Gündem

'Daha çok cana dokunmak için hayırseverlerden destek bekliyoruz'

4 Ekim Hayvan Hakları günü yaklaşırken, Çanakkale'de sokak hayvanları için mücadele eden Mor Pati Derneği hummalı çalışma içine girdi.

4 Ekim Hayvan Hakları günü yaklaşırken, Çanakkale'de sokak hayvanları için mücadele eden Mor Pati Derneği hummalı çalışma içine girdi.

Mor Pati Derneği Kurucusu Emine Akın çalışmalar hakkında İşte Çanakkale Gazetesi’ne bilgiler verdi. Akın, “Geçen sene 4 Ekim'de ilkini gerçekleştirdiğimiz kırsal alan beslemesini bu sene de yapmayı planlıyoruz. 3 Ekim Pazar günü dernek üyelerimiz ve gönüllülerimiz ile birlikte Çanakkale'nin köylerini ve dağlarını gezerek besleme etkinliği gerçekleştireceğiz.  Daha çok cana dokunabilmek adına her zaman maddi manevi bütün desteklere ihtiyacı var. Hayırseverlerden bu konuda destek istiyoruz” dedi.

 4 Ekim Hayvan hakları günü ile ilgili neler söylemek istersiniz?
 1-4 Ekim hayvanları koruma günü toplumda farkındalık oluşması açısından çok önemli yoksa bizim için her gün onların günü, Dünya’da bizden başka canlıların da olduğu ve bazı insanların kabul etmekte zorlansa da onların da haklarının olduğunu göstermek ve duyurmak açısından bu günü özel bir gün olarak düşünüyoruz. Geçen sene 4 Ekim'de ilkini gerçekleştirdiğimiz kırsal alan beslemesini bu sene de yapmayı planlıyoruz. 3 Ekim Pazar günü dernek üyelerimiz ve gönüllülerimiz ile birlikte Çanakkale'nin köylerini ve dağlarını gezerek besleme etkinliği gerçekleştireceğiz. Tüm hayvan sever dostlarımızı aramızda olmaya davet ediyoruz. Ayrıca bu etkinlikte kullanılmak üzere bol miktarda mamaya ihtiyacımız var. Çanakkaleli hayvan severlerin etkinliğe katılamasalar bile mama göndererek bizimle olmalarını istiyoruz.

Sokak hayvanlarına karşı acımasız ve zalimce davrananlara karşı ne yapmalıyız. Hayvan hakları yasası meclisten geçen yasayı yeterli buluyor musunuz?
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki sokakta yaşayan savunmasız canlara acımazsızca davranan kişilerin, eninde sonunda içlerindeki şiddeti küçük çocuklara, kadınlara yönelttiğini çok iyi biliyoruz bu nedenle hayvanlara yapılan kötü bir davranışa sessiz kalanlar bilsinler ki yarın çok farklı bir şekilde karşılarına çıkabilir. Temiz toplum temiz bir vicdandan geçer. Kötü bir muamele ile karşılaşan kişiler bu durumu mutlaka kolluk kuvvetlerine ve Doğa Koruma Müdürlüğüne bildirmelidir. Yeni düzenlenen hayvan hakları yasasını caydırıcılık açısından yeterli bulmuyoruz. Evet belli bir aşama kaydedildi ama verilen cezalar ve kurumlara getirilen sorumluluklar yeterli değil. Ayrıca deney hayvanları, hayvanat bahçeleri, hayvan satışları gibi birçok konuda yapılan düzenlemeleri asla tasvip etmiyoruz.

Sokakta yaşayan hayvanlara karşı sosyal sorumluluk faaliyetleri sürdüren bir dernek olarak, kış aylarında hayvanlar için yuvalar yaptınız bunun hakkında bilgi verir misiniz?
 3-25 Eylül’de Rotary Park’ta sokak çocuklarımızı kışa hazırlamak adına kulübeler yaptık, geçen seneki kar felaketinden sonra yaşadığımız travmaları yaşamamak adına harika bir etkinlik yaptık. Kadın erkek çocuk genç yaşlı birçok can dostu bize eşlik etti. Belki daha önce eline hiç çekiç almamış kişiler bu etkinlikte dostlarımız için ter döktü. Hepsine sonsuz teşekkür ediyoruz. Ayrıca hem kulübelerin yapımı için gerekli malzemelerin toparlanmasında hem de nakliyesinde destek veren kurumlar ve şirketler oldu. Başta Sayın Valimiz olmak üzere Doğa Koruma Müdürlüğüne,  Çanakkale Belediyesi'ne, Kepez Belediyesine, İsko, Ersoy Gıda ve Doğal Mermer ve Dardanel şirketlerine çok teşekkür ediyoruz.
 
