Gündem

Lider Çocuk Tarim Kampi Tamamlandi

Çanakkale Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan gerçekleştirilen ve çocuklarin küçük yaşta toprak ve çevre ile taniştigi 2019 yili  'Lider Çocuk Tarim Kampi' etkinlikleri tamamlandi.  Üç gün süren etkinliklerde çocuklara uygulamali egitimler verildi.

 
Tarim ve Orman Bakanligi "Egitim ve Yayin Dairesi Başkanligi" Koordinasyonunda her yil 81 ilde" Lider Çocuk Tarim Kampi " Projesi ilkögretim 4. sinif ögrencilerine "hayatin merkezinde tarim, tarimin merkezinde çocuk" ilkesinden yola çikarak; Doga bilinci ve çevre farkindaligini kazandirmak, tarimla buluşmalarini saglamak, tarladan sofraya gida üretim teknolojileri ve gida güvenilirligi hakkinda bilgi vermek amaciyla ve yine her yil Tarim ve Orman Bakanligi'nin belirledigi temaya dikkat çekilerek gerçekleştiriliyor.
 2019 yili konu temasi Tarim ve Orman Bakanligi'nca "Sifir Atik " olarak belirlenmiş olup; Bu kapsamda Çanakkale Il Tarim ve Orman Müdürlügü Koordinatörlügünde 24-25-26 Nisan 2019 tarihlerinde Il Milli Egitim Müdürlügünce belirlenen Merkez Ariburnu  Ilkögretim okulu 4/A ve 4/B sinifindan oluşan 35 ögrencinin ve ögretmenlerin katilimiyla Çevre ve Şehircilik Il Müdürlügü, Orman Bölge Müdürlügü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çevre Mühendisligi Bölümü ve Jeoloji Mühendisligi Bölümü  ile işbirligi içinde; Sifir Atik Projesinin amaci olan israfin önlenmesi, kaynaklarin daha verimli kullanilmasi, oluşan atik miktarinin azaltilmasi, etkin toplama sistemlerinin önemi, atiklarin geri dönüştürülmesi, atik önleme yaklaşiminin benimsenmesi konularinda egitimler ve  çeşitli etkinlikler düzenlenerek gerçekleştirildi.
Ögrencilere Ilk Gün Ev Sahipligi Yapan Çevre Ve Şehircilik Il Müdürlügü; Il Müdürü Ömer Bolat, Çevre Yönetim Ve Denetleme Şube Müdürü Ali Riza Ateş, Çevre Mühendisi Çigdem Keskin, Selda Aytar, Endüstri Mühendisi Murat Badem Ve Harita Teknikeri Murat Arslan'in katilimlari ile video, sunu –slayt ve örnek materyallerle ile "Sifir Atik" konulu egitimler verildi. Müdürlük  hizmet binasi içinde bulunan "Yapi Malzemeleri Laboratuvari" ,geçici atik depolama alani ve yine  Belediyenin kati atik  toplama, ayirma tesisi ile atik sularin aritildigi "Atiksu Aritma Tesislerini" gezdirerek çeşitli örneklerle ögrenciler bilgilendirildiler.
Ikinci gün; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çevre Mühendisligi Bölümü ve Jeoloji Mühendisligi Bölümünden Doçent Dr. Nilgün AymaN ÖZ tarafindan "Atiklar nasil oluşur","Israfin Önlenmesi" Endüstriyel ve Evsel Atik Miktarini Azaltma Yöntemleri Konularinda yapilan sunumlarin ardindan Jeoloji Mühendisligi Bölümü Bünyesinde Bulunan Yer Bilimleri ve Doga Tarihi Müzesini gezdirildi. Müze sorumlusu Dr. Ögretim Üyesi Ayten Çalik tarafindan ögrencilere Yer Bilimleri ve Doga Tarihi hakkinda bilgiler verildi.
Üçüncü gün Çanakkale Il Tarim ve Orman Müdürlügü toplanti salonunda; Ziraat Mühendisi Emre Türkmen Organik Atiklardan Dogal Gübre (Kompost) yapimi ve Su Ürünleri Mühendisi Füsun Yurdabak tarafindan "Atiklardan Pratik Çözümler Ile Geri Kazanim Yöntemleri" konulu sunumlar yapilarak uygulamali olarak atik malzemelerden dogadaki kuşlarin beslenmesi için "kuş yemi kabi" yapimi ögretildi. Daha sonra Ziraat Mühendisi Zübeyde YURT koordinatörlügünde ögrenciler ile birlikte "Sifir Atik" Kapsaminda proje hazirlama çalişmasi yapildi. Etkinligin yürütülmesinde çocuklara "sifir atik" bilincinin oluşturulmasi ve benimsetilmesi amaciyla çeşitli kitap, tişört, şapka ve bez çanta ve benzeri materyaller verilerek konunun pekiştirilmesi saglandi.  "Lider Çocuk Tarim Kampi" Koordinasyon ve Tarimsal Veriler Şube Md. H. Ibrahim Büyükgaga, Idari ve Mali Işler Şube Müdürü Osman Nuri Tatli ve Teknik Personellerin katilan ögrencilere fidan dagitimi ve katilim belgesi vermesinin ardindan sona erdi.