Ekonomi

“Enflasyonun düşmesi için yapısal reformlar gerekiyor”

Piyasalarda en fazla konuşulan konuların başında gelen dövizdeki artış üzerine Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini 8,92'den 9,22'ye, enflasyon tahminini ise yüzde 16,74'ten yüzde 17,63'e yükseltti.

Piyasalarda en fazla konuşulan konuların başında gelen dövizdeki artış üzerine Merkez Bankası yıl sonu dolar tahminini 8,92'den 9,22'ye, enflasyon tahminini ise yüzde 16,74'ten yüzde 17,63'e yükseltti. Yükselen beklentiler üzerine gazetemize değerlendirmen yapan Finans uzmanı Ömer Karabay, “Merkez Bankası tahminleri daha değişecek” dedi.
 
Enflasyonun düşmesi için gereklilikleri anlatan Karabay, ‘’Yapısal reformlar gerekiyor. Üretimi arttırmak için üretim maliyetleri düşmesi gerekiyor. Bu ticaretten başlayarak, tarımda, sanayide ve turizmde vergilerin tekrar güncellenmesinden geçiyor. Diğer bir yatırım araçları düzenlenmeli bunlar elbette ekonomik bir değişime sebep olur. Bu değişim enflasyon düşme ihtimali sağlayacak’’ şeklinde konuştu
Son bir haftadır piyasalarda devam eden yüksek döviz artış hızından dolayı, merkez bankası yeni döviz ve enflasyon tahminini açıkladı. Merkez Bankası reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve profesyonellerden oluşan 52 katılımcıyla gerçekleştirdiği "2021 yılı Ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anketini yayımladı. Buna göre yılsonu dolar beklentisi 9,22 TL'ye, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 17,63'e çıkarıldı. Piyasalarda artan faiz beklentileri hakkında değerlendirme yapan ’’ Bu tahminler yılsonuna kadar çok değişeceğini ifade ederek enflasyon ve döviz aynı doğruda güdümlü hareket ediyor’’ dedi.
Ömer Karabay, ‘’Fiyat istikrarında en önemli etkenlerden biri olan enflasyon ve döviz beklentileri yer alıyor. Döviz yüksek düzeyde artış yaşarken, bu dolaylı olarak enflasyonu yukarı doğru itiyor. Dikkat ederseniz dolar ve enflasyonun ortak noktası ikisi de artıyor. Dolar artıyor, etiketlere yansıyor. Bu tahminlerde aslında kalıcı yılsonuna kadar beklenecek tahmin değil dolayısı ile bu tahminlerde değişecektir. Piyasalarda elbette diğer ülkelerde gerçekleşen finans hareketlerinin etkisi var. Bu etkilerden birisi ABD’nin merkez bankası Fed kararları ile dövizin ABD’ye gidiyor’’ dedi.
Enflasyonun düşmesi için gereklilikleri anlatan Karabay, ‘’Yapısal reformlar gerekiyor. Üretimi arttırmak için üretim maliyetleri düşmesi gerekiyor. Bu ticaretten başlayarak, tarımda, sanayide ve turizmde vergilerin tekrar güncellenmesinden geçiyor. Diğer bir yatırım araçları düzenlenmeli bunlar elbette ekonomik bir değişime sebep olur. Bu değişim enflasyon düşme ihtimali sağlayacak.’’ şeklinde konuştu.
 
Merkez Bankası açıkladı açıkladığı ankette yeni dolar, faiz ve enflasyon beklentilerini açıkladığı veriler de şu şekilde oldu.
Cari yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 16,74 iken bu anket döneminde yüzde 17,63'e yükseldi. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 12,94'ten yüzde 13,91'e, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 10,71'den yüzde 11,27'ye çıktı.Cari yıl sonu dolar beklentisi bir önceki anket döneminde 8,92 TL iken, bu anket döneminde 9,22 TL'ye geriledi. 12 ay sonrası dolar beklentisi ise bir önceki anket döneminde 9,56 TL iken bu anket döneminde 10,01 TL'ye çıktı.
GSYH 2021 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 8,2 iken bu anket döneminde yüzde 8,9 oldu. 2022 büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi yüzde 4,2'de sabit kaldı.
BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi ve TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi yüzde 19 olarak gerçekleşti.
 
Özel Haber: İbrahim Akın Kazancı