Gündem

Geri sayım başladı

Yargıya taşınan ‘Halilağa Bakır-Altın Madeni Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu’ kararının sonucuna odaklandığı, Yatırımlarında düğmeye başmak için gün saydığı öğrenildi.

Çanakkale’ de hayata geçecek Projesini devreye alıp, bölgede istihdam yaratmak için gün saydığı öğrenilen Cengiz Holding’ in, Yargıya taşınan ‘Halilağa Bakır-Altın Madeni Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu’ kararının sonucuna odaklandığı, Yatırımlarında düğmeye başmak için gün saydığı öğrenildi.
Projenin start alması ile, yöreye kapsayacak şekilde istihdamın artacağı beklentisi içinde oldukları gözlenen yüzlerce köylü; “Umudumuz Eti Bakır. Beklentimiz gün geçtikçe büyüyor. Yargı sonucuna odaklanan şirket, yatırıma başlayacak, böylece işsizlik sona erecek” şeklindeki görüşünü yüksek sesle dillendirmeye başladı.
BAYRAMİÇ VE ÇAN’DA, ETİ BAKIR UMUT OLDU
Halilağa Bakır-Altın Madeni Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu kararı yargıya taşınan Cengiz Holding’de, Yatırımlar için geri sayımın başladığı öğrenildi. Şirket gibi, bölge yaşayanlarının da Yargıdan çıkacak karara odaklandığı gözleniyor.
“İŞSİZLİK SON BULACAK, YÖREMİZ KALKINACAK”
Bayramiç ve Çan ilçelerini kapsayacak projenin start alması ardından, bölgede işsizliğin son bulup, yörenin kalkınacağı görüşünü savunan köylülere göre, Umudun adı Eti Bakır oldu. Projenin start alması ile, yöreyi kapsayacak şekilde istihdamın artacağı beklentisi içinde oldukları gözlenen yüzlerce köylü; “Umudumuz Eti Bakır. Beklentimiz gün geçtikçe büyüyor. Yargı sonucuna odaklanan şirket, yatırıma başlayacak, böylece işsizlik sona erecek” şeklindeki görüşünü yüksek sesle dillendirmeye başladı.
Yargı sonucuna odaklandığı bilinen Cengiz Holding’ in, yatırımlarda düğmeye başmak için gün saydığı öğrenildi.
İŞSİZLİĞE ÇARE, KALKINMAYADESTEK 
ÇED olumlu kararını bozma uğraşının, hem işsizliği körüklediğini hem de kalkınmayı engellediğini savunan yöre halkı; “Umudumuz Eti Bakır oldu. Bir yandan pandeminin ağır şartları işsizliği körükledi,  bir yandan da ekonomik koşullar kalkınmayı durdurdu. Ekonomiye katkı sunacak, kalkınmayı arttıracak yatırım biran önce başlasın duasındayız” şeklinde dikkat çeken ifadeler ile değerlendirmede bulundu.
Geçtiğimiz yılın yaz aylarında,   bazı çevreci STK’ ların itirazı ile Cengiz Holding’ in Halilağa projesinin ÇED olumlu raporunu kapsayan bir dava süreci başlamıştı. Alınan bilgiye göre, Cengiz Holding ‘ in, Yargının nihai kararına odaklandığı ve bölgeye yapacağı yatırımları hayata geçirmek için gün saydığı öğrenildi. Bayramiç ve Çan İlçelerinde, Cengiz Holding tarafından hayata geçecek Proje kapsamında, yörenin kalkınacağı ve işsizliğin son bulacağı savunulan görüşün, son günlerde dilden dile dolaşmaya başladığı gözlendi.   
ÇED OLUMLU KARARI VAR…
Halilağa Bakır Madeni Projesi için, geçen 26 Temmuz 2021 tarihinde “ÇED Olumlu” kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayı ile alınmıştı. Ruhsat alanı 5 bin 166 hektar. Proje süresince 90 milyon ton cevher ve 105 milyon ton pasa üretilmesi öngörülüyor. Şirket yetkilileri; Maden işletmesinin hayata geçmesi ile Hacıbekirler, Muratlar, Halilagˆa, Yanıklar, Osmaniye, Yaylacık ve civardaki diğer köylerin hem istihdam sonucu ortadan kalacak, hem de bölge kalkınacak görüşünü savundu.
Ogün İnal