2021 yılını değerlendiren Başkan Gökhan sene boyunca belediye tarafından yapılan çalışmaları, Müsilaj sorununu, Sosyal Konutlar’ın durumunu ve Meydan Projesi’ni anlattı.
Salgın, kriz üstüne bir de Müsilaj sorunun patlak vermesiyle zor bir süreçten geçildiğini kaydeden Başkan Gökhan, “Marmara’da altyapısı bir numara olan belediyeyiz” dedi. Müsülaj sorunu ile beraber ortaya çıkan altyapı sorunları nedeni ile Marmara Belediyelerinin sınıfta kaldığını, bakanlık yetkililerinin de belirttiği üzere Çanakkale Belediyesi’nin altyapı konusunda Marmara’da bir numara olduğunu belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ‘Müsilaj’la, deniz kirliliği ile uğraştık. Şu anda Marmara bölgesinde altyapısı 1 numara olan belediyeyiz. Onu da iftiharla söylüyoruz. Hiç tevazuya filan gerek yok. 2 tane arıtma tesisimiz var. İleri arıtma tesisi başka hiçbir yerde yok. Sadece bizde var. Onu bakanlıkta da tescil ediyor. Katı atık depolama alanımız dört dörtlük, Atık su bile arıtılarak veriliyor. Arıtmalarımızda çıkan sular hepsi denetleniyor ve hepsi çevreye zararsız” dedi.
Yıl boyunca Koronavirüs ile mücadelenin yanı sıra ekonomik krizle dara giren vatandaşlara destek olduklarını da Başkan Gökhan, “Biz bu seneyi tamamen Kovid ile mücadele ve ekonomik krizden etkilenenlere destek ile geçirdik ve rutin işlerimizi yapmak için çaba gösterdik” dedi.
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz Medya ve Çanakkale Belediyesi ortak Sosyal Medya hesabı canlı yayınında Gazeteci Hasan Sami Er ile "N'apıyorsunuz?" programına katıldı. Vatandaşların da yoğun olarak izlediği ve canlı yayında soru yöneltebildiği programda Belediye Başkanı Ülgür Gökhan hem soruları yanıtladı, hem de 2021 yılında Çanakkale Belediyesi tarafından yapılan çalışmaları değerlendirdi. Başkan Gökhan ilk olarak Gazeteci Hasan Sami Er’in ‘bir gününüz nasıl geçiyor’ sorusunu değerlendirdi ve bir günde ne yaptığını aktardı. Gökhan, ‘’Ben kelime oyununu filan izliyorum, Şeker Portakalı kitabını bitirdim. Tabii çok yoğunuz, gece yorgun gidiyoruz olabildiğinde gündemi takip ediyorum televizyondan. Netflix izlemeye çalışıyoruz. Sosyal yaşantımıza da kültürel yaşantımıza olabildiğince devam ediyoruz. Ben saat 23:00 gibi yatarım. Sabahleyin 6.30-7 gibi kalkarım. Tabii program olursa saat 1’i buluyor. Siyaset konuşulan programlar maalesef zamanımızı epey bir çalıyor. Yani ama mecbur izliyoruz. İyi kötü ben de ekonomist sayılırım. Sayın Cumhurbaşkanı kadar ben de ekonomist sayılırım, bende Siyasal Bilgiler, Maliye, Makroekonomi, Mikro Ekonomi, hepsi var. Ben de diplomada var biliyorsun, onun için ilgileniyoruz. Tabii gidişatı kentin gidişatını da tayin etmek için, bilgilenmek durumundayız’’ dedi.
“Özel kalemim iyi, şanslıyım”
Belediyedeki iş gününde ilk odaya kim girdiğinin soruması üzerine Başkan Gökhan, “Şu şudur bu budur, randevudur falan filan, tabii bizim gibi kurumlarda, belediye başkanlarının özel kalem müdürü çok önemlidir. Çünkü evimizin dışında bütün hayatımızı organize ediyor. Evde hanım organize ediyor. Ailevi organizasyon, belediyede de özel kalem müdürü tabii özel kalemdeki diğer arkadaşlar var, onlar da destek personel, dolayısı ile her türlü belgeyi elde etmiş olması lazım. Yani özel kalem müdürleri bir yerde, sırdaş anlamı da taşır. Özel kalem müdürlerinin ağzı sıkı olacak, eli sıkı olacak. Yani o önemli, onun için özel kalem müdürü önemli, ben şanslıyım. İyi özel kalem müdürüm var. Buradan methedeyim. Aynı zamanda ekibim de çok iyi, sadece müdür olarak değil oradaki çalışan arkadaşlarımız da çok önemli, hepsi birbirinden değerli’’ diye ifade etti.
