini vurgulayan Esengül Özbek ise “Özellikle bacaklarımda yaşadığım kuvvetsizlik ve hissizlik şikayeti yaşam koşullarımı olumsuz yönde etkilemişti. Hastalığım ile ilgili teşhis koyulduktan sonra Özkan Bey’e de muayene olmak istedim. Kendisine başvurduğum ilk günden itibaren benimle çok titiz bir şeklide ilgilendi ve tedavi sürecimin başından sonuna kadar her aşamada desteğini esirgemedi. Çok şükür tedavi başarılı oldu ve eski sağlığıma kavuştum. Özkan Bey’e ne kadar teşekkür etsem az.” diyerek yaşadığı mutluluğu dile getirdi.
ŞİKÂYETLERİNDEN HIZLA KURTULDU
Hastası Esengül ÖZBEK’in tedavi ve iyileşme süreçlerinden bahseden Doç. Dr. Özkan ÖZGER şu ifadeleri kullandı;
“Esengül Hanım’ın tedavi sürecinde başından sonuna kadar çok titiz ve uyumlu bir şekilde ilerledik. Tümörün çok nadir karşılaşılan bir bölgede oluşu ve bu bölgenin hassas bir yer olması sebebiyle öncelikle hastamızı mental olarak rahatlattık sonrasında ise tedavinin esas kısmı olan cerrahiyi gerçekleştirdik. Ameliyat mikrocerrahi teknik ile yapıldı. Ameliyat sırasında bilgisayar destekli bir sistem ile tümörün bölgeden daha güvenli temizlenmesi sağlandı. Cerrahi girişim sonrasında tümörün yaptığı basıncın ortadan kalmasına bağlı olarak hastamız hızla iyileşmeye başladı. Bacaklarındaki kuvvetsizlik ve hissizlik ortadan kalktı. Tabi burada hastamızın tavsiyelerimize uyması da bu süreci hızlandırdı diyebiliriz.”
MERKEZİ SİNİR SİSTEMİNDE GÖRÜLÜYOR
Bu tümörlerin merkezi sinir sisteminin tüm bölgelerinde görülebildiğinden bahseden Doç. Dr. Özkan ÖZGER “Tıp dilinde pür epidural kavernöz hemanjiyom olarak adlandırdığımız bu tümörlerin omurilik kanal boşluğunda oluşması çok nadir olarak karşılaştığımız bir durumdur. Hastamızda oluşan tümörün yerleşim yeri de bu bölgededir. Çok düşük oranda karşılaştığımız bu tümörlerin belirtileri ve radyolojik açıdan görünümleri de farklılıklar gösterebilir. Hatta başka tümörlerle karışabilir” şeklinde konuştu.
MUTLAKA UZMAN HEKİME BAŞVURULMALI
Bu tür hastalarda tümörün yerleşimine göre kol ve bacaklarda ağrı, kuvvetsizlik, duyu kusuru, reflekslerde artma ya da azalma, idrar kaçırma, kaslarda erime, yanma ve sızlama, yutma güçlüğü gibi şikayet ve bulguların ortaya çıkabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Özkan Özger, “Günümüzde ameliyatlar gelişmiş bilgisayar sistemi ve mikroskop sayesinde oldukça başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bu nedenle söz konusu şikâyetlere sahip olan hastalar mutlaka bir uzman hekime başvurmalıdır” dedi.
TANIDA MRG BÜYÜK ÖNEME SAHİP
Sözlerinin devamında omurilik kanalının mutlaka manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile tetkik edilmesi gerektiğine değinen Doç. Dr. Özkan ÖZGER şu bilgileri paylaştı;
“Bu tümörlerin tanısının koyulmasında MRG en iyi yöntemdir. Özellikle içine kanama olmamış pür epidural kavernöz hemanjiyomlarda MRG görüntüleri spesifiktir. Buna rağmen menenjiyom, lenfoma, ve metastaz yapmış kanser türlerinden her zaman ayırt edilemeyebilir.”
TEDAVİSİ CERRAHİ
Özellikle kanama olmuş olan tümörlerin nörolojik açıdan oluşacak problemleri arttıracağını ve bu vakaların tanı koyulduktan sonra çok kısa zaman içerisinde ameliyata alınması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Özkan ÖZGER “Spinal bölgede meydana gelen pür epidural kavernöz hemanjiyomların birincil tedavi yöntemi cerrahidir. Bugüne kadar rapor edilen vakaların çoğunda cerrahi tedavi yöntemi kullanılmış ve nörolojik bulgularda iyileşme olduğu görülmüştür. Hastamızın ameliyatı da başarılı bir şeklide tamamlanmış ve şikayetlerinin sona erdiği saptanmıştır.” diyerek sözlerini noktaladı.
Haber Merkezi