Aralık ayında Belediye Meclis gündemine gelen ancak yaşanan ekonomik kriz nedeni ile net ücretlerin belirlenmesi için Ocak ayına ertelenen Katı Atık Suyu, içme suyu ve ulaşım zamları Parion Hotel’de düzenlenen Belediye Meclisi birinci oturumunda gündeme alındı. Belediye Meclisi’nde yapılan oylama ile Katı Atık Suyu ile içme suyuna ve ulaşıma 36 oranında zam yapıldı.
Belediye Meclisinde oy çokluğu ile kabul edilen zam talebi sonrasında yeni tarifeye göre şehir içi Güzelyalı-Dardanos tam yolcu ücreti yüzde yüzde 36 artışla 3,60 TL’den 4.90 TL’ye çıkarken, şehir içi Güzelyalı-Dardanos öğrenci yolcu ücreti ise 2,20 TL’den 3 TL’ye çıktı. Kampüs içi ulaşım ise 65 kuruştan 90 kuruşa çıkarılmış oldu. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Amacımız sudan para kazanmak değil ama yönetmeliğe uymak zorundayız. Su fiyatımızın içerisinde katı atık var, atık su var, çevre temizlik var, KDV ve ÖTV var” dedi. Bu zor zamanda zam yapmaktan büyük üzüntü duyduğunu da dile getiren Başkan Ülgür Gökhan, “Çok üzgünüm. Çünkü vatandaşın ne durumda olduğunu biliyorum. Hiç olmazsa belediye vasıtası ile insanların hayatını kolaylaştırmamız lazım ama yapacak bir şey yok, maliyet bu” dedi.
Çanakkale Belediyesi’nin Ocak Ayı Meclis gündeminde yer alan 11. maddedeki su zammı tarifesi ile ilgili bilgiler veren Çanakkale Belediyesi Strateji Geliştirme Birimi Sorumlusu Hale Evrim Akman, “Maliyet gideri kalemimizde en büyük maliyetimiz elektrik. Yakıt %90’lık bir artış. Polietilen içme suynda %76, Atuk su polietilenme %56, Alüminyum sülfat %195, Laboratuvar malzemelerinde %180, demir malzemelerinde ise %181 gibi bir artış söz konusudur. İlgili yönetmelik kapsamında tam maliyet esası ile belirlemek zorundayız. Burada personel, malzeme, elektrik, bakım ve onarım gibi maliyet hesaplarını topladığımızsa 12 milyonluk bir maliyetimiz var. Bir de yine yönetmelikte öz kaynak getirisi dediğimiz öngöremediğimiz ve gelecek yıla eklediğimiz bir oran var. %18 de onu alarak toplam 15 Milyon 906 olarak tespit ettik. Yönetmeliğe göre gelir elde ediliyorsa o çıkarılıyor. Burada da Atık Su ve diğer unsurlardan elde ettiğimiz gelirlerimiz var. 1,5 milyonluk onu çıkardığımızda sistem maliyetimiz 14 Milyon 338 bin liralık oran olarak karşımıza çıkıyor. Çıkan maliyetin tarife gruplarına yansıtılması gerekiyor” dedi.
Atık suda olduğu gibi İçme suyunda da uygulanacak olan yeni tarife ile ilgili bilgiler veren Çanakkale Belediyesi Strateji Geliştirme Birimi Sorumlusu Hale Evrim Akman, “Atık suda olduğu gibi İçme suyunda da yine personel, malzeme, elektrik gibi unsurlar kullanılıyor. Burada 2021’den 2022 yılına geçerken Atık suda bir farkımız şu, yeni içme suyu arıtma tesisimizin içme suyu maliyeti de burada ortaya çıkıyor. Bu da özellikle kimyasalımızda, elektriğimizde ve finansman maliyetimizde bir artı maliyet oluşturuyor. 2021 yılında gerçekleşen maliyetin üzerine yaklaşık 10 milyonluk bir artış görünüyor. Burada da %18 üzerinden öngörü getirisi kullanıyoruz. Toplam maliyetimizi 42 Milyon 806 TL olarak hesaplıyoruz. Özellikle konut abonelerimizde sadece %36’lık bir artış ön görüyoruz. Konut abonelerimizin adı altında da 4 çeşit abonelerimiz var. Konut, Mücavir konut, ortak kullanım ve mücavir ortak kullanım alanlarında 010 metre küp 4,77 TL, 1-30 metre küp arası 5,45 TL, 30 Metre Küp üzeri kullanıma da 30 TL olarak belirledik. Bunların hepsi 536’lık artış. Tarifemizde ticarethaneler, şantiyeler, resmi aboneliklerimiz gibi aboneler var. Burada da %36’ya bağlı kalmaya çalıştık. Ama burada tüketim ve kullanımlarıda yasal sınırlamalar var. O unsurları da dikkate alarak tarifemizi 6 aylık kullanılmak üzere bu şekle getirdik. Komisyonumuz da değerlendirdi ve oy çokluğu ile kabul etti” dedi.
“Umarım rakamlar bunun üzerine çıkmaz”
Yapılan zam tarifesi sunumunun ardından değerlendirme yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan 6 ayın sonunda konunun yeniden gündeme geleceğini belirterek, “Zamları 6 aylık yaptık çünkü özellikle kimyasal madde rakamı, elektrik rakamları ne olacağı belli olmayan rakamlar. Umarım bunun üstüne çıkmaz, altında kalır. 6 ay sonunda bu hesaplamalar altında kalırsa elbette o zaman ilave bir artış yapmaya gerek yok. Ne olacak bizim 5 milyonluk etkimiz azalacak. Aslında o bizim açımızdan risk çünkü yönetmelik diyor ki; ‘tam maliyeti yapacaksın’ diyor. Atık suda yaptık ama içme suyunda gerçekten çok ciddi rakamlara varacak diye en azından konutların devletin de bize verdiği rakamda bırakmak sureti ile böyle bir tarife yapıldı” dedi.
“Su konusunda daha iyi fiyatlar çıkarmamız lazım”
Konu İle İlgili söz alan AK Parti Belediye Meclisi Üyesi Özlem Karadayı da artışla ilgili yaptığı değerlendirmede, “ Evet maliyet artışları çok fazla şu anda, dünya genelinde Pandemi’den dolayı tedarik zincirleri kırıldı, petrole, enerjiye her şeye çok fazla zam oldu ve burada Türkiye’miz de çok etkilendi ve maliyet artışları çok yükseldi. Geçen sene devletimiz doğalgaz’ın yarısını, elektriğin de yarısını ödedi. 2022’de de elektriğin 525’ini doğalgazın da yarısını ödeyecek. Karadeniz’de 2022’nin ilk çeyreğinde inşallah hizmete sunulacak doğalgaz çalışmaları var, elektrikte de rüzgar santralleri barajlar yapılıyor onlar da yansıyacak inşallah, başkanım dedi ya ‘inşallah maliyetler artmaz’ ifadelerini kullandı. Ben de diyorum ki bu konularda çalışmalar var. Sonuç olarak fiyatlarımız Çanakkale’de yüksek. Bunu halkımız da biliyor. Evet maliyetlerimiz var zam olması gerekiyor buna hemfikirim ama Çanakkale halkımız su ücretlerini yüksek buluyor. Burada sosyal belediyecilik anlamında biraz daha çalışarak, proje yaparak, özellikle su konusunda biraz daha bir şeyler yapmamız gerekir diye düşünüyorum” dedi.
“Amacımız sudan para kazanmak değil ama yönetmeliğe uymak zorundayız”
Özlem Karadayı’nın sözlerinden sonra yeniden bir açıklama yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Yüksek fiyat konusunda yanlış bilgilenme var. Bu hep söyleniyor ama bizim su fiyatımızın içerisinde katı atık da var, atık su var, çevre temizlik var, KDV var, ÖTV var. Adam akıllı sayacı alırken ‘ben para verdim ama az aldım’ diyor. Ama onun içinde söylediğim ücretler ver. Aynı ay içinde bir daha alırsa o ücretleri ödemez. Biz inceledik, bırakın civar illeri mevcut Çanakkale ilçelerinden de daha iyi fiyatlarımız var. Burada zaten %36’yı geçmemeye çalıştık. 4 milyon 900 bin eksiği bir eleştiri konusu. Yani bunu bize sorarlar. Ama biz de diyoruz ki şu anda bizim de durumumuz kötü ama vatandaşın bizden de kötü en azından şu aşamada belli bir noktada bırakalım, biraz tasarruflu gidelim su kullanımında. Ama bu eksiği de kapatmamız lazım. Onun için 6 aylık yaptık. 6 aylık sonunda giderler inerse indirim bile yapabiliriz. Bizim amacımız sudan para kazanmak değil. Ama yönetmeliğe uymak zorundayız” dedi.
“Zam yapmaktan ciddi oranda üzüntülüyüm”
Bu zor zamanda zam yapmaktan büyük üzüntü duyduğunu da dile getiren Başkan Ülgür Gökhan, “Bizim yasal olarak bunu kafa kafaya getirmemiz lazım. Çok üzgünüm, elbette ki burada eğer zam kararı alınacak olursa bundan ciddi oranda üzüntülüyüm. Niye? Çünkü vatandaşın ne durumda olduğunu biliyorum. Hiç olmazsa belediye vasıtası ile insanların hayatını kolaylaştırmamız lazım ama yapacak bir şey yok, maliyet bu” dedi.
“Suya getirilen zam oy çokluğu ile kabul edildi”
Yapılan değerlendirmenin ardından oylamaya geçildi. %36’lık zam için Yapılan oylamada CHP Grubu kabul oy kullanırken, AK Parti ret oyu verdi. MHP ve İYİ parti ise çekimser kaldı. Yapılan oylama sonucunda zamlar oy çokluğu ile kabul edildi. 11. Gündem maddesindeki su tarifesinin ardından gündemin 12. Maddesindeki toplu taşıma tarifesi değişikliği maddesine geçildi ve toplu taşımaya yapılan zamlar değerlendirildi. Yapılan zamlarla ilgili bilgiler veren Çanakkale Belediyesi Ulaşım Müdürü Hayati Gürses “SS 18 No’lu Şehiriçi Minibüsçüleri ve Motor taşıyıcıları Kooperatifi , toplu taşıma ücretlerine zam talebi ile ilgili 23 Aralık 2021 tarihinde Plan Bütçe Komisyonumuz ve Ulaşım Komisyonumuz bir toplantı gerçekleştirerek ilgili kooperatif komisyonumuza sunum yapmıştır. Konu ile ilgili olarak şehiriçi, Güzelyelı, Dardanos tam yolcu ücreti, mevcut 3.6 TL iken komisyonumuz yapılan sunum üzerine yaptıkları istişarede ulaşım komisyonu oy birliği ile plan bütçe komisyonumuz da oy çokluğu ile 4.90 TL olmasına, şehir içi Dardanos- Güzelyalı öğrenci ücretinin 2.20 TL’den 3.20 TL olmasına, kampüs içi öğrenci taşıma 0,65’ten 1 TL’ye yükselmesi hususunda karar vermiştir” diyerek komisyonların zam talebini açıkladı.
“Öğrenciler bizim emanetimiz, zam ücretlerini düşürmemiz lazım”
Ulaşıma yapılan zam talebi ile ilgili söz alan AK Parti Meclis Üyesi Özlem Karadayı, “ Bize diğer illerdeki fiyat tarifesini verdi komisyon. Burada incelediğimiz zaman zam yapan bazı iller de var. Ama gerçekten bizim fiyatlara göre düşükler. Ben de ‘Neden bu kadar yüksek’ diye sorduğum zaman orada bir grafik vardı bir de bizim otobüsler daha konforlu’ gibi bir söz geçti. Özellikle öğrenci 3 TL biz 2,70 diye teklif vermiştik. Biraz daha düşürülmesini talep ediyoruz. Öğrencimiz bizim emanetimiz. Buraya emanet gönderildi ve bizim de onlara destek çıkmamız lazım. Öğrenci ücretini biraz daha düşürmemiz gerek diye düşünüyoruz” dedi.
“Rakamların yüksek olduğu kanaati var bizde”
Ulaşım ile ilgili söz alan MHP Meclis Üyesi Evren Yalçın ise, “Burada bir önceki su fiyatlarındaki gibi nasıl ki giderler hesaplanmışa, ulaşımda da kooperatif giderlerini biz bilemiyoruz. Burada uygun görülürse hiç kimseyi yıpratmayacak şekilde herkesin olabilirliği ölçüsünde makul rakamların olması, mevcut rakamların ise yüksek olduğu kanaati var bizde. Makul rakamlara çekilmesini daha uygun buluyoruz” dedi.
“Zamlar çözüm olmayacak”
İYİ Parti Belediye Meclisi Üyesi Burak Kunt da zamlarla ilgili bir açıklama yaparak zamların çözüm olmadığını belirterek, “2009’da bir söz almıştık ve birkaç önerimiz olmuştu zamla ilgili. İki tanesi de hayata geçirildi. Bunlardan bir tanesi bonusun kaldırılmasıydı ki kaldırıldı. Bir diğeri de hatların revizyonu ile ilgiliydi. Bildiğim kadarı ile bir profesyonel tarafından da böyle bir çalışma yapıldı ve kısmen de başlandı. İnşallah bundan sonra da bu mecliste İYİ Parti olarak faydalı oluruz. Zamlarla ilgili rakamlar konuşuyıor ama yüreğim sızlıyor. Zam konusunda her kez %100 haklı. Biraz önce Belediyemiz haklıydı şimdi kooperatif haklı, öbür tarafta vatandaş haklı. Bugün rakamlardan ziyade başka bir şey konuşmamız gerekir. O da nedir? Biz üç senelik toplantıda 3’üncü zammı yapıyoruz. O gün de demiştik ‘bu zamlar çözüm değil’ diye. Yine çözüm olmayacak. Biz 6 ay sonra gene bir zam yapmazsak iyi. Çünkü her an zamlar gelebilir. O yüzden bizim konuşmamız gereken rakamlar değil, sistem. Bizim bu sistemde hatamız var ve revizyona gitmemiz gerekiyor. 2019’da 20 milyon biniş sayısından, bugün 6 milyon biniş sayısına düşmüş bir kooperatiften bahsediyorsunuz. Bu arabalar çalışmaz. Ben şahsi yatırımcı olsam çalıştırmazdım. Gelen zamlardan, enflasyondan bahsetmiyorum bile ” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Ulaşıma gelen zam için CHP Grubu kabul oy kullanırken, AK Parti ret oyu verdi. MHP ve İYİ parti ise çekimser kaldı. Belediye Meclisinde oy çokluğu ile kabul edilen zam talebi sonrasında yeni tarifeye göre Şehiriçi- Güzelyalı-Dardanos tam yolcu ücreti yüzde%50 atışla 3,60 TL’den 4 TL’ye çıkarken, Şehiriçi- Güzelyalı-Dardanos öğrenci yolcu ücreti ise 2,20 TL’den 3 Tl’ye çıktı. Kampüs içi ulaşım ise 65 kuruştan 90 kuruşa çıkarılmış oldu.
Yeni yılın ilk meclisinde ayrıca meclis üyeleri pasta kesti.
Ogün İnal