“Bütçemizi özellikle Pandemi’de, olumsuz etkilenenleri desteklemek için kullandık”
2021 yılını da değerlendiren ve Çanakkale’de belediye olarak yapılan çalışmalara değinen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “2021 yılında Türkiye’nin ve Çanakkale'nin yaşadıklarına değinen Başkan Gökhan, ‘’Biz bütçemizi özellikle Pandemi’de, olumsuz etkilenenleri desteklemek için kullandık. Bu arada da kitlesel etkinlikler yapamadık tabii, malum Kovid salgınından dolayı. Ama ekonomik kriz de vardı. Bunu da unutmayalım üst üste bindi. Dolayısı ile biz destek olmak için esnafımıza, dar gelirlimize, fakirimize, yaşlılarımıza, hep bu konuda destek gösterdik, onlar için hizmet ettik. Sağlık çalışanlarına destek olmaya çalıştık, hastanelerimize destek olmaya çalıştık. Maske ürettik mesela, şimdi bunları tek tek hatırlamaya çalışıyorum. Dolayısı ile özetle şunu söylemeye çalışıyorum. Biz bu seneyi bitirmekte olduğumuz seneyi tamamen Kovid ile mücadele ve ekonomik krizden etkilenenlere destek ile geçirdik ve rutin işlerimizi yapmak için çaba gösterdik. Biliyorsunuz bizim kreşlerimiz kapandı, altın yıllar yaşam merkezimiz kapandı. Efendim sosyal merkezlerimiz kapandı. İşte ara ara açık hava konserleri yaptık. Özgürlük Parkı’nda filan birazda sosyalleşişin diye ama hep tedbirli dikkatli hareket ettik. İnsanlarımız da bıktı bunaldı. Sokağa çıkma yasakları filan vardı biliyorsunuz, işte hepsinde bunları en sonda artık dedik ki ne olacaksa olsun biraz da açıklamalar filan da ilerledi” dedi.
“Marmara’da altyapısı bir numara olan belediyeyiz”
Müsülaj sorunu ile beraber ortaya çıkan altyapı sorunları nedeni ile Marmara Belediyelerinin sınıfta kaldığını, bakanlık yetkililerinin de belirttiği üzere Çanakkale Belediyesi’nin altyapı konusunda Marmara’da bir numara olduğunu belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ‘’Bunlarla uğraşırken bir başka felaket geldi. Müsilaj’la uğraştık. Deniz kirliliği ile onla da uğraştık. Onu temizlemekle uğraştık. Şu anda Marmara bölgesinde altyapısı 1 numara olan belediyeyiz. Onu da iftihar ile söylüyoruz. Hiç tevazuya filan gerek yok. 2 tane arıtma tesisimiz var. İleri arıtma tesisi başka hiçbir yerde yok. Sadece bizde var. Onu bakanlıkta da tescil ediyor. Katı atık depolama alanımız dört dörtlük, Atık su bile arıtılarak veriliyor. Arıtmalarımızda çıkan sular hepsi denetleniyor ve hepsi çevreye zararsız. Hatta o suların tahlilini yaptırıyoruz. Acaba sulamada filan kullanabilir miyiz diye, O aşamalara gelmeye çalışıyoruz. Bunlar tabi önemli noktalar, en son 3 tane köyümüz vardı, Saraycık, Kurşunlu, Dörtyol, onların Kanalizasyonu Sarıçay’a akıyordu. Bir protokol yaptık. Onlar bir yerde toplayacaklar bizim arıtmaya verecekler, çevresel her türlü olumsuzluğa karşı her türlü görevi de başarı ile sürdürüyoruz. Tabii altyapılarımızı uzun yıllardan belli yapıyoruz. Kanalizasyon içme suyu yağmur suyu, bitti zaten çoğu, dolayısı ile Çanakkale halkı bu konuda çok şanslı ve kendisi ile iftihar edebilir. Çünkü ben kendi cebimden yapmıyorum bunları, Çanakkale halkının parası ile yaptım. Onun için yüzümüz ak biçimde çevre konusunda mücadelemiz devam ediyor‘’ dedi.
“Ben suçsuz olduğumu biliyordum, ama mahkeme kararına dönüşmesi gerekiyordu”
Beraat ettiği kamuoyunda mazot davası olarak bilinen dava hakkında konuşan Başkan Gökhan, ‘’Bakın 13 yıl olmuş, ilk etapta gündemdeydi sonra birtakım şeyler söylendi yazıldı. Hatta 2014 yılı seçimlerinde yerel seçimlerinde, karikatürler dağıtılmıştı. Hatta FETÖ’cüler tarafından, FETÖ davasıydı. Hâkimi, polisi, savcısı müfettişi hepsi FETÖ’den şu anda kaçak, ben suçsuz olduğumu biliyordum, ama mahkeme kararına dönüşmesi gerekiyordu. Dolayısı ile herhangi bir, hiçbir söylemde bulunmadım. Mahkemeyi etkilememek, yargıyı etkilememek adına, yanlış anlaşmalarına sebep olmamak adına ama biliyordum, sonuçta evet bu şekilde beraat ettim. Hep unu da söyledim. Çanakkale'de hakimler var. Hani o meşhur şey Almanya'daki gibi, dolayısı ile aklandık yapanlar utansın, buna vesile olanlar beni suçlayanlar utansın, ama zaten ben Çanakkale halkının gözünde aklanmıştım. Çünkü Çanakkale'de iki seçim geçirdim ondan sonra, bir tanesinde de kullanılmasına rağmen, Allah'a şükür yüzümüzün akı ile çıktık” dedi.
Bir anket şirketinden en başarılı il beledi başkanlar arasında 3. sırada yer almasına ilişkin çalışmasını değerlendiren Ülgür Gökhan, ‘Girmişiz dereceye, tabii bu il belediyeleri arasında, büyükşehirler yok. Dolayısı ile doğaldır, sonuç itibari ile seçimlerden bu yana, olumsuz bir şey olmadı. Devamlı olumlu bir şekilde gidiyoruz. Zaten o rakam sürpriz değil benim açımdan’’ dedi.
“Elimizi çekmedik ama belediyenin yapabileceği bir şey yok”
Yıllardır konuşulan Sosyal Konutlarda son plan tadilatının ardından gelinen son durum ve yürütülen çalışmalar hakkında da bilgiler veren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Sosyal Konutlar’da plan tadilatını yaptık ki her bir bina kendisi bir müteahhitle anlaşmak sureti ile aynı kentsel dönüşüm şartları çerçevesinde binasını yapabilecek. Maalesef bizim proje olmadığı için plan tadilatını yaptık ve 5+3 kat oldu. Bu müteahhidi takdir eder mi? Etmeyebilir. O zaman aradaki farkı da borçlanmak sureti ile yapılacak. Bizim önceki projemiz tamamen iptal oldu. Ben de elimden geleni yaptım. Onlar da istedi ama müsaade etmediler. Bakanlık orayı riskli alan ilan etmedi. ‘Orayı yapı üzerinden yap’ dedi. Riskli alan ilan edilseydi, bizim projemiz gündeme gelecekti. Yüksek dediler, o kadar kat olmaz dediler. Ama biz sonuçta vatandaş mağdur olmaması için şimdi her bir blok kendi olduğu yere üç kat ilavesi ile aynı şekilde binasını yapacak durumda. Ön caddedekiler daha avantajlı oldu. Onlar daha rahat yapabilirler. Ekonomik sorunun gitmesini bekliyoruz ve bir kaç şeyi tespit edeceğiz. Elimizi tabii ki çekmiş değiliz ama şu anda belediyenin yapabileceği bir şey yok” dedi.
“Muhtarlar köylerinin köpeklerine sahip çıkmalı”
Son dönemlerde yaşanan tartışmalardan biri olan sokak hayvanları ile ilgili de ilginç bir tespit yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, köydeki vatandaşların köpekleri kısırlaştırmadığı için hızlı ürediğini ve üreyen köpekleri traktör kasasına doldurup şehre bıraktığını belirterek, muhtarların da sokak hayvanları barınma sürecine dahil edilmesi gerektiğini belirtti. Gökhan, “Biz sokak hayvanlarına yönelik yıllardan beri kısırlaştırma ve aşılama çalışmalarını yapıyoruz. Barınağımız var ki, barınağımız artık şehir içinde kaldı ve sanayinin oradaki depoların yanına, yeni barınağımızı yapacağız. Alanın hemen arkasında da bir köpek barınma alanı yarattık şu anda. Sokakta olması uygun olmayan köpekleri orada barındırıyoruz. Ama yasa şunu diyor, ‘Bunları alacaksın aşılayıp kısırlaştıracaksın ve yeniden sokağa bırakacaksın’ diyor. Biz de bunları yapıyoruz. Şikayet olursa saldırılar ile ilgili gidip alıyoruz ve orada muhafaza altına alıyoruz. Bu bir çözüm değil. Burada çözüm bu köpeklerin kayıt altına alınması. Bu köpeği kim sokağa bırakıyor? Çünkü köpek kendi kendine sokağa çıkmıyor. Birisi onları sokağa salıyor. Köydeki köpekten başlayalım. Orada aşılamayı geçtim kısırlaştırmıyorlar, köpek ürüyor ve köyün içinde çoğalıyor, koyuyorlar traktörün kasasına getirip şehrin içine bırakıyorlar. Yazlığa geliyor bir köpek alıyor, bakıyor giderken oraya bırakıp gidiyor. Dolayısı ile bu köpeklerin bir sicilinin olması lazım. İnsan bir köpek aldığı zaman o size zimmetlenecek. Ve o köpeğe ne yapıldığının hesabını verecek. Bunu ama köyden itibaren yapacaksınız. Köy Muhtarını da buna sorumlu tutacaksınız. Köyündeki köpeklerine hakim olacaksın arkadaş. Bütün bunları yaptığınız zaman ve kısırlaştırma hızlandığında üreme azalır, üreme azaldığı zaman bu sıkıntılar olmayacak. Bir de insanlar öyle ulu orta köpek alıp besleyecek ‘Canım sıkıldı’ deyip köpeğini sokağa bırakmayacak” dedi.
“Çanakkale Belediyesi en iyi belediyelerden bir tanesi”
Sokak hayvanları konusunda Çanakkale Belediyesi’nin en İyi Belediyeler arasında olduğunu da belirten Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Barınak yapmayan bir sürü belediye de var. Barınağı olmayan, barınağı olan Belediyeye atıyor köpekleri. Biz Çanakkale Belediyesi olarak en iyi Belediyelerden Bir Tanesiyiz. Yeterli miyiz? Hayır değiliz. Çünkü gelişler o kadar yoğun ki kaçırıyoruz ve yetişemiyoruz. Anca ihbar geldikçe müdahale ediyoruz. Yeni alanlar yaratmaya çalışıyoruz ve yeni mekan yaptık” dedi.
Baraj yüzde 75 dolu
Son dönemlerde yaşanan kuraklıklarla beraber barajların durumu da giderek kötüleşirken Çanakkale Atikhisar Barajı durumu ile ilgili de bilgi veren Başkan Gökhan “Atikhisar Barajı yüzde 75 dolu. Bu sene iyiyiz. Önümüz de yağışlı bir mevsim. Daha kış aylarındayız ve bahar yağışları var. Tabii bu küresel ısınma ile beraber yağış biçimi de değişti. Şu ana kadar barajın durumu iyi, çiftçilerin ekiminin ardından da yağışlar oldu. Şu anda %75 olan baraj doluluğu bir aksilik olmazsa Baharla beraber %100’e ulaşacağız” diye konuştu.
"Askıda Fatura’da şu ana kadar 81 fatura ödendi”
Askıda Fatura hakkında da bilgiler veren Başkan Gökhan “Askıda Faturada, elektrik ve su faturasını ödemeyen vatandaşlar geliyor ‘ben ödeyemiyorum’ diyor. Biz de inceliyoruz, belirlenen faturaları askıya asıyoruz hayırsever vatandaşlar da ödüyor. Şu ana kadar 81 fatura ödemişiz ve ödeme bekleyen 52 fatura var. Yaptığımız sistemle faturayı ödeyen hayırsever de belli olmuyor. Dolayısı ile sol elin verdiğini, sağ el görmüyor” dedi.
Cumhuriyet Meydanı Projesi’nde Çanakkale kahramanları yaşatılacak
Meydan Projesine de değinen Başkan Gökhan, “Cumhuriyet Meydanı Projesi için ihaleye çıktık. Meydanda bulunan heykel Mustafa Kemal Atatürk’ün sağlığında yapıldığı için hatırası var ve ona dokunmayacağız. Ama Çanakkale’nin üç kahramanı var diyoruz. Bir Mustafa Kemal Atatürk, biri Fatih Sultan Mehmet diğeri ise Hektor. Koruma Kurulundan da izin alarak bunları tarihçeleri ile yapacağız. Troya Destanı’nın kahramanı edebiyatçısı Homeros’tur. Çanakkale Destanının yaratıcısı da Mehmet Akif Ersoy. Troya ve Çanakkale Destanı’nın kahramanlarını da meydana koymaya çalışıyoruz. Dolayısı ile projede Çanakkale’nin de tanıtımı gibi bir çalışma yer alacak” dedi.
“Doya doya sarılacağımız bir yıl olsun”
Yeni yıl dileklerini de dile getiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “2021 kötü geçti. Ama her yeni yıl bir umut, bir doğum gibi psikolojik olarak kutlarız. Eski yılın kötülüklerini unutup yeni yılda umutlanırız. Ben hemşehrilerimin yeni yılda umutlarının yeşermesini diliyorum. Sağlıklı, sıhhatli, kazançlı ve bol bereketli, ne kadar iyi temenni varsa onlar için diliyorum. Çünkü biz özellikle Çanakkale Halkı olarak iyi şeyleri hak ediyoruz. Çünkü biz vatanımızı, milletimizi, barışı, özgürlüğü seviyoruz. En önemlisi de maskelerimizi çıkarıp doya doya sarılacağımız günler olsun” dedi.
Hasan Sami Er