Gündem

‘’Öğretmenlik bütün mesleklerin temelidir’’

24 Kasım Öğretmenler Günü’nde bir açıklama yapan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) GYK Üyesi ve Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Akyalçın, ‘’ Öğretmenlik, emek, sevgi ve sabır isteyen, bedeli hiçbir maddi karşılıkla ölçülmeyecek kadar değerli, sevgi, şefkat, hoşgörü ve fedakârlık mesleğidir’’ dedi.  

24 Kasım Öğretmenler Günü’nde bir açıklama yapan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) GYK Üyesi ve Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Akyalçın, ‘’ Öğretmenlik, emek, sevgi ve sabır isteyen, bedeli hiçbir maddi karşılıkla ölçülmeyecek kadar değerli, sevgi, şefkat, hoşgörü ve fedakârlık mesleğidir’’ dedi.
 
24 Kasım Öğretmenler günü münasebeti ile yazılı bir açıklama yapan Necmi Akyalçın, ‘’ Öğretmenlik bütün mesleklerin temelidir. Eşsiz liderimiz Mustafa Kemal Atatürk; “Öğretmenler! Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir” sözüyle, cumhuriyet kuşağı yetiştirecek öğretmenler için ilkeleri belirtmiştir’’ ifadelerini kullandığı bir açıklama yaptı.
 
Atatürk'ün başöğretmenliği ile başlayan Necmi Akyalçın, ‘’Cumhuriyetimizin kurucusu değişmez önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, 24 Kasım 1928 tarihinde Millet Mektepleri Başöğretmenliğini kabul etmiştir. 1981 yılından bu yana, 24 Kasım “Öğretmenler Günü” olarak kutlanmaktadır. Öğretmenlik, emek, sevgi ve sabır isteyen, bedeli hiçbir maddi karşılıkla ölçülmeyecek kadar değerli, sevgi, şefkat, hoşgörü ve fedakârlık mesleğidir. Toplumda saygın meslekler edinmiş olan kişiler, akademisyenler, sanatçılar, doktorlar, hukukçular, mühendisler, ekonomistler hepsi kendini insan yetiştirmeye adamış bir öğretmenin eseridir. Öğretmenlik bütün mesleklerin temelidir. Eşsiz liderimiz Mustafa Kemal Atatürk; “Öğretmenler! Cumhuriyet, fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir” sözüyle, cumhuriyet kuşağı yetiştirecek öğretmenler için ilkeleri belirtmiştir. Bir öğretmenin en büyük mutluluğu başarılı ve ülkesine yararlı öğrencilerini görmektir’’ dedi.
Bilimsel yöntemlerle eğitimin önemini ifade eden Akyalçın; ‘’Bir ulusun çağdaş uygarlık düzeyine erişebilmesi; eğitim, öğretim ve öğrenimin kaliteli, laik ve bilimsel yöntemlerle yürütülmesi ile mümkündür. Öğretmen doğan güneş gibidir, etrafını aydınlatmayı ve karanlıklara meydan okumayı amaç bilir. Bu duygu ve düşüncelerle; Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, aramızdan ayrılan ve görevi başındayken şehit olan bütün öğretmenlerimizi ve eğitimcilerimizi rahmet ve şükranla anıyor, tüm eğitim çalışanlarımızın 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutluyoruz’’ şeklinde konuştu.

24 Kasım Öğretmenler Günü
Öğretmenler Günü, öğretmenlik mesleğini icra eden kimseleri onurlandırmak için çeşitli etkinliklerin düzenlendiği bir kutlama günüdür. Pek çok ülkede 1994’ten beri her yıl 5 Ekim günü UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. 5 Ekim günü, 1966 yılında Paris’te gerçekleşen "Öğretmenlerin Statüsü Hükümetlerarası Özel Konferansı"nın sona erip UNESCO temsilcileri ile ILO tarafından "Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’nin oy birliği ile kabul edilişinin yıl dönümüdür. Kendi kültürel ve tarihî özelliklerine, okul tatil günlerine göre çeşitli ülkelerde farklı tarihler Öğretmenler Günü olarak belirlenmiştir. Örneğin 12 Arap ülkesinde (Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Katar, Libya, Mısır, Suudi Arabistan, Tunus, Umman Ürdün, Yemen) her yıl 28 Şubat günü Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Türkiye’de her yıl 24 Kasım günü Öğretmenler Günü olarak kutlanmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk'ün başöğretmen olduğu 24 Kasım günü, 1981 Atatürk Yılı'nda Kenan Evren tarafından Öğretmenler Günü olarak ilan edilmiştir. Öğretmenler Günü'nün tatil olup olmadığı da ülkesine göre değişmektedir.
 
İbrahim Akın Kazancı