Sağlık

’Hastalık, artık aşısızların hastalığı’

Covid 19’a karşı aşılamanın dışında gerçekleşen bir yöntemde geçtiğimiz günlerde, tanışılan Japonya'da, hafif semptom gösteren yeni tip Korona virüs (Covid-19) hastalarının tedavisi için 'Sotrovimab' ilacının kullanımı onaylandı.

Covid 19’a karşı aşılamanın dışında gerçekleşen bir yöntemde geçtiğimiz günlerde, tanışılan Japonya'da, hafif semptom gösteren yeni tip Korona virüs (Covid-19) hastalarının tedavisi için "Sotrovimab" ilacının kullanımı onaylandı. Gelişmeleri İşte Çanakkale Gazetesi için değerlendiren Dr.Özgür Çalım, bu ilaçların çeşitlenmesi durumunda aşıya yardımcı olarak kullanılabileceğini ifade etti. Ayrıca vakaların artık aşısızlar olduğunun altını çizerek, ‘’Hastalık, artık aşısızların hastalığı’’ dedi.

Covid sürecinde en çok merak edilen konulardan birisi aşılananın yanında ilaç ile koruyuculuk sağlanıp sağlanamayacağı konusuydu. Geçtiğimiz günlerde, tanışılan Japonya'da, hafif semptom gösteren yeni tip corona virüs (Covid-19) hastalarının tedavisi için "sotrovimab" ilacının kullanımı onaylandı. Buna göre Sağlık Bakanlığı uzman heyeti, İngiliz ilaç firması GlaxoSmithKline üretimi "sotrovimab" ilacının etkisi ve güvenliğini inceledi. Heyetin tavsiye kararı sonrası Bakanlık, "sotrovimab" ilacının hafif semptom gösteren Covid-19 hastalarının tedavisinde kullanılmasına yeşil ışık yaktı. Covid-19'u etkisizleştiren antikor içerdiği bilinen ve damar içinden uygulanan "sotrovimab" oksijen desteğine ihtiyaç duymayan hastaların tedavisinde kullanılacak. NHK, deniz aşırı klinik testlerinde ilacın, hastaneye kaldırılma ve ölüm risklerini yüzde 79 oranında düşürdüğünü aktardı. Eğer ilaç seri üretime geçerse aşı kullanımın yanında ilaç kullanımı da başlamış olacak bu gelişmeyi değerlendiren Doktor Özgür Çalım olumlu bir adım olduğunu bunun aşı olmayan kitleye hitap edebileceğini de umduğunu ifade etti.

“HASTANEYE YA AŞI OLMAYANLAR, YA DA AŞISINI TAMAMLAMAYANLAR GELİYOR”
Çalım vaka artması ve ilaç hakkında değerlendirmesinde, ‘’Biliyorsunuz vaka sayıları artmasının birinci sebebi bugün elimizdeki veriler gösteriyor ki, aşısını olmayan kitlenin aşı olmama konusunda inadından, şu an hastalık virüs pandemi ne derseniz deyin aşısızların Pandemisi artık ya aşı olmayanlar, ya da aşısını tamamlamayanlar vaka olarak hastaneler geliyor, çok az istisna aşılı olan var. Yoğun bakımlar zaten nerdeyse yüzde 99.9 aşı olmayanlar. Bu ilaç çabaları ve gelişmeleri umarım yaygınlaşır, bu da bir korucu yöntem olacaktır. Ki umarım artık aşı olmayacağım diye inat eden kitleler ilaç almam demez, Ateşi çıktığında ilaç alan, ağrısı olduğunda ilaç alan insanlar ben aşı olmam diyorlar cidden anlamakta zorlanıyoruz’’ dedi.

Son dönemde seri üretime çıkması beklenen Türkovac ile ilgili de değerlendiren Çalım, ‘’Yerli aşı hakkında ve bizim ülkemizde devam eden ilaç çalışmalarının da eğer hızlanması takdirde olumlu olacağını olası bir Ekim sonu Kasım başındaki vaka artışında yükselme gerçekleşirse belki aşı olmayanlar içinde etkili ilaçlar kullanılarak ve bunlar hastalık için olumlu etkilerini hissedebileceğiz, vaka sayıları hala yüksekken tek yapmamız gereken maske mesafeye dikkat etmek, bağışıklığımızı güçlü tutmak ‘’ şeklinde konuştu.

 Mevsimsel grip aşısı konusunda da değerlendirme yapan Çalım,‘’ Özellikle sert grip geçirenler onlar kendi bağışıklıklarını biliyorlar. Zor grip geçirenler muhakkak aşı olmalı bunun için sağlık ocaklarına gitmeli, fakat bağışıklığı iyi olan ve Covid aşısı olan aşılarını tamamlayanlar için olmazsa olmaz bir durum değil’’ dedi.
 
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı