Sağlık

’Aşıların oluşturduğu antikor herkeste standart değildir’

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener Kovid aşıları ile ilgili yürütülen dezenformasyonun altını çizerek aşılama ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener Kovid aşıları ile ilgili yürütülen dezenformasyonun altını çizerek aşılama ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Şener, ‘’Aşıların oluşturduğu antikor herkeste standart değildir. Bunun kişinin bağışıklık sistemi ile de ilişkili olduğunu unutmayın’’ dedi.

Pandemi sürecinden bu yana tartışma konusu olan Aşılama veAşı süreci hakkında değerlendirmelere yapan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ‘’Kovid 19 aşıları ile ilgili profesyonelce bir dezenformasyon yürütülüyor. Bunun kamuoyunda en çok sorgulanan kısmına açıklık getirmek lazım, aşılanmış olsanız bile korunmaya devam etmelisiniz. Peki neden?’’ derken sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı: “Aşıların oluşturduğu antikor herkeste standart değildir. Bunun kişinin bağışıklık sistemi ile de ilişkili olduğunu unutmayın, Aşı ile oluşan antikor yanıtının bir koruma süresi var. Çünkü antikor miktarı zamanla azalır. Aşılanmış, virüs pozitif olursanız aşısızlara göre daha az bile olsa virüs yayarsınız. Gelelim asıl dezenformasyona Covid 19 aşılarının bu konularda ki pozisyonunu bir başarısızlık olarak gündemde tutmak ya aşı+ bağışıklık konularında hiç bir fikri olmamak ya da art niyettir.  Grip aşısı her yıl olmanız gerekir, virüs değişime uğrar ama grip aşısı yine her yıl yüzbinlerce insanın ölümünü önler, Poliyo aşısı (çocuk felci) inaktif ( koldan yapılan) olanı vücutta enfeksiyonu önler ama bağırsakta çoğalmayı önlemez o yüzden ekstra ağızdan alınanı kullanılır. Ağızdan alınan ise bir süre atılımı devam eder, bu aşılar ile poliyo eradike olmuştur. Boğmaca aşısı; bakteriyi öldürmez ama toksin üretimini bloke eder, boğaza bakteri yerleşip, yayılabilir yıllardır başarı ile uygulanır. Rota virüs aşısı, ishali önlemez ama virüs miktarı üretimini azaltır ve tablo hafif geçer. Kızamık çok güçlü immün yanıt ile, virüsü ortamdan temizler ancak kendisi canlı bir aşıdır. Yani sanki zaten yıllardır olduğumuz aşılarda olmayan bir misyonu Covid 19 aşılarından beklememek gerekir.’’ şeklinde konuştu.
Aşılar ile ilgili ise konuşan Şener, “Ölümü önlüyor mu? Evet, Ağır hastalığı önlüyor mu? Evet, aşı etkinliği yüksek mi? Evet, aşınızı olup, korunmaya devam etmeliyiz. Toplumda yüzde 85 üstünde tam doz aşılı, veya sürü bağışıklığı gelişmesini başaran ülke olmadığına göre maske, mesafe gibi önlemlerden taviz vermeden aşınızı olun’’ dedi. Ayrıca gençlerde vakanın görülme oranının da arttığını hatırlatan Şener, ‘’Gençler aşınızı olun. Artık ağır hasta grubu 20’li yaşlara kadar indi. Güvenli alanda kalın’’ dedi.
 
İbrahim Akın Kazancı