Pandemi sürecinde son dönemde hızla ilerleyen aşı çalışmalarına rağmen, vaka sayıları hala artıyor. Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de vaka artışı son 3 haftadır var. Peki ama vakalar aşılama rağmen neden artar? Konu hakkında değerlendirme yapan Doktor Özgür Çalım,‘’2. doz aşılamada birçok kent mavi, ama ya 3.doz aşılamada durum ne onu sormak lazım’’ dedi.
Son süreçte artan Covid vaka sayıları başta sağlık personelleri olmak üzere herkesi tedirgin ediyor. Peki ama vaka sayıları aşılamaya rağmen neden artıyor. Son 1 haftada vaka sayıları 30 bin seviyelerinde olması, aşılamada yüksek oranlara ulaşılmasına rağmen vaka sayısı artışı tereddütleri ve soruları beraberinde getiriyor. Öyle ki Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan tabloda, aşılama verilerine de yer verildi. En az 1 doz aşı olmuş 18 yaş üzeri nüfusu kapsayan verilere göre Türkiye'de 1. doz aşılama oranı ortalama yüzde 88,29 oldu. 2. doz ortalaması yüzde 75,91 olurken 1., 2. ve 3. doz aşısını yaptıran vatandaş sayısı toplamda 113 milyon 709 bin 533'ye yükseldi. Bu verilere göre vaka sayısının artmasında tamamlayıcı aşı olmayanlar ve 3. doz aşı sırası gelenlerin olmadığı gibi nedenler var.
Çalım, ‘’Vakalar artıyor. Aşılama oranı yüksek olmasına rağmen, vaka sayısının artması elbette kolay anlaşılmıyor. Ama aslında açıklamak da gayet kolay, çünkü 3. doz aşı yaptırmayanlar bir hayli fazla. Dikkat ederseniz 2. doz Sinovac olup Biontech aşısı olmayanlarda koruyuculuk düşük, bir de bir doz olup ikinci doz aşı olmayanlar var. Yakın zamanda Biotech olanların önümüzdeki günlerde hatırlatma dozu gündeme gelecektir. Çünkü 6 ve 8 ay arasında bağışıklık çok büyük oranda düşeceğinden bu konuda dikkat edilmeli’’ dedi.
“SİZ HASTA OLMUYORSUNUZ DİYE VAKALAR BİTMEDİ”
Vakaların sürekli artmasına rağmen Pandemi’nin bitmiş gibi davranılmasına da Çalım, ‘’Virüs bitti gibi bir düşünce içerisinde olanlara da bir şey hatırlatmak gerekir. Siz hasta olmuyorsunuz diye vakalar bitmedi. Hastaneler hala vaka ağırlıyor. Sadece geçen yıl gibi yoğun bakım oranları yüksek düzeyde değil, maske mesafe kurallarına uyan yok ‘’ dedi.
Bir diğer başlıkta obezlerin aşılama gereklilikleri Bilim Kurulu Üyesi ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, 12 yaş üstü obez ya da aşırı kilolu bireylerin mutlaka aşı yaptırması gerektiğinin altını çizerek, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, koronavirüs (Kovid-19) salgınında vaka sayısının artmaya devam ettiğini belirtti. Erişkinlerde olduğu kadar 15-18 yaş grubundaki çocuklarda da hastalığın ilk zamanlara göre daha fazla görülmeye başladığını ifade eden Şener, Kovid-19 teşhisiyle hastaneye yatan bu yaş grubundakilerin önemli bölümünün aşırı kilolu veya obez sınırında olan gençler olduğuna dikkati çekti. Bu yaş grubunda obezitenin risk faktörü olmasının kendileri için sürpriz olmadığını anlatan Şener, şunları söyledi: "Bu kişilerin, aktif diyabetleri, şeker hastalığı olmasa bile buna eğilimleri oluyor. Bu hasta grubundaki kişilerde sadece Kovid-19'a değil tüm enfeksiyonlara meyil var. Obezlerde kilodan kaynaklı ortaya çıkan solunum sıkıntısının daha ağır olması ya da solunum sıkıntısının hızlı ilerlemesi, aniden kötüleşmesi söz konusu. Bu nedenle ekstra dikkatli olmaları gerekir."
Obezlerin kesinlikle aşılanması gerektiğini belirten Şener, "Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi ve Sağlık Bakanlığının veri tabanına baktığımız zaman kilolu bireyler, neredeyse 65 yaş üstü bireyler kadar riskli durumdalar. Yoğun bakıma yatış oranı yüksek. Dolayısıyla 12 yaş üstü obez ya da aşırı kilolu bireylerin mutlaka aşı yaptırması gerekiyor. Kovid-19 salgını sürecinde önümüz kış dönemi olduğu için obezlerin özel olarak aşılanması gerekiyor" şeklinde konuştu.
İbrahim Akın Kazancı