Gündem

Kabotaj Bayramı kutlandı

Çanakkale Liman Başkanlığı, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 93’üncü yıl dönümü kutlamaları kapsamında, bir dizi etkinlik düzenledi. Kutlamalar, Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen çelenk sunma töreni ile başladı.

“Denizcilik kültürünü aşılamak istiyoruz”
Törenin ardından protokol ve tören katılımcıları,‘Alınteri 8’ feribotu ile açılarak, deniz şehitleri adına Çanakkale Boğazı’na çelenk bıraktı. Öte yandan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne bağlı römorkörler boğazda su gösterisi gerçekleştirdi.

Çanakkale Liman Başkanı İsmail Gümüş yaptığı açılış konuşmasında, “Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılı olan 2023’e kadar 1 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına; denizcilik kültürünü aşılamak, denizci millet, denizci ülke hedefine ulaşmak, insanımızın yüzünü denize çevirerek, ufkun ötesini görmelerini sağlamak amacıyla Amatör Denizcilik Belgesi vereceğiz. Şuana kadar Çanakkale Liman Başkanlığımızca 12 bin 548 kişiye belge düzenlendi” dedi.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 93’üncü yıl dönümü kutlamaları Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen resmi tören ile başladı.
Törene, Çanakkale Vali Yardımcısı Celil Ateşoğlu, Çanakkale Liman Başkanı İsmail Gümüş, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay,  Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Levent Kerim Uça, daire amirleri, müdürler ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Tören, Çanakkale Liman Başkanı İsmail Gümüş’ün Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile devam eden program, Çanakkale Liman Başkanı İsmail Gümüş’ün günün anlam ve önemine ilişkin yapmış olduğu konuşması ile devam etti.
Açılış konuşmasını yapan Çanakkale Liman Başkanı İsmail Gümüş, “1935 yılından itibaren kutlamaya başladığımız Kabotaj Bayramı, 2007 yılından itibaren Denizcilik Müsteşarlığı tarafından alınan bir kararla Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak kutlanılmaya başlandı. Üstelik sadece bir gün değil, 1 hafta kutlanılan bir bayramımız var. Kabotaj bir devletin kendi limanları arasında yük ve yolcu taşıma hakkıdır. 20 Nisan 1926 tarihin de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen bir kanunla Türklere ait olamayan gemilerin Türkiye sahillerinde yük ve yolcu taşımalarının önüne geçilmiştir. Bu nedenle Kabotaj Bayramı’nı bütün halkımızla daha büyük coşkuyla kutlamaktayız. Denize dönen her yüz ve her gönül bu ülke için büyük kazançtır. Çünkü deniz bereket ve refah demektir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, denizcilikle ilgili birçok çalışma yapılmaktadır. Bunlardan biri de Türk bayraklı gemilerin yurtdışında tutulmalarını azaltılmasıyla ilgili kararlılıkla yürütülen çalışmalardır.  Bunun sonucunda 2009 yılında beyaz listeye geçilmiştir. Bu başarı sayesinde Türk deniz ticaret filosunun uluslararası alanda itibarı artarak, avantajlı konuma gelinmiştir. Bu bağlamda şuan için toplam filomuz; 13 bin 746 adet gemimiz vardır. Bağlama kütüğüne kayıtlı toplam tekne sayımız ise 101 bin 734 âdete ulaşmıştır. Buraya dikkatinizi çekerim 2017 tarihli yürürlüğe giren 6770 sayılı kanun ile Türk bayrağına geçiş teşvik edilerek, yabancı bayraktan Türk bayrağına geçen özel tekne sayısı artarak 7 bin 516 âdete ulaşmıştır. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılı olan 2023’e kadar 1 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına; denizcilik kültürünü aşılamak, denizci millet, denizci ülke hedefine ulaşmak, insanımızın yüzünü denize çevirerek, ufkun ötesini görmelerini sağlamak amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Mehmet Cahit Turhan tarafından amatör denizcilik ve eğitim projesi başlatılmış, şuana kadar Çanakkale Liman Başkanlığımızca 12 bin 548 kişiye, Türkiye genelinde ise yaklaşık 550 bin kişiye eğitim ve sınav yapılarak, Amatör Denizci Belgesi düzenlenmiştir. Bakanlığımız Deniz Ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün talimatı ile Türkiye genelinde şuana kadar bin 185 kişiye özel tekne belgesi düzenlenerek, bağlama kütüğü kayıtları yapılmıştır. Ayrıca 1 Temmuz 2019 itibarıyla kısa mesafe telsiz eğitim ve sınavlarının başlayacağını buradan müjdelemek istiyorum. Bu duygu ve düşüncelerle 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ülkemize ve Türk denizcilerine hayırlı olmasını diler, bayramımızın kutlanmasında maddi ve manevi desteği sağlayan, emeği geçen tüm kurum, kuruluşlara ve fedakar  denizcilere şükranlarımı sunarım” ifadelerini kullandı.
Günün anlam ve önemi ilişkin yapılan konuşmanın ardından protokol ve tören katılımcıları,‘Alınteri 8’ feribotu ile açılarak, deniz şehitleri adına Çanakkale Boğazı’na çelenk bıraktı. Öte yandan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne bağlı römorkörler boğazda su gösterisi gerçekleştirdi.

Dilek Akşen