Çanakkale Mor pati Derneği'nin daha çok cana dokunabilmek adına her zaman maddi manevi bütün desteklere ihtiyacı var. Bugüne kadar birçok yaralı ve kazalı veya hasta ihbarını aldığımız çok canı klinikte tedaviye aldırdık. Klinik borçlarımız çok birikti. Yeni canları kurtarabilmemiz için borç yükümüzü azaltmaya ihtiyacımız var. Hayırseverlerden bu konuda destek istiyoruz. Ayrıca 3 Ekimde yapacağımız kırsal alan besleme etkinliği için kedi ve köpek mamalara talibiz. Destek vermek isteyenler bize Facebook ve İnstagram hesaplarımızdan ulaşabilirler. Facebook: Çanakkale Mor pati Derneği, instagram :canakkale.morpati Şimdiden herkese çok teşekkür ediyoruz.

 Mor Patinin daha büyük bir hedefi ve projesi var mı? Nelerdir?
 Derneğimiz Mor Pati her zaman daha büyük hedef ve projelerin peşinden koşmaktadır. Bazı projeler var ki bunlar zaten hedeflediğimiz her daim olması ve yapılması gereken devamlılık arz eden projelerden biridir. Bunu şöyle açıklayabiliriz; sahipsiz hayvanların beslenme, bakım ve tedavilerine öncülük etmek, kamuoyunun ilgisini bu hayvanlara çekmek için uğraş vermekteyiz vermeye de devam edeceğiz. Gücünü tüm canlıları seven birey, kuruluş ve kamu otoritelerinden alan derneğimiz, hayvan haklarının ilgili yasalarda olması gerektiği gibi yer alması devamlı projelerimizdendir.
“Her Zaman Canlarımızın Yanındayız ve Hayat Kurtarıyoruz” projemizle saha beslemeleri, yardım talepleri ve derneğimize gelen ihbarlar ile tespit edilen tedavi, besleme ve bakıma ihtiyacı olan sahipsiz hayvanların hayatlarını kurtarmayı amaçlıyoruz. Engelli, sürekli bakıma muhtaç, yaşlanmış canlarımız için “Cennet Yaşam Yeri” isimli projemiz ile bu canlarımızı hayatlarının sonuna kadar korumamız altında tutarak onlara sıcak, aç kalmayacakları, takip edilebilecekleri bir alan oluşturmayı istiyoruz.
 
4 Ekim Hayvan Hakları Günü Nasıl Başladı?
Hayvanları korumak ve bu konuda farkındalık yaratmak için 1931 yılında Floransa’da kabul edilen Hayvanları Koruma Günü, her yıl 4 Ekim tarihinde kutlanıyor. Her yıl 4 Ekim’de dünyayı paylaştığımız dostlarımızın, hayvanların günü olarak kutlanıyor. Hayvan dostları ilk kez İngiltere'de 1822 yılında; hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını, daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği'ni kurdular ve ardından ilerleyen tarihlerde 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü olarak kutlanmaya başlandı. Hayvan haklarını korumak isteyen kişiler 1822 yılında İngiltere de bir araya gelerek ilk hayvan koruma birliğini kurarlar. Ülkemizde Hayvanları Koruma Derneği 1908 yılında kuruldu. Aynı amaçla dernekler birleşerek Hollanda’nın başkenti Lahey’de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu’nu oluşturdular. 1931 yılında Floransa’da toplanan bu kuruluş dünya üzerinde yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek üzere 4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü ilan etti. Bu günün amacı; evrende insanlardan başka canlılar olduğunu anlamak, onların yaşam alanlarına müdahale etmemek, yaşama hakkına saygı duymaktır. Evde beslenen hayvanlara merhametli davranmak, koruyup kollamak, iyi koşullarda beslenmeleri, duyarlı davranılması konusunda farkındalık yaratmaktır.
 
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı