Siyaset

‘’A’dan Z’ye yanlış bir sistem, yüzde 50+1 meselesi değil ki’’

Geçtiğimiz hafta ulusal bir televizyon programına konuk olan CHP Genel Başkan yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek siyasetin en çok konuştuğu 50+1 tartışmasına yönelik açıklama yaptı.

Geçtiğimiz hafta ulusal bir televizyon programına konuk olan CHP Genel Başkan yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek siyasetin en çok konuştuğu 50+1 tartışmasına yönelik açıklama yaptı.

Erkek, “Öyle bir tabloya geldik. Anayasa hukukçuları buna Monokrasi diyor. Bu zaten A’dan Z’ye yanlış bir sistem, yüzde 50+1 meselesi değil ki tek başına, A’dan Z’ye yanlış. Çok samimi söylüyorum, bir tükenmişliğin göstergesi sistem iflas etti. Yönetemiyorlar ilk seçimde Cumhur İttifakının ve Erdoğan’ın saf çoğunluğu olabilmesi mümkün değil’’ ifadelerini kullandı.


Siyasetin gündemi son günlerde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin üçüncü yılında cumhurbaşkanı seçilebilmek için gerekli yüzde 50+1 oy oranında değişikliği konuşuyor. Tartışma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile yaptığı görüşmenin ardından başlamıştı.
Bu konuda değerlendirmeler yapan geçtiğimiz günlerde ulusal bir televizyon programında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adalet ve Seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek; ‘’Bu Anayasa çalışması geldiğinde ben Anayasa Komisyonu üyesiydim Sayın Şentop’ta Anayasa Komisyonu Başkanıydı. Orta tabii çok sert tartışmalarda oldu. Olmaması gerek yaşanmaması gereken şeylerde yaşandı. Tutanaklarda mevcuttur. Söylediğimiz her şeye de ve bütün tespitlerde haklı çıktık. Anlattık çok samimi söylüyorum en başta bir hukukçu olarak söylüyorum. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi adı altında, ki neden Cumhurbaşkanı hükümet sistemi dendi buna, bizde Cumhurbaşkanlığı yüce bir makamdır devlet geleneğimizde, aslında başkan denecekti. Ama referandumda risk yaşamamak için Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi adı kondu. Literatürde böyle bir sistem yok biliyorsunuz. Bunun adı altında bir sistemsizlik yaşandı. Bugün hiçbir denge denetlemenin olmadığı bir sistemsizlik ile karşı karşıyayız. Hiçbir denetlememenin olmadığı denge denetlemenin olmadığı bir sistem ile karşı karşıyayız.  Bir memlekette yönetenler hükümet, hesap vermiyorsa Şeffaflık yoksa zaten orada demokrasi yok. Öyle bir tabloya geldik. Anayasa hukukçuları buna Monokrasi diyor. Bu zaten A’dan Z’ye yanlış bir sistem, yüzde 50+1 meselesi değil ki tek başına, A’dan Z’ye yanlış. Çok samimi söylüyorum, bir tükenmişliğin göstergesi sistem iflas etti. Yönetemiyorlar ilk seçimde Cumhur İttifakının ve Erdoğan’ın saf çoğunluğu olabilmesi mümkün değil, Şimdi bu sistemde seçime gideceğiz. Maalesef söylüyorum üzülerek söylüyorum, suiistimalci bir Anayasa değişikliği yapıldı. Ve şimdi bu ayaklarına dolandı. Bu sistemle gideceğiz. Çünkü iktidarında muhalefetinde mecliste bir Anayasa değişikliği yapma şansı yok’’ ifadelerini kullandı.

Bir süredir tartışılan CHP Genel Başkanı  Kemal KIlıçdaroğlu’nun ortaya attığı Helalleşme konusunda ise Muharrem Erkek; ‘’Öncelikle şunu vurgulamak istiyorum. Genel Başkanımızın, bu helalleşme çağrısı aslında çok önemli bir toplumsal barış çağrısı, bu sadece CHP Genel Başkanının helalleşme çağrısı değil, Genel Başkanımız birçok konuda bunu vurgulardı. Biz etnik kökeni, inancı, yaşam tarzı ne olursa olsun hiçbir kişiyi ötekileştirmeyeceğiz. 83 milyon barış içerisinden huzur içeresinde yaşayacağız derdi. Demeye de devam ediyor. Helalleşme aslında toplumsal bir barış, bu topraklarda toplumun her kesimi, birçok acılar yaşadı bu bir gerçek. Biz başkalarının acılarını görmeden yaşamadan toplumsal barışı görebilir miyiz edebilir miyiz, Demokrasinin öznesi insandır. Türk-Kürt dememiş, Alevi-Sünni dememiş, Müslüman Hristiyan dememiş, Zengin, yoksul dememiş insan demiş ve bizim Anadolu kültürümüzde barış yok mu hoşgörü yok mu helalleşme yok mu, Bizim Anadolu kültürümüzde Hacıbektaş, Yunus Emre, Mevlana yok mu?, Yunus Emre ne güzel söylemiş. ‘’Adımız miskindir bizim, düşmanımız kindir bizim’ ’Mevlâna ne güzel demiş, ‘’Bizim dergahımız ümitsizlik dergâhı değildir demiş, yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel’’ bunları şunun için söylemek istiyorum. Bizi kutuplaşma girdabına sokmak istiyorum. Ve bu kutuplaşma girdabında birbirimiz anlayamıyoruz. Dinleyemiyoruz Bu kutuplaşma girdabından çıkmamız lazım’’ dedi.

Türkiye’deki ekonomik gelişmeleri değerlendiren Erkek bu konuda ise; ‘’1876’yı temel alırsak, 150 yıllık bir Anayasal geleneğin siyasi birikimin 1 günde, çöpe atılmasını akıl olarak nitelendirmek istemiyorum. Millet değiştirecek şimdi, Maalesef suiistimalci bir anayasa değişikliği, Osmanlı Türk Anayasacılığının bütün birikimi, demokratik hukuk devletinden köklü bir kopuş ile maalesef bugünlere geldi sonuç ne ekonomik buhran, 18 Mayıs 2021’de buhrandan çıkış çağrısı yaptı genel bakanımız 16 maddelik, İçinde merkez bankası da var. Ekonomik kurumların bağımsızlığını sağlayın tavsiyesi de var. Kamuda israfa son verin çağrısı da var. 16 Maddelik buhrandan çıkış, Ekonomik sosyal konseyi toplası da var. Bunların maalesef hiçbiri uygulanmadı. Hala daha faizde yüksek, dolarda yüksek, işsizlikte yüksek. Bunu çözmemiz lazım’’ ifadelerini kullandı.
İbrahim Akın Kazancı
 
 
 
 
 
 
 
‘’