Tarım ve Sanayi

“Tüketim memleketi olduk”

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya gıda fiyatlarındaki artışı değerlendirdi. Buğday fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için adım atılması gerektiğini belirten Kaya Türkiye’nin tüketim ülkesi olduğunu belirterek, israfın önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya gıda fiyatlarındaki artışı değerlendirdi. Buğday fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için adım atılması gerektiğini belirten Kaya Türkiye’nin tüketim ülkesi olduğunu belirterek, israfın önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Doğru zamanda, doğru kararlar alınmaması durumunda 2022 yılı ve sonrasının çiftçiler için tarımda çok zor geçebileceğini söyleyen İsmail Kaya, üretici sayısının günden güne düştüğünü, sadece gıdada değil, başka kalemlerde de fiyat artışı yaşandığına dikkat çekerek, “Gıda fiyatlarıyla beraber ne kadar tüketim maddesi varsa hepsini kontrol altında tutmak gerekir” dedi.
Mayıs ayında hem ülkemizde hem dünyada ciddi şekilde buğdayda bir sıkıntı oldu. Ekmeğe Mayıs ayında zam geldi. 1.75’ti 2.50TL oldu. aynı durum bir çok üründe de yaşandı. Çiftçiler girdi maliyetlerinden şikayet ederken, tüketiciler ise peş peşe gelen zamlardan yakındı.
Ülkemizde tarım yapan vatandaş sayısında düşüşün çok fazla olduğunu söyleyen Kaya açıklamalarında; “Tarım Mahsulleri Ofisinin büyük firmalara fiyat verirken, sahada maliyetleri güzel hesaplar da üreticilerin lehine olacak şekilde kararlar verirse 2022 ve sonraki yıllar üretici için güzel geçer. Ama hesapları güzel yapmazlarsa 2022 ve sonrası zor yıllar olur. Bakın üretici sayısı düşüyor ülkemizde. Geçmiş yıllara baktığımızda, üretici sayılarında gerileme var. 3-5 yıl zarar ediyor, olmuyorsa kendine başka iş temin ediyor, üretimden çıkıyor. Bunun önüne geçebilmek için sahada olan biteni güzel izleyip alınması gereken doğru kararları yerli yerinde alıp, üreticiyi de tüketiciyi de korur şekilde yol yürünürse, 2022 ve sonraki yıllar bizim için güzel olur. Doğru zamanda doğru kararları alamazsak bizim için zor geçecek gibi tahmin ediyorum” dedi.
Kaya, son zamanlarda gıda fiyatlarındaki artışları da değerlendirdi. Üreticinin de tüketicinin de lehine makas koyulması gerektiğini belirten Kaya şöyle konuştu: “Gıda fiyatları pahalı diyoruz. Buyurun gelin tarlaya bakalım, üreticiden çıkış fiyatlarına bakalım. Bir de son tüketim yerlerindeki fiyatlara bakalım. Aradaki makasın ne kadar açık olduğunu göreceksiniz. Dolayısıyla bu makası daraltmak için konunun muhataplarının çalışma yapması gerekiyor. Üreticinin de tüketicinin de lehine makaslar koymak gerekiyor. Mayıs ayında hem ülkemizde hem dünyada ciddi şekilde buğdayda bir sıkıntı oldu. Ekmeğe mayıs ayında zam geldi. 1.75’ti 2.50TL oldu. Bazı yerlerde 1.50’ydi 2 TL oldu. Buğday 3 TL oldu, ekmek 2 TL oldu.  Yaz aylarında buğday sorunu çözülüp, üretimi arttıkça 2-2.50 lira arasında buğday satılmaya başlandı. Peki, ekmek fiyatında neden düşme olmadı? Bu para kimin cebinde kaldı? Ya fabrikacının ya fırıncının cebinde ya da marketlerde kaldı. Konunun muhatapları buralarda adımlar atması gerekiyor. Gıda fiyatlarını düşürmek ülkeyi yönetenlerin asli işlerindendir. Kuralları güzel uyguladıkları takdirde özellikle gıda fiyatları geri gelecektir.”
“İSRAFIN ÖNÜNE GEÇERSEK, GIDA FİYATLARINI DÜŞÜREBİLİRİZ”
Kaya, Ticaret Müdürlüğü’nün hep marketlerde kontrol yaptığını hatırlatarak, “Bir sefer de gitsin galeriler de kontrol yapsın. Geçen sene 10 birimden satılan ürünün bu sene 20 birimden satılmasının bir açıklaması olması gerekiyor” dedi. Kaya, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Gıda fiyatları dünyada da ülkemizde de artıyor. Dünya nüfusu arttıkça ciddi şekilde tüketim artıyor. Biz de tüketim memleketi olduk. Tüketim ciddi şekilde ön plana çıkmaya başladı. Dünyanın belli kesiminde birçok ürüne insanlar ulaşamazken belli bir kesiminde de israflar ortaya çıkmaya başladı. Bakın gıda fiyatlarının artıyor olması konusunda ciddi bir konu olan ve hiç konuşulmayan sebeplerinden bir tanesi israftır. Biz bu israfın önüne geçtiğimizde gıda fiyatlarının artmasının önüne kısmen geçmiş olacağız. Biz bu israfın önüne geçtiğimiz de gıda maddelerine ulaşamayan kesimler ulaşmaya başlayacak belki de. Biz ve bizim bölgemizde insanlar gıdaya bir şekilde ulaşabiliyor ama dünyada ulaşamayan ülkeler var. Onlar da bu dünyaya senin benim kadar ortaklar. Her birey bu dünyaya ortak olarak düşünmemiz lazım.”
Kaya, sadece gıda fiyatlarının artmadığını, her şeyin fiyatının arttığını belirtti. Bu durumun sorgulanmadığını sadece gıda fiyatlarının sorgulandığını söyleyen Kaya sözlerini şöyle tamamladı: “Sadece gıda fiyatları mı artıyor? Nereye gidersen, nereye bakarsan onun fiyatı artıyor.  Her şey karaborsa olmuş gibi, kıtlık olmuş gibi fiyatları artıyor. Araba fiyatlarına bakıyorsun geçen seneyle bu sene arasında ciddi şekilde artış var, ekipman fiyatlarında ciddi şekilde artış var. Her şeyin fiyatı artıyor. Ülkemizde bizim insanlarımızın kullandığı tüketim maddesi varsa onların fiyatını belli seviyelerde tutmamız gerekiyor. İnsanların gelir seviyeleri ortada, her gelir seviyesinde insanın güzel yaşamasına olanak sağlamak istiyorsak, gıda fiyatlarıyla beraber ne kadar tüketim maddesi varsa hepsini kontrol altında tutmak bu ülkeyi yönetenlerin görevi olduğunu düşünüyorum. Ticaret Müdürlüğü hep marketlerde kontrol yapıyor. Bir sefer de gitsin galeriler de kontrol yapsın. Geçen sene 10 birimden satılan ürünün bu sene 20 birimden satılmasının bir açıklaması olması gerekiyor.”
Ogün İnal