Sağlık

“Yoğun bakım servisinde yatanların neredeyse tamamı aşısız”

Pandemi sürecinde gelişmeler hakkında değerlendirme yapan Bilim Kurulu Üyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener aşının önemine dikkat çekti.


Pandemi sürecinde gelişmeler hakkında değerlendirme yapan Bilim Kurulu Üyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener aşının önemine dikkat çekti.
Şener, Görev yaptığım hastanede Kovid-19 yoğun bakım servisinde yatan hastaların neredeyse tamamı aşısız. Yatan kişilerin yüzde 25'i ise 20-25 yaş grubu arasındaki gençlerden oluşuyor. Kovid-19 servisinde ise yaklaşık 4 hastadan biri 30 yaş altında. Bu hastaların yüzde 90'ı aşılanmadıkları için pişman olduklarını, tedavilerinin tamamlanıp aşı olma zamanlarının geldiği zaman hemen aşı olacaklarını söylüyor" dedi
Şener, “Aşı karşıtlığı yapanların hiç birisi samimi olarak karşıt görüşte değil. Bir kısmı işin goy goyunda, bir kısmı “gırgırında bir kısmı da siyasetinde, ateş düştüğü yeri yakıyor. Aşınızı olun’’ dedi.  Pandemi sürecinde mRNA aşıları hakkında da değerlendirme yapan Bilim Kurulu Üyesi Alper Şener, ‘’ mRNA aşılarında üçüncü doz kimlere gerekli tartışmasına ışık tutacak bir çalışma, sağlık çalışanlarında antikor takibi yapılmış, antikor aylar içinde azalıyor, ama nAb kısmı ( size göre sağda)- asıl virüsü bloke eden kısım belli bir süre sonra sabit kalıyor. Erkek cinsiyette, yaşlılar ( 65 yaş), bağışıklık sistemi sıkıntılı olanlarda çok düşmüş, Sonuç: m RNA aşılarında yaygın üçüncü doz kullanımı değil ama, FDA’in önerileri arasına aldığı gibi, 65 yaş üstü, 50-64 yaş + yandaş hastalık, bağışıklığı baskılanmış ( özellikle organ nakli), hastalıkla iç içe çalışanlar,  sağlık çalışanı, öğretmen gibi gruplara gerekli, İnaktif aşıda ise (kişisel görüş) durum biraz farklı bunlara yaygın 3. doz şart gibi duruyor’’ dedi.
Yoğun bakım verileri hakkında değerlendirme yapan Alper Şener, "Özellikle 20-25 yaş arasındaki gençlerin hastaneye ve yoğun bakım servisine yatış oranları beklenenin üstünde olmaya başladı. Görev yaptığım hastanede Kovid-19 yoğun bakım servisinde yatan hastaların neredeyse tamamı aşısız. Yatan kişilerin yüzde 25'i ise 20-25 yaş grubu arasındaki gençlerden oluşuyor. Kovid-19 servisinde ise yaklaşık 4 hastadan biri 30 yaş altında. Bu hastaların yüzde 90'ı aşılanmadıkları için pişman olduklarını, tedavilerinin tamamlanıp aşı olma zamanlarının geldiği zaman hemen aşı olacaklarını söylüyor." dedi. Şener, üniversitelerin açılmasıyla genç nüfus arasındaki hareketliliğin artmasının vaka sayılarının yükselmesine neden olabileceğine işaret ederek, bazı gençlerin Kovid-19'un kendilerine zarar vermeyeceği, bazılarının da "tek doz beni korur" gibi bir düşüncede olduğunu dile getirdi. Bilimsel sonuçların ise bu düşüncenin doğru olmadığını gösterdiğini vurgulayan Şener, "Kimse gençliğine güvenmemeli. Kovid-19 olabileceklerini akıllarının bir köşesinde tutmalılar. Çift doz aşı yaptıran kişilerin bu hastalığı daha rahat geçirdikleri ortada. Gençler hastalığı geçirseler bile uzun vadede akciğerlerinde bazı sorunlara neden olabiliyor. Mesela 6 ay boyunca nefes darlığı hissedebiliyor" ifadelerini kullandı
İbrahim Akın Kazancı