Ekonomi

2 MİLYONA YAKIN ÇİFTÇİ BORÇLU

Çıplak Köyü Muhtarı Ufuk Göçoğlu çiftçilerin sorunlarını dile getirerek, üreticilerin borçlarından dolayı üretim yapmakta zorlandığını ve destek beklediğini söyledi.

Çiftçinin mazot, ilaç, gübre, bayi ödemeleri, su ve elektrik borçları hariç bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine 150 milyar lirayı aşan kayıtlı borçları olduğunu belirten Ufuk Göçoğlu, “2006’da çıkan bir yasa bulunuyor. Bu yasanın 21’inci maddesine göre çiftçiye her yıl milli gelirin yüzde biri oranında destek verilmesi gerekiyor. Ama verilmiyor. Çiftçi, şimdiye kadar alması gereken destekleme miktarının yarısını bile alamadı. Çiftçinin borçları, hiç olmazsa borç faizleri bu destekleme alacaklarından mahsup edilip karşılanabilir” dedi.
 
Sosyal medyasından açıklama yapan Göçoğlu, “Biz çiftçilerin ve tarım kesiminin sorunları, alın teri ile üreten insanların dertleri, problemleri birazda olsa dile getirmek istiyorum. Yaşanan sorunların, yalnızca üretici kesimini değil, üretimden tüketime uzanan ekonomi zinciri nedeniyle, toplumun genelini ilgilendirdiği gerçeği bugünlerde daha iyi görüyorsunuz. Derdine, sorununa çare arayan biz çiftçilerin sesini asıl duyması gerekenler, ülkeyi yönetme sorumluluğu taşıyanlar; yaşanan gerçeklere gözlerini kapıyor ve kulaklarını tıkıyorlar. 2 milyona yakın çiftçinin önemli bölümünün borçlu olduğu düşünüldüğünde, yapılandırma kapsamına girebilecek çiftçi sayısının çok sınırlı kaldığı görülüyor. Mazot, ilaç, gübre, bayi ödemeleri, su ve elektrik borçları hariç bankalara ve Tarım Kredi Kooperatiflerine 150 milyar lirayı aşan kayıtlı borçları var. 2006’da çıkan bir yasa bulunuyor. Bu yasanın 21’inci maddesine göre çiftçiye her yıl milli gelirin yüzde biri oranında destek verilmesi gerekiyor. Ama verilmiyor. Çiftçi, şimdiye kadar alması gereken destekleme miktarının yarısını bile alamadı. İşte çiftçinin borçları, hiç olmazsa borç faizleri bu destekleme alacaklarından mahsup edilip karşılanabilir.  Kırsal kesimde üretim faaliyetlerinin en yoğun olduğu bugünlerde, üreticiler, yeni ürün dönemine hazırlanmakta zorlanıyorlar. Bankalara ve Tarım Kredi’ye borçlu olan çiftçilerin, üretim araçları olan traktörlerini icra işleminden kurtarmak için ormana saklamak, oraya buraya gizlemek zorunda kaldıklarının duydunuz mu doğrusu canımız acıyor, yüreğimiz daralıyor. Hele çiftçilerin haczedilen traktörlerinin ve üretim araçlarının açık artırmayla satışa çıkarılıyor. Açık artırmayla satılan çiftçinin traktörü mü, yoksa onuru mu” sorusunu ister istemez bize düşündürüyor ve sorduruyor” dedi.
 
Özel Haber: Mine Tarım