Turizm

Çiftlikten gelen sağlık

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin ortak olduğu, İtalya’dan Umbria Çiftçiler Konfederasyonu ile Hollanda, İspanya ve Avusturya’dan kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin görev aldığı “Social Farming” projesinin beşinci toplantısı Truva Otel’de gerçekleştirildi.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin ortak olduğu, İtalya’dan Umbria Çiftçiler Konfederasyonu ile Hollanda, İspanya ve Avusturya’dan kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin görev aldığı “Social Farming” projesinin beşinci toplantısı Truva Otel’de gerçekleştirildi.
 
 
Fiziksel ve mental (psikolojik) engelli bireylerin iyileştirilmesi hemen bütün ailelerin en büyük özlemidir. Engelli çocuğu olan anne ve babalar çocuklarının kendilerinden sonraya kalmaması için dua ederler. Proje kapsamında fiziksel ve mental engelli bireylerin hayata kazandırılması için yapılan çalışmalar değerlendirildi. İtalya’da yapılan çalışmaları Dr. Massimo Canalicho sundu. Umbria Çiftçiler Konfederasyonunun İtalya’nın Perugia kentinde büyük bir rehabilitasyon merkezi bulunuyor. Anne baba desteğiyle hayata tutunmaya çalışan çocuklar bu çiftlikte kendi başlarına yaşamlarını sürdürebilecek hale geliyorlar. Hemen bütün alanlardan uzmanların görev aldığı çiftlikte, çocuklar toprakla uğraşarak, meyve-sebze yetiştirerek, çiftlik hayvancılığı yaparak yaşama hazırlanıyorlar.
Benzer şekilde Hollanda’dan proje ortağı olan Anouk Hafkamp’ın sosyal çiftliği bulunuyor. Hafkamp’ın çiftliğinde kırkın üzerinde engelli çocuk terapi görüyor. Bazıları çalışıyor, bazıları ise eğitiliyor. Bütün bireylerin engel düzeylerine göre çiftliğe ücret ödemeleri gerekiyor ve eğitim ücretlerinin tamamı devlet tarafından karşılanıyor.
Mental engeli olanların iyileştirilmesinde sosyal çiftçilik yeni bir çığır açıyor. Psikologların yönetiminde, sebze meyve yetiştirme, hayvan bakımı, hayvanlarla oynama, ata binme gibi uygulamalar, otistik çocukların iyileştirilmesi ve geliştirilmesinde, sosyal hayata kazandırılmasında önemli rol oynuyor. Çiftlik şartlarında engelli bireylerin eğitimi çok daha başarılı sonuçlar veriyor.
Prof.Dr. Kemal Çelik’in organize ettiği beşinci çalışma toplantısı kentimizde gerçekleştirildi ve iki gün sürdü. Proje ekibi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat’ı ziyaret etti. Rektör Prof.Dr. Sedat Murat, proje ekibine emekleri ve gayretli çalışmaları için teşekkür ederek sertifikalarını verdi. Proje ekibi Haziran ayı sonunda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin katılımıyla AB parlamentosunda 60 kişilik bir parlamenterler grubuna proje ile ilgili sunumlar gerçekleştirerek projeye devam edecekler.
 
Şenay Azman