Siyaset

“Bir yandan yapıp, bir yandan yıkmayalım”

Kasım ayı il genel meclisi toplantıları devam ediyor. Ay sonuna kadar sürecek olan toplantıların 3’ncü oturumunda köylere kanalizasyon ve fosseptik yapımı ile ilgili komisyon raporlarına ret oyu veren Bağımsız İl Genel Meclisi üyesi Erdal Gürel’in konuşması damga vurdu.

Kasım ayı il genel meclisi toplantıları devam ediyor. Ay sonuna kadar sürecek olan toplantıların 3’ncü oturumunda köylere kanalizasyon ve fosseptik yapımı ile ilgili komisyon raporlarına ret oyu veren Bağımsız İl Genel Meclisi üyesi Erdal Gürel’in konuşması damga vurdu. Gürel köylere arıtmasız kanalizasyon ve fosseptik yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, “Kurumsal fosseptik sistemi köylerde hayata geçmeli, böylelikle sürekli yapboz yakmak zorunda kalmayız” dedi

ÜST YAPISI BİTEN KÖYLERDE KANALİZASYON VE FOSEPTİK NEDENİ İLE YAPBOZ YAPILMASIN
İl Genel Meclisi Kasım ayı 3. bileşimi, 1.Oturumu yapıldı. 3. Bileşimi yoklama ve açılışın ardından Meclis üyeleri tarafından meclise verilen iki önerge okunarak gündeme ilave edildi. Ardından Kasım ayı 2’nci birleşimine ait tutanağın görüşülmesine geçildi. Meclis gündeminin 5’nci gündem maddesinde ise 17 komisyon raporu görüşülerek oylandı. Komisyon raporlarının görüşülmesi sırasında, köylerin kanalizasyon şebekesi ve fosseptik yapımı ile ilgili komisyon raporlarının görüşülmesi maddesinde söz alan İl Genel Meclisi Bağımsız Üyesi Erdal Gürel arıtma olmadıktan sonra köylere kanalizasyon ya da fosseptik yapılmasının doğru olmayacağını ifade ederek, “Bu konu çok önemli. Daha öncede meclisimizde bu konu ile ilgili bir gündem oluşmuştu. Kanalizasyonlar ve fosseptik yapımı ile ilgili komisyon raporlarına ret oyu vermemin nedeni anlatmak isterim. Kanalizasyon çok ciddi bir problem olduğu hepimiz tarafından aşikar. Üstüne basa basa Sayın Vali’mizden ve idaremizden, değerli meclisimizden ve komisyonlarımızdan talebim şu yönde olacaktır. Kırsalda yaptığımız kanalizasyon hizmetlerinin maalesef arıtma sistemleri ile ilgili bir takım sıkıntılar söz konusu. Dolayısı ile köylerimizin bir çoğunun üst yapı problemleri halledilmiş yani çözülmüş durumda. birçok köyümüze parke taş döşenmiş ve asfaltlama çalışması yapılmıştır. Bu köylerde kanalizasyon ile ilgili yapılan işlerde birincisi üst yapıyı yeni yapılmış sorunsuz üst yapıyı yok ediyoruz. Bu köylerde kanalizasyon çalışmasının ardından yine üst yapı ile ilgili bir çalışmaya ihtiyaç olacak.  İki yaptığımız kanalizasyon çalışmasını arıtma sistemi olmadan hayata geçirmek zorunda kalıyoruz, çünkü arıtma sistemlerinin maliyeti çok yüksek. Köylerin gelirleri olmadığı için bu köylere idare tarafından arıtma sistemi yapılsa dahi bu arıtma sisteminin bütçesinin olmadığından dolayı köylünün bu sistemin giderlerini karşılamasının mümkün değil. Dolayısı ile biz ne yapıyoruz? Köydeki fosseptikleri topluyoruz hepsini toplu halde bir dereye akıtıyoruz. Tamamen çevre felaketi oluşturuyoruz. Bu durum ortadayken kanalizasyon ve fosseptik ile alakalı ya kurumsal fosseptik sistemi köylerde hayata geçmeli ya da bunların bireysel fosseptik sistemi ile köyde bertaraf yapılmalı. Ben böyle daha doğru bir yatırım olacağını düşünüyorum” dedi.  Gürel Çanakkale Belediyesi ve sarıcaya kanalizasyonları dökülen 4 köy ile ilgili olarak bilgi almak için de “Bu konu Çanakkale belediyesi ile İl Özel idaresi arasında yapılması planlanan protokol ile ilgili bir yol alındımı, bu konuda hangi aşamadayız?” diye sordu. Güzelin sorusuna ilgili daire müdürü,” Çanakkale Belediyesi bu dört köyün ürettiği atıksu miktarını belirleyerek atık su için en düşük atıksu berteraf bedeli belirleyecek ve protokol imzalanacak” açıklamasını yaptı.
Ogün İnal